Справяне с източниците

Най-после преди ден-два успях да налучкам как да си подреждам по-удобно източниците в четеца ми за новини. Та в четеца (liferea в моя случай) могат да се подреждат записите по различни критерии – примерно по дата или по заглавие. С натискане на заглавната лента, както става подреждането в повечето програми.

Но понеже аз имам повече източници от блогове, отколкото от новинарски портали, все не ми остава желание да се занимавам с подреждането. Когато четеш блогове, по-ценно за момента изглежда да останеш “при” конкретния блог, да се оставиш на настроението на статията, отколкото да тръгнеш да ровиш в настройките. Тъй де, човекът е писал нещо с идеята да е ценно, почти винаги е от първо лице – не мога да “обръщам гръб”.

С новинарските портали е малко по-различно – при тях усещането не е толкова човешко, по-машинно е. Но пък имам само няколко такива и почти всикчите са на английски. Което отново създава някаква дистанция и се получава обратният ефект – вместо да настройвам изгледа, просто отбелязвам целия сайт като прочетен и продължавам към “човешките” блогове. ;)

Виж, планетите са друго нещо. Все казвам, че трябва да има повече и добре поддържани планети. Не пропагандни новинарски портали, не и дълги списъци с източници, които не ти казват нищо. Планети с жив текст в тях, планети с хора. (много подходящо е името, наистина приляга на тези сайтове; “планети” – това са уеб-агрегатори на общности, сайтове, които събират записите от група блогове на дадена тематика и ги показват като текстове, не като кратки препратки от типа “отбележи ме и някой ден евентуално ме прочени”…) В дясната лента тук ще намерите в категорията ми “Връзки” две планети, за които се грижа аз.

—-

Но конкретното “справяне с източниците”, за което тръгнах да говоря, е много, много по-банално от сложната визия на различните видове страници с новини в мрежата. Става дума за моите проблеми с Liferea при подреждането на записите.

Имам записи на статии в блогове и портали и записи на коментарите към блогове. И докато за статиите е някак нормално низходящото подреждане по дата (тоест най-новите да са най-отгоре), то същото подреждане (по подразбиране ми е;) и за коментарите внасяше странен смут и някакво “неправилно” усещане.

Едва преди ден-два отделих няколко минути просто да гледам екрана на програмата, опитвайки се да изляза от всекидневния навик да я ползвам. Когато всеки ден правите еднакво нещо, колкото и малко или пък значимо да е то, не се замисляте върху него, не го виждате в подробности, нали? И аз така, за мен четецът беше станал инструмент в пълния смисъл – беше скъсил толкова разстоянието между мен и нещата, които обработва, че все едно е продължение на ръцете ми. Такава е идеята на инструментите…

—-

С две думи – записите със статиите трябва да са ви подредени низходящо по дата, а записите с коментарите – възходящо. Най-новите статии да се появяват най-отгоре, за да са видими лесно, а новите коментари – “под” старите, за да бъдат четени след тях. Така нишката на коментарите не се къса, не се налага да помните за какво са говорили няколко човека по-горе, за да “обръщате” реда наум. Наистина е ужасно, вярвайте – моят бележник не е от най-коментираните, но сред страниците около моята има такива с доста коментари. Чета аз и се чудя кой на кого отговаря ;) Ако пишат обръщения хората – пак добре, но често се е налагало да отворя сайта, за да разбера само кой коментар на кой друг отговаря ;)

Сега като си мисля… естествено, че може всички записи да са по подразбиране подредени “надолу”, най-новите да са “най-отдолу”… Но моето “комбинирано” решение повече ми харесва май. ;) Да си се чудя какви проблеми имам. Тъй де… за какви от проблемите си пиша… ;) Все пак беше повод да разкажа за “новинарското ми усещане” на мрежата ;)

—-

А вие как ползвате новините? Какво четете? Споделяте ли тези мои разграничения на видовете сайтове? Ако имате други, опишете ги, ще е интересно! ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *