Blosxom с малко Ajax

Днес леко обнових изгледа на бележника си. Новите неща засега са само в бележника, но скоро ще опитам да преосмисля малко и да обновя дизайна и на фотодневника.

Първата новост е наличието на етикети (tags). След всяка статия има списък с поставените й етикети и списък с “подобните” етикети. Засега само първият списък е видим, защото съм сложил етикети на много малка част от статиите и откриването на подобните не работи още. В десния панел има списък с етикетите (tag cloud), където засега също се мъдрят само три етикета ;) Но това ще се подобрява с времето.

Филтрираните по етикети статии се достъпват на адреси от вида “/tags/…”. Всеки етикет се изписва като препратка към съответния му такъв адрес. Засега се отказах от възможността за сложно рекурсивно филтриране. Това е такова филтриране, което позволява при търсене на статии тематично да се стеснява обхвата. Например след като сте влезли в списъка със статии “ala”, да можете да уточните търсенето, добавяйки тези с етикет “bala”. И така да уточните, че ви интересуват статии с “ala” и “bala”. И така нататък…

Това сложно търсене може да е още по-функционално, като например да има настройка за избиране на отношението между етикетите – дали да е “и” или да е “или” и т.н.

Но засега ще пробвам с прости етикети, в стила на del.icio.us, например. Дано се окажат полезни при разлистване на бележника ;)

—-

Другата новост е това, за което говоря в заглавието. Добавил съм малко ajax-функционалност. Макар всъщност това моето да си е най-обикновен javascript и изобщо да не е чак ajax :) “Ajax” идва от “асинхронен javascript и xml”, но нали е модерно да се говори за динамики и web 2 – ами да кажем, че и аз “минавам между капките” :)

В десния панел категориите с различните видове препратки са динамични – свиват се и се развиват с натискане на мишката. По подразбиране в различните видове страници (статии, коментари, статични страници и т.н.) са отворени различни блокове. Но ако ви потрябва нещо, което не е отворено, само цъкнете с мишока върху името му и то ще се “разгъне”.

Причината да добавя още javascript е най-вече в претрупването на десния панел. Преди месец някъде бях го преподредил и леко съкратил, но лесно се запълваше при повечко нови коментари. И понеже хем се радвам на коментарите, хем не искам да е претрупан сайтът вдясно, сножих динамични блокчета. Дано ви харесат и на вас!

Следващото ми занимание мисля да е да накарам запомнянето на данните във формата за коментари и правилното показване на gravatag-ите да проработят.

П.П.: Изпробвах промените в браузъри с Gecko (Kazehakase, Epiphany, Firefox) и в тях работи идеално. Пробвах и с KHTML (Konqueror), но там нещо блоковете се вграждат един в друг и става малко мазало. Не съм и нямам възможност да изпробвам с IExploder – ако някой има проблеми, нека каже.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *