Google не ни разпознава

Google трябва да направят нещо за оправяне на вградения им в GMail интерфейс към jabber. Става дума за списъка с контакти “на линия”, който се показва в левия панел на пощата, ако ви е включен javascript и ако четецът ви е разпознат като “поддържан”. Наистина много, много хора не знаят, че всъщност това е интерфейс към XMPP/Jabber услугата на Google Talk, а не някаква простотийка като усмихнатите и намръщените личица в пощата на Yahoo навремето. Това си е нещо като уеб-вариант на GTalk, само че вграден в сайта за електронната поща.

И точно тук идва голямото объркване – как може досега Гугъл да не са се сетили, че прякото смесване на уеб-интерфейси за е-поща и за джабер ще работи за повечето потребители, но ще е мъка за тези, които са интернет-грамотни поне малко над средното (общо взето доста ниско) ниво. За какво говоря ли – ами както не е възможно да изпратя джабер-съобщение на адрес, който има само е-поща, така и не е възможно да изпратя е-поща на адрес, който има само джабер. Става дума за това, че когато не е възможно, трябва да е направено така, че това да се казва на потребителя. И дори изобщо да не му се показва като възможност – че нали е “невъзможно”…

Джаберът на GMail, както и самият GTalk, приемат записвания и разговори с “нормални” джабер-имена. Аз като имам JID в сървър, който поддържа само XMPP/Jabber, съвсем спокойно мога да поискам записване за състоянието от адрес @gmail и когато човекът види съобщението и ми разреши записване мога пак спокойно да си говоря с него. От моята страна разговорът ще се вмества в прозорците на jabber-клиента ми, а от неговата – в javascript-прозорчета в уеб-пощата на Google или в GTalk-клиента му, зависи кое всъщност използва в момента.

Проблем за мен няма до момента, в който потребителят на GMail не реши да ми изпрати е-поща. Дори и да ме има в адресника си, много по-набиващо се на очи и много по-удобно на пръв поглед е да използва “бързите контакти” (тоест джабер-списъка си) и да ми изпрати е-поща на джабер-името ми. Много рядко се среща човек да има джабер-име и е-поща на един и същи адрес. Аз с удоволствие бих поддържал такава комбинация, но засега това означава да имам свой си сървър, където сам да си настроя услугите. Безплатните пощи и по-евтините хостинги не поддържат джабер. А публичните джабер-сървъри в огромната си част не поддържат потребителска услуга за е-поща. И правилно, и аз не бих я поддържал, ако имах такъв сървър – както много други в джабер-средата, и аз тая надежди, че по-рано или по-късно XMPP/Jabber ще измести електронната поща. Но това е друга тема.

Не е правилно на потребителите на GMail да се предоставя лесен и удобен начин да пращат е-писма на адрес, който изобщо не поддържа е-поща като услуга. Масово е объркването, че щом нещо е от вида “име@машина.домейн”, значи е адрес на електронна поща. Всъщност това изобщо, ама изобщо не е задължително. Е-пощата е частен случай – това, което всъщност означава това е, че в сървъра “машина.домейн” има регистриран потребител “име” и за него най-вероятно се осигурява някаква услуга. Каква е обаче услугата не може да твърдим със сигурност – това се проверява по съвсем други начини. Може да не е е-поща. Може да не е и джабер, може например да е само услуга за влизане (login).

Няма значение каква е конкретната услуга, важното е, че когато видите “име@машина.домейн” това не означава, че трябва да изпращате писма на този адрес. Изобщо не означава! А какво са направили Google? Свързаха джабер-сървъра си GTalk с останалата част от мрежата, вдигнаха много шум покрай това, много хора започнаха да им благодарят за това. След това тихомълком вградиха джабер в уеб-пощата си. Наистина, по много кадърен начин – GMail продължава да бъде пример за правилно и успешно използване на ajax-технологиите. Прозорчетата на разговорите в GMail са толкова удобни и сладки, че ми е било наистина приятно да ги изпробвам.

Но не е допустимо толкова време да не се прави проверка кой адрес е с поща и джабер и кой е само с джабер. Получавам оплаквания от приятели, че пощата ми е недостъпна – накрая се оказва, че са изпращали през GMail на адреса ми в джабер-сървър. Не само че е досадно, а и изобщо не спомага мигрирането към джабер. Такова нещо не би могло да мине проверките за съвместимост с HIG на Gnome или KDE например. Щеше да си е бъг.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *