BlogDay 2006

Оказа се, че някой е измислил и “ден на блога” – празнува се днес, на 31-ви август. Вече втора година, както разбирам. Идеята е на този ден блогърите да отбележат празника, като свържат със сайта си по-отдалечени от него блогове. Малко ми е странно, защото аз по принцип не съм отказвал свързване, даже напротив – за мен истинската сила на блогерската общност е именно в по-голямата свързаност. “Правилно нещо” е да свързваш други блогове, дори и да изказват по-различни от твоето мнение. Защото така се поддържа проблематизирането в блогсферата, а то е най-полезното нещо за отделното мнение на блогера. Доста глупаво и неефективно е да се отказва и избягва свързване – ако човек свърже само избрани и най-близки сайтове, откриването на блога му от читателите ще е много по-трудно.

За да спазя почина поне формално, реших и аз да дам няколко връзки, които досега май не съм публикувал или съм публикувал рядко.

Любен Каравелов – блогът на колегата ми Любо, който напоследък не пише много, но и блогът му, и целият му сайт носи идеята не за “писане всеки ден”, а за писане на важни за него неща. В основния си сайт публикува свои текстове и преводи. Публикувал съм го и преди, дори е в списъка ми с близки сайтове, но хей, какво пък – както казах, свързаността крепи блогсферата.

Значи искаш да направиш филм? – блогът, който разказва за правенето на кино. Най-различните неща, свързани с него – как се пише сценарий, как се подреждат различните планове на сцените, как се избират сцените според бюджета. Най-различни техники, хрумвания и хитринки. Блог на такава конкретна професионална тематика и с толкова много и различни статии се среща рядко, а този е и интересен.

Палатков лагер зa пингвини (няколко думи от читателя) – лагерът е блог, в който редовно се публикуват прегледи на книги. Най-вече в жанровете, нароени около Sci-Fi. Ако обичате да четете и фантастиката е ваша стихия, там ще намерите интересни неща. А сред връзките на блога можете да намерите още на подобна тематика.

Vanilla Sky (Weblog for Science and Philosophy) – блогът на Борис Грозданов, който преди години още се интересуваше от връзката на философия и наука и от философията на науката. През последните години участва в “Проектория”, най-вече като поддържа по-интересните дискусии във форумите там.

MAKE: Blog: Imaging Archives – това е един от разделите на блога “MAKE: Blog”, който съдържа най-различни проекти за самоделни устройства. Точно този раздел е за всякакви самоделни неща, свързани с изображения. Снимки най-вече. Например широкоъгълни цифрови фотоапарати от комбинация на еднократен апарат и шпионка за врата, проекти за въздушна фотография с хвърчила и авиомодели, ултравиолетови детектори на образувания в кожата, трикове с дълги експонации и светещи показалки. И какво ли още не.

UrbanStyle (Creative Commons photo community) – Ърбанстайл всъщност е доста свързан с мен блог, но го свързвам пак тук, защото не можах да намеря друго място, което да събира толкова фотографски настроени хора и да успява да удържа блогерското усещане. Проектът успява да запази тази си форма и затова и привлича блогери. А това, че снимките се публикуват със само някои права запазени го прави още по-уникален. Там, към снимките и коментарите им можете да намерите препратки към личните сайтове и блогове на голяма част от участниците.

Доколкото разбрах, идеята е да се свържат 5 нови блога. Е, аз съм дал 6 връзки, така че ако някой от тези сайтове ви е познат, можете да го пропуснете и да минете на другите 5. Вие сте – свържете пет по-отдалечени или нови блога! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *