Pentacon auto 50/1.8

Тези дни напоследък са ми много богати на впечатления. Ако ми се случваха все неприятни неща, щях да кажа сигурно, че имам лоши дни. Но те далеч не са лоши, а напротив – едно след друго ми се струпаха все случки между сравнително приемливи до страхотно приятни. Да започна може би от приемливите – най-долу в тази класация стои новината, че започвам отново щатна работа. Ще го раздавам отново системен администратор на GNU/Linux. След като се поотдръпнах от активното взиране в монитора и изпълняване желанията на потребители, които и без това не знаят какво искат и след като работата ми с екипа на Lindeas не донася нужните доходи, отново се връщам на сисадминския стол.

Искрено се надявам този път да не е така продължително, както миналия. И когато реша да пренасоча всичките си сили отново към Lindeas, да съм по-подготвен и да можем и тримата от екипа там да се изхранваме само с нашата си работа по проекта. И да не ни се налага отново и отново да се обръщаме назад. Lindeas всъщност потръгна добре, но само в частта си за изработка на уеб-страници. Макар и там поръчките да бяха малко. Следващата “атака” на Lindeas ще бъде по-точно премерена и ще покрива освен уеб-разработки, и консултации за GNU/Linux, новини и интервюта с разработчици, статии и наръчници, философски консултации и др. Но дотогава ще съм админ. Едно от другите момчета, основният ни дизайнер, също е на нова работа… Приемам всичко това като тактическо отстъпление за прегрупиране. :)

Едно от другите неща, които ми се случиха и които определено са много приятни, са сдобиването ми с обектив Pentacon auto 50/1.8 и преходник Pentax K – m42 за него. Дължа тези две нови придобивки на bxmarkov и george. Марков ме зарадва с обективчето, което за някои фенове на винаги най-новата техника може и да е непретенциозно, но пред мен открива огромни нови полета за изследване във фотографията. Жоро пък бързо и неусетно за мен уреди преходника, който пасна перфектно на обектива и сега на практика имам два обектива на байонет К – този от комплекта на *istDL и светлосилния Пентакон. Последният със завитнен преходник и с временно “хакнато” заключване си е на практика обектив на К-байонет.

   

Благодаря ви, момчета! Наистина ме изненадахте страхотно и от два дни вече не мога да се спра да снимам само с 50-цата!

   

Вярно е, че навлизането в света на фотографията, при която слабата осветеност не е пречка, а инструмент и при която дефокусираният заден план участва видимо в композицията е трудно и ми коства много провалени опити. Но това е нещо, което отдавна чаках и към което така и така се движех – поне като гледам предишните си опити за постигане на по-изразено боке. Това, което преди донякъде и “на късмет” успявах да направя с обърнат обектив на филмовото ми тяло, сега го използвам директно като инструмент при снимането с 50/1.8 на цифровия Пентакс.

Ето някои от първите ми опити – първата снимка е съвсем първата, която направих с новия обектив. Снимките са в умален размер с препратка към пълния размер във фотодневника ми.

 

Вярно, че път пред мен за развитие – бол. Но еуфорията, че вече правя първата крачка е несравнима :)

Благодаря ви, че ми помогнахте да тръгна по този път! :)

One thought on “Pentacon auto 50/1.8

  1. Владимир Александров

    Не обичам да идеологизирам нещата, но имаше една ГДР, която направи прекрасна корпорация – Пентакон. Там бяха засмукани Практика – чудесна фотокамера, произвеждана в Райха до 1944г., а работещите в Пентакон направиха впечатляващия Пентакон Сикс и редица обективи с името Пентакон, но… нищо ново под слънцето. Фотоапаратът бе добра и творческа реплика на Практика, а обективите бяха кражба, подобна на кражбата при производство на уж съветския фотоапарат Киев /имало една фабрика за фотоапарати Контакс… добрият чичко сталин избил работниците-оптици, а фабриката пренесъл в тогавашната негова лична СССР/. Та за обективите Пентакон – те са прастари от времето на същия този Райх, в който са работили много кадърни оптици и дизайнери на обективи. Така например Майер Oreston 50mm f/1.8 е модерният и до днес 50 милиметров Пентакон и Pentacon 300mm F/4 е всъщност Майер Orestegor 300mm F/4 и така нататък… Отбелязвам това, просто за да се знае истината и да се запазят имената на великите творци в областта на оптиката. А в компанията работят и до този момент страхотни оптици и дизайнери на обективи – немци, какво да ги правиш, осъдени на гениалност в областта на техника и технологии:) Поздравявам собственика на обектива Пентакон – светлосилата му е впечатляваща:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *