UnLinkedIn

LinkedIn преди години беше единствената социална мрежа, която успя да ме задържи. Причината, която изтъквах, когато хората ме питаха защо въобще се занимавам с такива мрежи беше, че това не е обикновена социална мрежа. Ставаше дума за професионална мрежа в смисъла на мрежа от професионалисти. Крайната цел, разбира се, е да си намеряирам читава работа. Всеки иска това от мрежа като LinkedIn, нека не се преструваме.

Резултатът? За вече не помня колко години ползване на LinkedIn нито веднъж не съм си намерил работа през сайта. Кандидатствал съм, свързвал съм се за интервюта, обсъждал съм позиции с хора, които би трябвало да отговарят за тях. Търсил съм и съм следял конкретни компании, които ме интересуват. И нищо. Да, вярно – имах доста контакти и то смислени контакти, не спамери. Но какво от това?

Като капак на всичко преди няколко дни ги хакнали и огромен брой пароли “изтекли” в мрежата. И аз да се доверявам на такъв сайт? И други ги хакват, но ето дори и например Google (които съм критикувал неведнъж) правят много неща, за да възстановяват доверието. LinkedIn да са пуснали част от себе си като свободен софтуер? Или нещо друго подобно? Те дори Facebook са по-добре в тоя смисъл…

От година-две пък започна нахлуване на HR-и, а те, както знае всяко хлапе, са най-презряното племе в социалните мрежи. Не само, че не могат да ти намерят работа, не само че дори не се опитват, ами си прекарват деня във флууд и спам и после го наричат “работене”. Да не се обиждат истинските HR-и – става дума не за вас, а за тия, дето цял ден се шляят из мрежите, а иначе не могат да отговорят на едно писмо и не могат да спазят една уговорка…

Като казах за писмата и се сетих – едно от най-гадните неща е да търсиш работа сериозно, а отсреща все да виждаш един ред отговор на мейла ти с въпроси “нека се чуем, че то по мейл не се върши работа”. Или нещо в тоя дух. Не се върши работа по мейл? Ми прав ви път, тогава! Капакът на всичко е, че когато се обадиш по телефона, ти казват “нека се видим, че то по телефон не се върши работа”. Не се върши работа по телефон? Абе вие ИТ ли сте, или берачи на дюли?

Единствената разлика е при общуване с чужбина, но там 1) е по-рядко попадането на HR-идиот все пак и 2) заради разстоянието все пак поне по телефон отговарят смислено на въпроси.

Накратко – чао, LinkedIn! От 2006г. досега никаква полза нямам от вас. Ще си намирам работа без сайта ви. Както доста хора по доста поводи казваха – работа се намира през мрежа от познати, а не през сайт на социална мрежа.

15 thoughts on “UnLinkedIn

  1. Пешо

    Виж сега, не си съвсем прав (освен за HR-ите – мнозинството са гадни нагли спамъри) – през Linkedin може да се намери работа.

    Освен това – чудо голямо, поизтекли са малко пароли, сменяш паролата и пак си в хора (нали не ползваш същата парола и другаде ;-) )

    И трето: http://www.leakedin.org :D

  2. Georgi

    Тоя сайт не служи само за намиране на работа. Аз поне чрез Интернет отдавна се отказах да си намирам работа в България. Другата му възможна употреба за обменяне на професионално знание и създаване на връзки с такава цел. Не че и в това са “звезди”, но имат някакъв успех.

  3. turin Post author

    Не ми е за паролите – такива новини рядко ме шашкат. Просто беше мъничката капчица, която преля чашата. Защото шест години без да имам никаква полза са прекалено много. Повечето от хората, с които бях свързан там, така и така са ми в някакъв вид друг социален кръг. Освен може би няколко HR-а от големи компании, но пак – каква ми е файдата? Тези, които са били точни, нямат достатъчно добри условия за мен, а тези, дето уж ги имат условията, са си HR-спамери.

    За обменяне на знания? Ами… по темите, които ме интересуват, следя най-важните пощенски списъци. В четеца си имам емисиите на всичко по-важно в съответната област. Като имам време, поглеждам и в Diaspora и Google+.

    А в LinkedIn – поне за мен дискусиите в групите и т.н. са пълна скръб. Пълно с хора, които се напъват да изпъкнат и да ги забележат и само тук-там ценни неща. Това е основен проблем на групите/каузите/списъците в социалните мрежи.

    Та не е до паролите, не е и до дискусиите – просто тоя сайт не го бива. Отдавна го знам, но стоях “напук”. Е, вече ми втръсна и в изтеклите пароли си намерих причина да изтрия 6-годишен акаунт.

    Не ангажирам никого, разбира се – не ми свърши работа на мен, лично. Дано на другите е полезен. ;)

  4. Georgi

    Ще видя, замислих се. Отсега ще гледам с какво ми е полезен. Повечето групи и други начини за обмяна на знания са пълна скръб от към участие и качество, не знам де може да има и полезни, поне в тези, които участвам са така.

    Основно го ползвам с цел разузнаване и търсене на потенциални съмишленици.

  5. Lubo

    Ясен, всъщност, точно през LinkedIn се опитах да се свържа с теб (чрез общ контакт) през септември миналата година с предложение за работа… Но така и не получих отговор. Може да е от мрежата, може да е от общия познат или просто не си проявявал интерес. Вече няма значение… Но, за мен полза има, въпреки че не съм опитвал (засега) да си търся работа чрез мрежата.

  6. turin Post author

    Lubo, не съм оставял неотговорено съобщение. Единствено съм забавил отговорите на две или три писма от големи интернет компании – но контактът не беше от България, а и са били преди датата, която казваш. Ако не си получил отговор, предполагам, че грешката е някъде по пътя.

    Не мога да не се учудя защо не си се свързал директно с мен – щом знаеш сайта ми, в него може да се намери много по-подробна информация както за опита ми, така и всякакви данни за контакт. Страницата ми за контакт е била и по-подробна преди, но никога не е била по-кратка. А и адресът на пощата ми, месинджърът и бланката за контакт винаги са на разположение.

    През септември миналата година не само активно търсех работа, а и трябваше да реша дали да работя по проекти или да ида в офис. Със сигурност съм щял най-малкото да отговоря на контакта… Ето още едно доказателство, че от LinkedIn няма никаква истинска полза…

  7. Nick

    Всъщност моят опит е по-скоро положителен, но като цяло споделям наблюденията ти. Поне 3-4 пъти с мен е правен контакт от HR-и, къде с конкретни предложения за дадена позиция, къде с предложение за работа в определена компания. Обикновено позициите не съответстват на профила и интересите ми (изглежда така и не могат да разберат, че в IT не сме само програмисти), но се стараят. Дразнещото са многото спам в групите и в коментарите, основно от индийци търсещи си или предлагащи работа, но не само.

    Иначе изтичането на паролите (което не е за първи път, няма да е и за последен) доведе до интересен феномен. Вчера и last.fm обявиха, че правят разследване за изтекли пароли, а днес получих мейл от libre.fm, че са reset-нали абсолютно всички пароли с оглед на това, че някои потребители ползвали една и съща парола там и в някои от другите сайтове.

  8. Lubo

    За мен проблемът не е в LinkedIn (като софтуер, платформа или идея), а в хората които го използват… или начина по който го използват. Полза ще има, ако хората могат и искат да ти помогнат, в случай че имаш нужда (от работа в най-общия случай). Ако хората, с които си свързан не могат или не искат да ти помогнат чрез LinkedIn, те (най-вероятно) не биха ти помогнали и в реалния живот… което повдига въпроса дали трябва да са в твоя кръг въобще.

    Що се отнася до HR-рите обаче, абсолютно съм съгласен, пълзят навсякъде във виртуалния свят, а полза никаква. За съжаление обаче, трябва да кажа, че много от тях не са особено полезни и в реалния свят и не само в България, а и тук в Германия.

  9. miss sixty

    И според мен проблемът не е в Линкедин или в която и да е социална мрежа. Проблемът е, че го ползват предимно за какъв ли не маркетинг.

    Иначе готин пост, откровен. :)

  10. turin Post author

    Е да, де – не по врат, а по шия. Да си го ползват за маркетинг със здраве, прав им път!

  11. Светла (една от всичките)

    И аз последните може би 2 години имам много неприятен проблем с Линкедин. Не, не съм се записвала в тази мрежа, както и в никоя друга – да речем, по верски съображения. Обаче, бидейки момиченце на възраст, имам стотици бивши и настоящи колеги, които пък имат моя имейл (никой вече не ще да праща нормални писма, нито някой заделя ресурс за такива допотопни бавни връзки). И сигурно много голяма част от тях по някаква причина са посочили моя имейл в тази… и аз не знам как да я нарека благопристойно… говорилня. Защото седмично получавам по 20-ина и повече покани да се запиша и аз там, а от някои колеги – по 5-6. Първо, като бяха по-малък брой, просто ги триех (след като прочетох първата и разучих за какво става дума). После стотина пъти посочих на пощенския сървър, че това е спам. Но те продължават да пристигат – същинска напаст!

    Та бих искала най-смирено да помоля симпатичния стопанин на блога или някой от читателите му, ако знае, да ме научи как да възпра този спам, който безкрайно много ме дразни. Предварително благодаря за отделеното време.

  12. Краси Георгиев

    Не можеш да спреш спама директно от сайт като Линкедин. Това е доста уважаван сайт, автоматични съобщения от който получават десетки хиляди хора всеки ден. Огромна част от тях не го определят като спам, което води до покачване в доверието към подателя и затова ги получаваш в пощата си, а не в спам отсега.

    Това, което ми хрумва като възможност е по-скоро да блокираш самия мейл, от който получаваш известията. Прави се от настройките на пощата ти.

    Иначе от Линкедин полза няма, но и вреда няма. За мен е по-добре да си стои, като не ми пречи особено.

  13. turin Post author

    Не си спомням добре (а и вече нямам как да проверя), но май в самото писмо, изпращано от LinkedIn, има препратка с нещо подобно на “не искам да получавам повече такива известия” или “не познавам този човек, не ми пращайте пак от него”. Или пък нещо за пълно отписване от известията. За да може дори и някой да те кани, самият сайт да знае, че не искаш да получаваш и да те игнорира.

    Ако има такъв линк в тези писма (и ако писмата наистина са от LinkedIn), вярвам, че от сайта биха уважили такова искане. Все пак трябва много да се внимава като се проследява линк в такова писмо – много спамъри използват писма, с които се представят за известни сайтове и натискането на такъв линк във фалшиво писмо само потвърждава пред спам-ботовете пощенския ти адрес като “жив” и после те бомбардират по-усилено със спам на общо основание…. Провери дали в линковете за отписване адресът е от домейна на LinkedIn – ако е някакъв друг домейн или ако е с IP-адреси, много вероятно е да е фалшиво писмо и да си е жив спам.

    Всъщност… При тези “покани” за включване виновен е не сайтът, а потребителите. Доста хора внасят адресника си в такива сайтове и нарочно казват на сайта да ги “свърже” с хората от адресника. Никога не наливам директно адресника си в социални сайтове – много лоша практика е и ако те канят прекалено често в такива мрежи, значи самите ти познати са с лоша уеб-практика… :(

  14. Светла (една от всичките)

    Ще причакам следващото писмо и ще го проуча за възможност да помоля самия Линкедин да се гръмне и да изчезне. Предполагам, че ще успея да различа истинско писмо от имитация и ще се опазя и от спам-ботове.

    А колкото до моите познати, от чието име въпросното място все ме калесва, ами точно такива са повечето, за които се сещам, че са ме канили – карат я малко на автопилот из мрежата. Нямат здравата закалка (и параноя) на IRC времената и преди тях в Интернет.

    Още веднъж благодаря.

  15. Светла (една от всичките)

    Някак си се чувствам длъжна да докладвам какво стана, може пък още някой като мен да се нервира от спама на Линкедин. Затова си позволявам да постна тук как се отървах.
    Уважаемият стопанин на блога се оказа прав, че в писмата от Линкедин има някаква опция да се отпишеш от бюлетините им, обаче за да я задействаш, трябва първо да се регистрираш. Такава плитка и пошла хитринка дотолкова ме разяри, че просто отидох в техния хелп и вместо въпрос написах най-злобното писмо, което успях да съчиня с несъвършения си английски:

    Member Comment: Svetla 06/27/2012 21:06
    It s not a question, but a very insisting request: Please, help me to unsuscribe from any LinkedIn activities! I have never signed in LinkedIn, and I never would. I am not interested in your enterprise in any way. I am not either interested in the invitations of any of your members to sign in LinkedIn. And i hate receiving unrequested mail.
    I find it very mean to require signing in in order to unsuscribe from receiving LinkedIn messages, as it is noted in your letters. And as I could not convince the spam-protecting system of my mail to stop the messages from you, I find it necessary to ask you personally to stop sending them. I would greatly appreciate not receiving any letters from LinkedIn – invitations, updates or whatever.
    Thank you in advance.

    Ето го и резултатът, получи се днес:

    Subject: UNSUSCRIBE ME, PLEASE!
    Hi Svetla,
    Thanks for reaching out to me and I’m sorry for any inconvenience this may have caused you. I’ve gone ahead and closed the account associated with your information. Although the account was closed immediately, it may take up to 72 hours for your name to be removed from LinkedIn. As for search engines (like Google), it may take a little longer for them to stop displaying your public profile but it will eventually disappear. Unfortunately, we don’t have much control over their results, but you are able to contact them directly if this becomes an issue.
    Also, per your request, the email address provided has been added to our “do not contact” list. You’ll no longer receive any email from LinkedIn or our members on this email address. If you decide at a later date that you want to set up a LinkedIn account, you’ll first need to contact us to have your email address removed from the “do not contact” list.
    If you have any other questions, please let me know.
    Warm regards,
    Miwako
    LinkedIn Customer Service

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *