GoogleTalk се присъедини към Jabber-мрежата

Най-после.

Новината е от онзи ден и Юнуз ведната реагира в коментар към предишната ми статия. Ето я отново самата новина – тук.

Вече XMPP-сървърът на gmail.com приема записвания за състоянието от и на сметки от други XMPP-сървъри. С две думи вече са в джабер-мрежата.

Сървърът продължава да поддържа само основната услуга – само съобщения към включени потребители, нищо друго. Никакви екстри, съвсем в спартански дух. ;) Разбира се, сигурно има много лъскави джаджи за потребителите на клиента, направен от Google, но пък той е все още наличен само за Wind(Bl)ows. :) Какво пък – на мен не ми и трябва; още повече, че не е свободен софтуер и не бих си го инсталирал тъй или инак…

Донякъде добър резултат от дългото чакане на гугъл е наличието на библиотеките LibJingle за пренос на глас и видео върху XMPP. Не съм видял работещ клиент с jingle, та нямам много-много представа що за чудо е и защо точно него избраха. При условие, че имаше вече библиотеки за внедряване на IAX, SIP/SIMPLE… Дано да е добро нещо, щом като заради него чакахме толкова ;)

—-

Между другото, голям купон е начинът, по който googleTalk поддържа (или не поддържа;) състоянието “невидим”. То не е в стандарта на XMPP, а в негово разширение, та не е бял кахър – те гугъл почти нищо от разширенията май не поддържат, та камо ли това…

Но все пак ми беше много странно и интересно – ето разговор между клиента ми и сървъра на гугъл по въпроса за невидимостта:

<presence type=”invisible” >

<priority>5</priority>

</presence>

<presence type=”error” >

<priority>5</priority>

<error type=”modify” code=”400″ >

<bad-request xmlns=”urn:ietf:params:xml:ns:xmpp-stanzas”/>

<text xmlns=”urn:ietf:params:xml:ns:xmpp-stanzas”>unknown type</text>

</error>

</presence>

Ясно, не се поддържа – “неизвестен вид” на състоянието. Ще взема някой ден като си нямам работа да отворя конзолата на клиента си и да започна да пробвам подред всяко нещо, което се сетя… Мне, вярно, че нямам работа отскоро, но чак пък толкова ;)

Това, което ме изненада в първия момент беше, че клиентът ми “мина” в невидимо състояние и си твърдеше, че е невидим… Явно бъг на клиента – спирам дотук, това е тема за googleTalk все пак ;)

—-

Поздрави на всички, които ползват правилния протокол и добре дошли в правия път на потребителите на гугъл ;) (ама направо фанатично прозвуча, нали;)

Някои пишат из мрежата, че това било голяма победа за XMPP/Jabber, но аз продължавам да твърдя, че това е голяма победа за Google, които малко поне си поочистиха визията пред джабер-общността.

Ако Jingle пък се окаже добро решение, ще са още по-добре поставени. И може би ще им бъде простено дългото разтакаване и явния натиск да не се приема друг стандарт за глас и видео, преди да са успели да внедрят и пуснат Jingle.

—-

Но все пак, както писах в предишната статия, Google е търговска компания и за никоя интернет-общност не трябва да е чак толкова интересен конкретният пазарен успех на дадена компания, пък била тя и Google. Нека завладяват пазари, нека делят територии – който е наясно с начина на действие на интернет-комуникациите поне малко знае, че стоки и услуги се продават успешно на “новите клиенти” (някои престават да са “нови”, но продължават да са лесна плячка, остават си “ламери”;). Мен и вас трудно ще успеят да фанатизират с някой нов супер-продукт…

Ще кажете “нищо, така работи пазарът”… Не знам, не съм сигурен – Интернет далеч не е разработен “пазар”, но се забелязва нещо друго – явно с всяка година броят на хората в мрежата, които “са в час” нараства.

Никой не може да си позволи да “продава на ламери” вече. Щом като започнаха и да съдят спамерите, значи вече става поне малко по-важно да си добре поставен в очите на тази част от общността, която е малко повече “в час”.

Явно Google си вадят някакъв подобен извод. Какъв е точно никой не знае – както казах преди, там са в мъгли обвити…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *