Google подготвят s2s

Изтичат тук-там данни, че най-вероятно Google се готвят да пуснат междусървърна свързаност (s2s) за джабер-сървърите си. Да напомня само, че това, което е познато като googleTalk, всъщност (за щастие на цялата общност;) е услуга, придържаща се към стандарта на протокола за моментни съобщения XMPP, тоест е фактически Jabber услуга.

Дълго време се натрупва напрежение в джабер-общността заради бавното внедряване на стандарта и допълненията му в сървърите на google, най-вече в публичния gmail.com. Най-големият проблем все още е липсата на междусървърна свързаност на gmail.com – това означава, че всеки, който иска да се свърже с човек със сметка в gmail.com (е-поща и, съответно, джабер;) трябва да си регистрира своя сметка там. Трябва да станеш клиент на google, ако имаш дори само един приятел там и искаш да говориш с него. Защото сървърът там не приема връзки от другите сървъри в джабер-мрежата. Поведение, което е много нетипично за джабер-нагласата, която някак съвсем естествено допреди предпоставяше разпределеност на услугата. Ако човек иска, може да си открие сметка в сървър, като се ръководи само от звучността на името му или пък от услугите, които предлага. Или защото познава администратора му и затова се доверява. Дори може да се пуска сървър на отделната машина, който веднага да става част от мрежата при зареждането. Аз, например, имам свой си сървър и когато съм на моя компютър, съм откриваем и през моя джабер-сървър. Не е много удобно, защото може да съм на публичен терминал и там, разбира се, няма да има такава (или същата;) услуга, но принципно междусървърната свързаност е нещо толкова присъщо на джабер-мрежата, че никога не сме предполагали, че заради един (само един публичен – gmail.com, другите са вътрешни на компанията) сървър тази нагласа ще е проблемна.

Преди когато някой сървър отказваше s2s, просто беше изтриван от публичните списъци на мрежата, например нямаше го в списъка на jabber.org или xmpp.net. Сега един сървър прави проблеми, и то от ужасно много вече време и всички го търпят и всички само се оплакват тихичко, но това продължава да е проблем. Въпреки че този сървър не е и никога не е бил в горния списък. Въпреки че като услуга изобщо не заслужава внимание (например май все още не поддържа offline-съобщения…).

Причината да продължава да е проблем? Ами все пак това са google. Вярно, че google не са това, което бяха допреди година-две, когато имаха малко услуги, но качествени. Сега имат безброй услуги, почти всички в “бета” стадий. Някои “бети”, като пощата им, са си ок, но моментните им съобщения са под всякаква критика.

Някой ще каже “защо така, хората не са понаписали сървъра още”… Ами как да кажа… Първо не мога да кажа защо наистина, понеже няма никаква информация по какво всъщност работи google – мъглата от всичките споразумения за конфиденциалност са обвили тази компания с по-плътна завеса и от военните комплекси. Наистина никой не знае защо google пишат свой си сървър за джабер, при условие, че има толкова много свободни имплементации и при условие, че джабер е тръгнал и се е развивал именно заради свободните си имплементации. Но е факт, че вече прекалено дълго “там някъде” пишат сървър със затворен код и този сървър не поддържа почти нищо от нормалните джабер-услуги. О, да – предава съобщения на включен потребител. Браво…

Имаше слухове, че google пишели сами сървъра на googleTalk, защото щели да измислят някаква гениална система за тотално справяне със SPIM-а (спам-а в моментните съобщения). Всъщност в джабер никога не е имало истински spim и много хора твърдят, че няма и да има заради разпределеността на услугата. А и да се появи, почти сигурно е, че мрежата ще се справи за нула време. Има подготвени допълнения към стандарта, които се занимават с това.

—-

Като кажем всичко това и като теглим една черта, какво остава? Защо google 1) пишат свой си сървър за джабер, при това със затворен код и 2) защо толкова дълго време отказват да поддържат междусървърна свързаност?

Отговорът се набива на очи и е толкова прост, че все не ни се иска да е така. Не ни се иска това да са google. Дето са “добри”, дето ги ползваме всеки ден за търсене.

Отговорът е, че така се завладява територия.

Териториалното разбиране на Интернет е така типично за корпоративната нагласа, че колкото и “добри” да са google, няма начин да не му се подчинят изцяло. А google е търговска компания, нали не сте забравили? Не е интернет-общност, нито е фондация с идеална цел…

Жалко за google. Жалко, защото точно джабер е съвременен работещ пример за неадекватността на териториалния принцип в Интернет. Но пък това е добре за самата джабер-мрежа – още една победа. Защото много скоро google ще се принудят да пуснат официално s2s. И ще станат просто още един от многото джабер-сървъри в мрежата. Както трябва да бъде, където им е мястото. Разбира се, ако слушкат и ако услугата им е на ниво. Поне на нивото на другите сървъри там ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *