Последни промени и няколко добри бири (и Каменица)

Последните седмици ми донесоха доста промени. Опитвам се да се променя и аз, да съм в крак с нещата, но е трудно – промените са големи и все още са ми някак “външни”. Лични и работни – дисертацията я слагам към работните. Личните ги приемам и преживявам вътрешно, но си е тежко и трудно, няма как. Работните ми стоят все още леко встрани, като че ли ме чакат да се успокоя, да си вляза в релсите и чак тогава ще почукат с пръст по каската “ей, ами ние?”. На всичкото отгоре работните промени донесоха със себе си и още лични неща за донагласяне. Като например да не мога да виждам децата през деня и вечер като се прибирам да се надпреварват кой първи да ме посрещне на вратата и после цяла вечер да са нервни и да плачат – единият че не е дошъл първи, а другият защото брат му плаче…

Но не е лошо. Не се оплаквам, по-скоро ми е едно такова странно и различно. Трудно, но не неприятно. Потиснато, но не от отчаяние, а от скоростта на промените. Конкретно? Ами конкретно – започнах работа на пълен ден в другия край на града. Колегите са готини, длъжността ми пасва (сървъри линукски). Точно когато се готвех да ида на следващата сутрин за първия работен ден, видях че Nick е писал за новата си фирма. Е, Opencode не е като IBM, но се надявам да ми пасне. Беше и най-доброто предложение (в тоя ред на мисли, Globul, много сте несериозни!). Засега трудността ми е битова – ставане, пътуване и т.н. За капак и сега нали са най-кратките дни и се стъмва цял час преди да тръгна. Но и това ще мине. ;)

Да дисертацията? Ами дисертацията върви, мерси. Засега е 60% готова. Или малко повече. Оставащите 60-тина страници са все още в насипна форма – записки, бележки, цитати, адреси, идеи и т.н. Планът за тях е подготвен, нещата са разпределени по подточки и с библиография – остава да ги впиша в текст, като готовите 60%. След това имам няколко редакции на спокойна глава, че ми се иска текстът да се чете плавно и да е разбираем. Поставената крайна цел е краят на месеца. Което значи, че тия последни редакции и дописвания ще са след работа, преди да заспя от умора.

—-

Some good beers (and a Kamenitza)И още нещо, което си е най-интересното и затова го оставих за накрая. Ето няколко върло добри бири и една каменица (натиснете на снимката за по-голям размер). Отляво надясно, нали сме си европейци:

Два пъти Stephans Brau, мътна (нефилтрирана) бяла (пшеничена) бира 5.3%. Hefeweizen hefetrüb (бяла бира с дрожди). Немска бира, пише че се бутилира в Германия, за Кауфланд. Номинирам я за откритието на сезона – много добра бира за цената си (към 1.50лв. в Кауфланд), с плътен вкус, некисела и съвсем леко сладка, като пшеничените бири. Най-силно алкохолната от тия на снимката е, но хич не напива като нашенските наливни с консерванти и спирт.

Два пъти OeTtinger Hefeweissbier Naturtrüb 4.9%. Пак немска, мътна бяла бира, не кауфландска – има я в доста магазини, във Фантастико със сигурност. Освен това я сервират с кенчето в О’Шипка и то на супер яка цена, почти като от магазина. Има я и в Халбите, но на двойна цена. Та в магазина беше пак към лев и половина. И тя е номинация за сезона – плътен вкус и за разлика от Щефансбрау-то има по-силно изразен плодов послевкус. На мен ми напомня леко портокалов вкус, но не кисел, а сладък – нещо като портокал с банан. Навремето при правенето на такива бири са се докарвали плодови аромати, със или без това да е било търсена цел. А и то е вкус, който е съвсем лек и трудно се улавя, ако не го търсите и се усеща чак след преглъщане. Ойтингер-ът е готина бира, даже смятам тия дни след работа да свърна в близкото Фантастико и да се почерпя за вечеря.

Бялата мишка в средата е играчката, която Светко ми остави, когато заминаваха за Троян и ми каза да нося на врата си и да се грижа през цялото време за нея. Та ето го мишокът, сред бири – кой като него.

Вдясно следва Stepnahs Brau Shwarzbier 4.8%. Пак Щефансбрау, от Кауфланд, пак на подобна цена – лев и нещо. Без да е нещо много особено, ми хареса. Типично филтрирано тъмно пиво, ароматът е леко карамелен, не кисел и цялата бира е плътна, не водниста като някои масови наливни тъмни у нас. Ако пия тъмно тая зима, нещо такова ще е.

После Kaltenberg Pils 4.8% – типично пилзенско (филтрирано) пиво. Всъщност си е Болярка. Макар че Болярка не е каквото беше навремето. Нашенска бира, но със съжаление добавям “нищо особено”. Няма да я забележа сигурно следващия път на рафтовете в магазина.

Последното, в ъгъла да се срамува, е Kamenitza Пшенично 5%. Един от актуалните родни опити да се прави мътна бяла бира. Другият опит е Болярка Вайс, нея не съм я пробвал още. Но като знам Каменицата… Мнението ми е тук. С две думи Каменица Пшенично е “нищо особено”. Даже по-лошо – не е хубава. Някои може да обяснят, че воднистият вкус, киселата жилка и липсата на по-сериозна утайка се дължи на добавките – които в Пшенично са царевичен грис и кориандър – но не вярвам аз, мълчи и стадионът. Просто не е добра бира. Цвик с лимонтузу.

Та тези бири на снимката… сигурно се чудите защо така съм ги събрал? Те са бирените представители на вдъхновението за работата по дисертацията миналия месец. За този месец няма да има такава щафета сигурно – ако пия по едно вечер след работа, или няма да пиша нищо, или писането ще е толкова късно, че няма да мога да се събуждам на сутринта.

Наздраве! Препоръчвам двете бели и тъмното. Само не да не ги изкупите, ей! Ще се презапася аз за уикенда, за всеки случай. ;)

6 thoughts on “Последни промени и няколко добри бири (и Каменица)

  1. Стоян

    Така като гледам колко бири си събрал за вдъхновение, твърде много вдъхновение ще ти дойде :) Иначе аз съм скромен в тези отношения – пия Bernard, но никога преди или по време на работа, въпреки че тази бира е сравнително слабо алкохолна. Едва 3.8% и е много пивка, без да дразни гърлото.

  2. turin Post author

    А, не са чак много бирите – това беше за половин месец на практика. И съм ги пил все след писане – по-скоро помагат за измислянето на това какво да пиша на следващия ден. Аз все повече съм ценител на бирата, отколкото пияч за напиване (то и без това биреният махмурлук е от най-неприятните така и така). А ти кой Bernard имаш предвид – понеже виждам, че у нас има светло филтрирано, но май продават и жива тъмна нефилтрирана (мътна). Първата е пилзенско, като масовите бири у нас – прозрачна, с жълт отенък. Бернард е чешка марка, а те чехите измислят светлото пиво. А втората е по-класическа рецепта (жива и мътна) и с карамелизиран малц (тъмна). Та тая втората е интересна – бих ти препоръчал да опиташ. Тъкмо нефилтрираните бири имат по-малко вредни вещества и може би биха имали по-добро влияние при трениране. Защото в началото пилзенските (светлите, филтрирани) бири са се правили с прецеждане и варене, но мисля че в днешно време пастьоризирането се прави с химикали, а и филтрирането май и то… Като сложиш и консерванти, става цял коктейл.

    Навремето, не знам дали знаеш, бирата се е ползвала и за храна. Също и вместо вода – трета-четвърта цедка бира с вече много ниско алкохолно съдържание са давали на децата вместо вода по времето на големите епидемии, когато водата е била заразена. Напоследък мен май повече ме интересува вкусът и съдържанието на бирата, а не алкохолният й процент. ;)

    Но ще пробвам Бернард, мерси много за препоръката! ;)

  3. Nick

    Първо честито и на теб за новата месторабота. Opencode изглежда се занимават с интересни неща, поне според сайта им, така че не би трябвало да скучаеш, и предполагам ще ти пасне :) Колкото до ставането и аз го имам този проблем, но то е до навик.

    Успех и с довършването на дисертацията, и аз бавя една дипломна от април насам :) Представям си как ще да е с дисертация…

    А сега за по-важното, а именно бирите :) На мен лично немските бири не ми допадат особено много, може би не съм попадал на правилната марка. Oetinger-ът по принцип не е лош, от тези, които съм пробвал може би ми допада най-много. Понеже си споменал за плодовия привкус, пробвай новото отроче на Загорка – Резерва. Гъста тъмна бира, с вкус на боровинка :)

  4. turin Post author

    Мерси за местоработата! За Загорка Резерва – слушам, ще бъде пробвана! Знам за нея, но не съм пил още. Рекламират я като много различна, но мисля че това е рекламен трик – иначе май е обикновена филтрирана тъмна бира, просто с добавена нарочно допълнителна есенция за боровинковия вкус, а не аромат от обработката на малца.

    Но ще пробвам, определено. Идват зимни празници и още някоя хубава качествена бира си е добра идея за вкъщи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *