Първи ден на новата работа

Днес си припомних какво е да седиш цял ден на работно място, работейки чужди неща, по чужди проекти. Като на обяд излизаш с колеги да хапнеш и част от другото време прекараш в инсталиране и настройка на Debian на работната си станция и обикаляне по етажите за подписване на договори и разни всякакви документи. С думи кратки – от днес отново съм на щатна работа. Опитът ми да започна “ударно” мой си бизнес по мои си проекти и да поставям сам критериите и границите на работата си беше прекратен, защото всичко вървеше много бавно. Вярно, че можех да избирам да работя само със свободен софтуер, но пък и сега съм поставил това условие – отговарям за администрирането само на GNU/Linux-сървъри, най-вече на Дебиан, най-познатата ми и най-харесвана и удобна дистрибуция. Въпреки “трусовете”, които проектът Дебиан търпи напоследък, той си остава ако не най-свободната система, то поне най-добрият компромис.

Интересно и някак забавно ми е, че скоро след като започнах да търся работа, ми предложиха от различни места и от две от тях определено искаха да ме наемат. Не ща да се възгордявам, защото не си е за хвалене – просто значи, че в биографията си имам вече достатъчно дълъг опит с админ-ване. Поне достатъчно дълъг, за да ми е трудно да се навия отново. Но макар и трудничко, отидох и започнах. Следващият опит за бизнес-старт на Lindeas ще е по-добре обмислен и подготвен. Междувременно ще пиша новини и статии.

Хубавото е, че с това “външно” организиране на деня ще ми е по-лесно да отделям време за някои мои проекти. А и работната ми станция е мощна и с TFT-монитор. :)

6 thoughts on “Първи ден на новата работа

 1. velin

  а коя щастлива фирма все пак успя да те привлече ? ако не е много .. поверително де ;)

 2. turin Post author

  Ами не ми се казва засега, особено така, публично… Не го чувствам като нещо, с което да се хваля. Особено след като така се бях настроил да работя сам

 3. милена

  успех! ще имат ли продължение твоите пътеписи :-)

 4. turin Post author

  О, да – ще продължавам с пътеписите :) Насъбраха ми се много неща за описване – всяка събота и неделя бяхме на път тия седмици. Я Добрич, я Варна, я Хасково… Направо се затъжих за home sweet home. И то ми се “върна” – ето сега не мога да мръдна по цял ден :) Но колегите са ок и ще е нормална работата.

  И ще си отделям време и за писане. Имам и снимки, които още не съм показал. Някои още не съм дообработил даже :)

 5. turin Post author

  Е, не е NSA, нито българският й еквивалент. Чак на такова място не бих работил. Не ми се “хвали” с работата, защото е нещо, което не се връзва с анархистичните ми разбирания. Тоест да, държавна работа – какво да кажа повече :)

  Интересното е, че все още преценявам дали съм постъпил добре, като дълго време отказвах други предложения, все хубави… (Велин, ти сам знаеш за едно от тях, макар то да не е много скорошно) Може би само времето ще покаже.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *