Почина Питър Милард

Питър Милард, един от най-активните разработчици в джабер-общността е починал онзи ден след усложнения в белите дробове в резултат на изтощителната битка с рака, която е водил миналата година.

Питър Милард е автор и основен разработчик на джабер-клиентите за уиндоус “WinJab” и по-новия “Exodus“. Също така е първоначален автор и участва в доработката на много от популярните днес допълнения към джабер-стандарта, сред тях са JEP-016 (Server Side Privacy), JEP-030 (Service Discovery), JEP-045 (Mutli-User Chat), JEP-060 (Publish/Subscribe), JEP-096 (File Transfer) и други.

Можем да кажем, че Питър Милард е основна фигура зад развитието на джабер от смелия проект на Джереми Милър до съвременната комбинация от протоколи и програми, които успяват да запазят основното си предимство пред корпоративните системи за моментни съобщения – отвореността си, свободата си.

Мъката на близките Питър, на съпругата му и малката му дъщеричка е лична и не е редно да се занимаваме с подробности около кончината му. За нас, като потребители на прекрасната услуга, развита освен от всички други и от него е важно, че идеите и работата, с които е помогнал през годините за развитието на джабер се оценяват и използват. От все повече хора по целия свят. Всеки ден. Благодарим, Питър Милард!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *