Проблем с отхвърлянето на спам

Колкото и странно да звучи, да – понякога защитата от спам пречи. Знам и точно кога – когато не работи както трябва. :)

Преди време бях настроил Blosxom при обработката и подготвянето на коментарите за вписване да включва проверка за съвпадения в черен списък с често срещани спамерски адреси, ключови думи от спам-коментарите и т.н. “Обучих” бързо тази база от данни с черните списъци от gotroot.com. Естествено, тази поддържана, но все пак обща база не спря всички коментари – винаги се намират разни “тарикатчета”, които пускат нов спам. Включително и роден спам – сред нашенските фирми има образци за неправилно поведение в мрежата. Ето например днес отварям блога на Дончо и какво да видя – точно 36 минути след като е публикувал статията си, фирма “Нола 7” са пуснали като коментар огромна и подробна реклама на български. Е как да не ги заобича човек такива идиоти… Те правеха някакви басейни, нещо с вода, нали? Това се казва наглост в Интернет – виждаш свободно място и без да се интересуваш за какво е поставено изобщо там и как се ползва, си плясваш задника там. Че спам-ът се трие, трие се. Но спамерите разчитат не на това, че ще останат во веки веков на съответната страница, а че все пак някой ще ги види. Евентуално ще ги индексира, ако имат късмет. Някои потребители ненавиждат спам-а и такова дебилно рекламиране няма да ги накара да станат клиенти. Аз например вече си ги вписвам тия от “Нола 7” наум в черния списък на хора и фирми, с които не искам да имам нищо общо.

Но има и други потребители в мрежата – както каза наскоро Весо Колев, спам-ът вирее, защото хората са прости. Тъй де, защото сред хората има и много в престъпни даже мащаби неграмотни и лековерни. Един такъв да види такава спам-реклама, ще запомни името. И дори ще си направи труда да “проучи”, защото може точно в този момент да се интересува от изграждане на басейн… или там каквото се рекламира…

Има си начини бизнес-информацията да се достига. Има каталози, специализирани портални сайтове, сайтове с продуктови ревюта, сравнения на промоции, има обратна връзка от в сайтовете на потребителски общности, има (далеч не на последно място) приятели и познати, които могат да дадат съвет… Но да се чете изобщо спам… това е простотия, ще извинявате. Всеки трябва да има такъв “черен списък” с фирми-спамери и да си го припомня всеки път, когато си отвори портфейла или си поглежда банковата карта.

Та точно спам-ът и контролът му ми беше проблем и на мен тук. Преди съм казвал, че ще поработя по оправянето на пропускането на спам в бележника, но все нямах време. След това вградих въпросната проверка и сравняване с черен списък, за която казах в началото. Всичко вървеше добре, редовно триех по малко спам и съответно добавях нови изрази в черния списък. Но явно през последните седмици съм направил грешка някъде и съм написал грешен израз в точи черен списък. В резултат всеки коментар е бил вземан за спам и се е показвало едно съобщение на английски. Което всъщност трябва да се показва само ако коментарът е наистина спам. Вярно, че спам-ът е почти винаги автоматичен и такова съобщение е безсмислено малко, но исках да се появява нещо в случа на грешка. Да може човек да разбере защо не се появява мнението му.

Точно това е ставало през последните дни. Всички коментари са били спирани от грешно настроения филтър.

Моля за извинение всички, които са имали неприятното изживяване да видят съобщението, което ги обвинява, че са спамери! Проверката в момента е ограничена и ще я доразвивам, преди да я включа пак изцяло.

Преди време бях видял имплементация на Akismet за Blosxom. Ще трябва да проуча как е направено и ако няма готова точно за моя тип коментари, да си напиша. Akismet спира доста от общия спам, поне се държи добре в WordPress.

Leave a Reply

Your email address will not be published.