Безалкохолни бири

Щом съм тръгнал да пиша за безалкохолна бира в блога си, представете си колко съм се впечатлил…

Вчера пих една такава Каменица – наложи ми се. В кутийка със син етикет, вместо зеления на “нормалната”. С колата бях, не се бяхме виждали отдавна с един приятел и вече бях пил една бира. От пиенето до качването ми в колата минаха 2-3 часа, така че това не е проблем, макар доскоро да бях принципно против всякакъв алкохол в деня, в който шофирам – или поне не без поспиване между двете. Сега съм малко по-либерален в това отношение, но няма проблем – макар и по-близо до границата, съм твърдо против прекрачването й. Най-много една бира (или половин, ако съм уморен) поне два-три часа преди каране. На някои хора може да им се стори прекалено – знам, че има хора, които без притеснение карат на бира или на две – но за мен шофирането не е просто начин за придвижване и ми харесва да съм свеж, спокоен и трезвен.

Та за безалкохолната – не ми се пиеше кафе, а в заведението повечето безалкохолни и сокчета бяха все по-скъпи и по-малки от бира. Та реших да пробвам – викам си, how hard can it be. За нищо на света не препоръчвам безалкохолна бира – поне тази на Каменица е пълен отврат!

Има вкус на… измислих го – има вкус на мухлясала пластмаса! Никога не съм вкусвал мухлясала пластмаса, разбира се, но съм сигурен, че вкусът й трябва да е като на безалкохолна Каменица! Има си и пяна, да – спихва се и оставя следи по чашата като перилен препарат. Може би водата от пералнята има такъв вкус, само леко газиране и смесване с тоалетната за докарване на цвета й трябва.

Лимонените бири също не са оферта – да, много ги пият напоследък, но са ужасни. Първо в заведенията са на цената на нормална бира, което си е яко минавка. Понеже вътре са пълни с разни химикали и есенции – да, пише, че “съдържат лимонов/потрокалов сок”, но от “съдържа” до “състои се от” разликата е огромна, нали? Има две капки лимонов сок и останалото е лимонтузу, то даже си го пише сред многото консерванти, оцветители, аромати и какво ли още нЕ. Да пия фалшив лимонов сок с лек дъх на бира на цената на бира? Мне, мерси! Бирата би трябвало да е един от продуктите, в който има най-малко наблъскана химия и повече естествени съставки – поне читавите бири, особено по-нетрайните и най-вече живите и белите – защо тогава да пия нещо, което е бъкано с химикали, само защото имало вкус на лимон, портокал или тем подобни? Луд народ.

Въпреки че съм го правил при липса на избор, когато съм бил с колата и явно ще продължа – по-добре лимонов сок, отколкото вода от пералнята.

И аз не мога да повярвам как толкова се впечатлих и възмутих от безалкохолната, но наистина, по-гадно нещо не бях пил. Не спирам да се учудвам на хората, които го харесват и даже нарочно си купуват в супера такива кутийки… Рекламата е голямо нещо.

26 thoughts on “Безалкохолни бири

  1. Данаил Рабаджийски

    Преди векове е имало много различни бири, разни билки плодове и зеленчуци са влизали в състава на бирата. И тогава на един октобер фест се случило нещастие. Стотици любители на бирата се натровили. От тогава в Германия има закон, който определя, че бирата има само и единствено 4 съставки. Всичко допълнително сложено в бирата, вече я прави някакво друго питие. И така истинската бира съдържа вода, мая, нишесте от ръж (или друго нишесте добито от зърнена култура) и хмел.

    Всички тези “модерни” бири са подигравка с нас, любителите на бирата и със самата бира.

    Колкото до шофирането след употреба на алкохол… аз съм твърдо против. За това често мои познати ми се смеят, че си викам шофьор (обикновено брат ми, който е пълен въздържател) след изпиването на една единствена бира.

  2. Michel

    Безалкохолните бири не са вкусни!

    Точка! :)

    Виж, за Ариана Radler, Шуменско Bitter Orange, Каменица Pink Grapefruit, не си съвсем прав — доста приятни “плодови” бири са. Поне за мен, тези трите, които съм опитвал това лято, си струват. На цената на обикновената бира са, но то и една Coca-Cola (дето изобщо не съдържа бира!) си е също на такава цена, така че е нормално.

    Първо, лятото леко освежават, без да те напиват (40% бира съдържание, означава, че ако изпиеш две плодови бири, все едно си изпил по-малко от една “нормална”). Второ, все пак съдържат истинска бира (за разлика от Fanta, Cola и други подобни, които не съдържат нищо освен вода и химия). Трето, на вкус са доста приятни, съдържат все пак плодов сок и други неща, но има и сок.

    (Може да съм се извратил нещо, ама това лято е определено лятото на плодовите бири и съм опитал немалко…)

    Обичам класическата бира, не мога да си кривя душата. Но в жегите понякога е приятно да изпиеш една лека плодова бира, и хем да се освежиш, хем “да не се отрежеш”, щото при плюс четиресет градуса и една бира може да те повали направо. :)

    Колкото до шофирането, доколкото знам, една бира равно на по-малко от 0.5 промила алкохол в кръвта, и то ако седнеш веднага да шофираш. Затова се смята за “безопасно” да изпиеш до една бира или до една чаша вино, повече не. Само че, ако изпиеш една бира и караш кола след 2-3 часа, особено лятото, няма да намериш и 0.1 промила в себе си, тъй като в жегите алкохола от слабата бира почти веднага ще си е “отишъл”… :)

  3. turin Post author

    Така си е. И понеже някои не вярват, че Законът за чистотата на бирата е истински документ, който и днес се уважава, нека прочетат.

    Вода, малц и хмел. Тогава не са знаели за дрождите и не са учели микробиология, затова.

    А сега да прочетем какво пише на етикета на кутийката с лимонена бира… Аз нямам под ръка такава, но има бая повече “съставки”.

    Между другото, радлерът има интересна история и като любители на бирата може да е интересно да пробваме някой по-“истински” радлер. Не измислиците на нашите пивоварни тая година – бира с цвят на дръжки и вкус на ала-бала. Аз доколкото знам от обща култура (без да ползвам уикито за пищов), оригинално радлерът се е правел с лимонов сок – само лимон и вода добавени.

    А нашенските измислици – пил съм няколко пъти вече, най-често Ариана Радлер, защото е най-ниско алкохолна, когато съм щял да карам след час-два. В Кауфланд има радлер на Щефансбрау – също не е лош. Но другите префърцунени съм опитвал – бля!

    Както и вие казвате, бира е бирата. http://identi.ca/notice/94859739 :) пак става, ама…

  4. Мила Георгиева

    Пила съм само Радлер и мога да кажа, че е ужасна. Успях да изпия две или три глътки само, преди съвсем да се откажа от това питие. Наистина се учудвам на хората, които си го купуват, а те явно са много за да има такава рекламна кампания.

  5. Michel

    Хората пият “на вкус”, а не според рекламните кампании… (е добре де, някои хора, примерно аз) ;-)

    Coca-Cola може да е инвестирала един прилион долара в реклама досега и “колко ще сте щастливи само след една чаша Coke”, ама я пия толкова рядко, че мисля, че изобщо не съм се повлиял от кампаните им. :)

    Ариана Radler като опитах веднъж, просто ми хареса. Бира, лимонов сок, и още разни съставки — но беше хубава комбинация, леко горчива, леко кисела — не по-зле от Fanta лимон, примерно (всъщност, дори по-добре). Пия доста рядко лимонени, портокалови и други подобни “плодови” бири, ама само ако ми се допият и ми е приятно…

    А идеята сам да си направиш лимонов сок (сок от лимон, малко захар, вода) и да го смесиш с бира, хич не е лоша даже… Може да опитам някой от тези дни — току-виж се получило дори по-добре от “фабричния” Radler! :)))

  6. Michel

    Между другото, в закона има интересни неща:

    Въпреки че бирената мая е от съществено значение за процеса на варене, законът не съдържа нищо в това отношение, тъй като в тези времена съществуването на бирените дрожди е просто непознато и ферментацията протича спонтанно под въздействието на диви местни дрожди.
    Противно на общоприетото схващане, правилата на закона се прилагат през последващите столетия с множество изключения, като се допуска използването на пшеница, хвойна и кимион при производството на бира.

    Съдът на Европейската общност през 1987 г. отмени забраната за използване на името “бира” за напитки произведени с добавки, като проиворечаща на Договора за ЕИО. Законът от 1993 г. (Vorläufiges Biergesetz) отчита решението на съда, но признава действието му само относно вносните бири, произведени в Германия, както и за бирите произведени от германските пивовари за износ. Строгите правила остават за немската бира предназначена за вътрешния пазар. Тези ограничения са подложени на сериозна критика и в резултат на това, през 2005 г., по иск на една източногерманска пивоварна произвеждаща шварц бира, Федералният административен съд постановява решение, с което приема, че бирата, съдържаща захар, е също бира, както и останалите видове на тази напитка. Административният съд счита, че е време да променят правилата, защото те не служат на здравето на потребителите и тяхното значение се свежда единствено до “запазване на традицията”.

    :-)

  7. turin Post author

    Michel, Мише-е-е-е-ел, приятелю, наистина ли си от тези, дето не се влияят от рекламите? То вярно – не сме се виждали отдавна… светят ли ти очите в сумрака, местиш ли предмети с мисълта си? Наистина трябва да седнем пак на по бира, истинска. Моля те, не подценявай силата на рекламата – дори и ние, дето все се хвалим, че не гледаме (много) реклами, сме тотално под контрол, поне през повечето време. И понеже все пак се смятаме за по-разумни и по-осъзнати от някои други, си повтаряме, че влиянието е в дребни подробности на общата ни нагласа, а не директно върху предпочитанията ни. Смея да твърдя, че може жестоко да се самозалъгваме. Светът около нас ни въздейства повече, отколкото сме склонни да признаем – ето, дори тоя мой пост също променя нагласи и влияе сигурно. А аз даже само един семестър съм имал психология – представи си всички тези, които са наистина добри, на които това им е работата. Има реклами, които са супер зле, но за сметка на тях има предостатъчно рекламни кампании, които без проблем и успешно обхващат или много хора, или много теми, или много десетилетия… или и трите.

    Така че вкус се култивира. При това не е от най-трудните за култивиране неща. ;) То по света хората какви неща ядат, примерно. В Япония пък пият бирата само с пяна, много пяна.

    Лимонените бири – плодовите и подобни, но аз им казвам “лимонени” заради радлера, който се е правел с лимонов сок – та тия бири не са от вчера. Нито Каменица са измислили ракетния двигател, нито Шуменско, Ариана или другите. Лошото идва с това, че нашенските бири поначало изобщо не са много “чисти”. Отпий от една двулитровка, после от стъкло и накрая от кутийка – на една и съща марка и модел бира. Ако пък имаш под ръка същата бира “за износ”, отпий и от нея. Та за начало има прекалено много консерванти, има и спирт. А на етикета не го пише. Всички ни е боляла глава само от една-две бири – е, не е от бирата, а от гадостите в нея.

    И сега тъкмо взеха да се учат да правят по-читава бира, покрай инвестициите и все пак западните лицензи, процедури и инсталации. Като че ли в последните години не ми се е случвало да попадна на яко спиртосана бира – изключвам двулитровките, там май важат други закони на физиката и също изключвам експерименти със световно неизвестни наливни тук-там.

    На тоя фон почват да правят плодови бири, в които решават да бухат яко есенции, консерванти, всякакви Е-та – резултатът е нещо, което така и така не е бира и защо вместо него да не си взема сокче или дори кола – ще имам поне малко по-известни и изпитани върху здравето коктЕйли. За безалкохолната пък да не говорим – то вече не е бира, а незнаен вещерски бульон от химикали, дето уж прилича на бира, а както казах е с вкус на мухлясала пластмаса.

    Иначе и аз съм пил лимонена, най-вече тази на Ариана – защото е с най-нисък процент алкохол и е трябвало да карам, това е единствената причина. На вкус, казваш… ами на вкус е като лимонада с по-малко захар. Не е нещо супер вкусно, хайде сега ;) Ама то за вкуса нали казахме ;)

  8. turin Post author

    …Само още нещо – виж хората за какво са се карали – дали в бирата да има допълнително захар, освен съдържащата се в малца! И дали да има билки и не знам си какво. Представяш ли си? Нашенските отвари дали тогава изобщо трябва да се наричат бири? Говоря за “нормалните” (не за плодовите), ама от тия, дето боли глава. Захар, моля ти се… Билки… :)

  9. turin Post author

    Michel, ето за поздрав една рецепта:

    https://thefoodery.wordpress.com/2012/05/19/pucker-up-for-a-spicy-ginger-lemonade-and-beer/

    Не съм я пробвал, но изглежда добре. Ако намериш и джинджифил за съставките, сигурно ще стане супер. Но предполагам, че като всяка рецепта търпи много импровизации, така че може и други подправки (или пък без) – основните съставки са най-важни. Наздраве! :)

  10. Иван

    Бирите на Каменица винаги са ми били отвратителни.

    А за плодовите бири имам доста положително мнение. Много ми вървят през лятото. Все пак и там има бири и “бири”. Радлерът и двете шуменски – те са ми идеални. Двете на каменица не утоляват жаждата и оставят едно особено тежко чувство. Fusion-а на Загорка има вкус на сайдер от 30 стотинки два литра – не, мерси. А иначе зимата имаха тъмна пълноалкохолна “Резерва” с малинов вкус – това да е сигурно единствената тъмна бира, която мога да пия. Сега са пуснали някакъв нов Туборг “грейпфрут” в кенчета – ужасен е. Има вкус на мухлясала пластмаса, както казваш. Туборг направиха някаква реклама на ментова бира и очаквам с нетърпение да я пробвам.

  11. go_fire

    За въздържанието. Чувал съм от човек, често пребиваващ в Гърция, че там преди е било разрешено карането с някакво минимално количество (мисля 0,5 промила, като у нас). Имало страшно много и тежки катастрофи. От както го направили нула, статистиката паднала многократно. На фона на тая практика не знам как стои твърдението, че малкото количество помагало, защото изостряло реакциите.

  12. Данаил Рабаджийски

    Добре де, в Германия и Белгия също ги пият тея, но поне не ги наричат бири, защото те не са бири, те са нещо друго. Бирата си е бира, а това не е. Спомнете си преди години скандала с “българските водки” които известно време нямаха право да се наричат “водка” именно поради разминаване с истинската технология. Нека да си правят такива експерименти, но да не ги наричат бира.

  13. turin Post author

    go_fire, това за изострянето на реакциите не съм го казвал, не знам откъде е. Даже обратното знам – и малкото алкохол забавя реакциите, защото нарушава вниманието. А аз, дори и да не вреди нещо по друг начин, не обичам да ми понижава вниманието, докато карам – както казах, за мен шофирането е повече от придвижване и обичам да разполагам с цялото си внимание :) Иначе – тези, които правят катастрофи с минимални промили, просто са некадърни шофьори и не трябва да им се дават книжки. Те и с 0%% карат като пияни. Пълно е с такива по нашите улици, между другото…

    А и при тест с дрегер може да има леки отклонения в показанията – не заради алкохол, а по други причини, от стрес до кръвна захар… Това – само принципно по тоя въпрос.

  14. Michel

    Michel, Мише-е-е-е-ел, приятелю, наистина ли си от тези, дето не се влияят от рекламите? То вярно – не сме се виждали отдавна… светят ли ти очите в сумрака, местиш ли предмети с мисълта си? Наистина трябва да седнем пак на по бира, истинска. Моля те, не подценявай силата на рекламата.
     
    1) Яска, аз нямам телевизор. Изобщо не знам, за какви реклами говориш!
    2) И моят Firefox има Flashblock и Adblock.
    3) Вестници не чета.
    4) Радио не слушам.

    Единствените реклами които виждам, са чат-пат някакви билбордове, това е…

    Ако мислиш, че съм виждал някъде реклама на Ariana Radler — доста се лъжеш. Не съм — добре де, ако е имало билборд, може и да съм видял една. Едни приятели я опитаха, после и аз, на мен ми хареса, пил съм лятото няколко шишета, това е… Приятна ми е на вкус, също и Шуменско Bitter Orange и Kamenitza Pink Grapefruit. Всички останали плодови бири, които съм опитал, не ми харесаха…

    Колкото до пиенето на бира заедно — ами, прав си. Хайде да се видим, да пием по бира, би било супер! Утре ние заминаваме с Ани на море за няколко дни (НЕ ПОВЕЧЕ от седмица), ако не си на морето по това време, то може да се видим примерно, след следващия понеделник, по някое време?… (Ако случайно си на море следващата седмица — звънни един телефон или twitter! Може да се видим и на морето!) :)

  15. Michel

    За въздържанието. Чувал съм от човек, често пребиваващ в Гърция, че там преди е било разрешено карането с някакво минимално количество (мисля 0,5 промила, като у нас). Имало страшно много и тежки катастрофи.

    0.5 промила е малко, но е факт че забавя реакциите. Аз за нещо друго споменах… ако пиеш една бира в жегите, и караш след три часа кола, все едно не си пил — тя се е изпотила и изпарила отдавна… :) Едно е една бира “на екс” (или чаша вино) и сядаш зад волана, и друго е слред три часа… :-)

    А и ако караш внимателно, всичко е наред.

    По-опасно е ако има психопати на пътя преди или след теб — много опасно е от 0.1-0.5 промила…

  16. turin Post author

    Имах предвид, че рекламата ни влияе много повече, не само пряко. Не е само телевизия, не е и само реклама в традиционния формат, в който я разпознаваме и понякога съзнателно отбягваме. Битът ни в определен смисъл е изграден от рекламата. Даже самото отбягване на някоя реклама е реакция, която от умните в тоя бранш се използва в кампанията. Има дни, в които си мисля що не взема да вляза в тоя бранш… ама спокойно – после ми минава. :)

    За по бира – ще мигна в началото на септември, значи. Ние няма да ходим сега на море. Имам много зор с намирането на читаво място под наем, даже се чудя дали да не пиша тук статия с конкретните изисквания и заглавие “търси да наеме”… Та нека като се върнете, таман ще кажеш мокро ли е било морето. И се пазете от слънцето! UV-кремове непременно, че в последните години актвността на Райко не е шега работа.

  17. Дончо

    Заяждам се :)

    Аз не пия, когато шофирам. Точка. Нито чаша, нито глътка. Пари ли контактния ключ в джоба – това е. Мин. 8 часа преди шофиране или 6 часа съм. Покрай това съм опознал доста безалкохолни бири, вкл. и ужасяващата Каменица.

    Най-доброто по нашите пазари е Калусхалер, след това идва Бекс и след това – която и да е с български етикет. Между тях понякога се намества по някоя друга вносна безалкохолна, даже сега помня, че веднъж пих някаква такава безалкохолна, за жалост не помня името, която беше почти като истинска!

    С Веси веднъж във Фенси попаднахме на испанско безалкохолно бяло вино (wtf!). Но беше скъпо (375мл за 16 лв, още един wtf!), та затова май не прокопса.

    Иначе… Ако караш – на водичка. Това е истината. Иначе стават бели. Колкото и да си сигурен в себе си (аз съм 95 кг наднормено прасе и въпреки това усещам даже една бира). Затова чакам с нетърпение промяната в закона, която да свали на 0.1 промила максималното количество алкохол, което шофьорът трябва да покаже при проверка. Това практически значи без никакъв алкохол зад волана, което ще значи от своя страна повече избор на безалкохолни питиета за шофьорите в заведенията.

    И каква, по дяволите, е тази некадърна спам защита, която не ми разрешава да си постна коментара? Трябваше да сменям мрежата заради нея. То бива, бива, ама като слагаме защити, поне да работят?

  18. turin Post author

    Дончо, съгласен съм за пиенето – аз съм против и само споменах, че няколко пъти напоследък ми се е случвало да пия една (повечето пъти малка или недопита) 2-3 часа преди каране. Въпреки че съвсем доскоро бях съвсем твърдо против. Може би тая “лимонена мания” ме е подлъгала, лоша тя, акана! Пък хората се хванаха, че едва ли не пия и карам – точно обратното е, твърдо против съм да се кара, ако човек има и най-малки съмнения за състоянието си. И понеже това е субективно, много сте прави, че е по-добре да се разчита на обективното – на факта на непиенето. Позволявал съм си две лимонени (ариани, дето са по 1.8%), но пак не е добре и пак съм чакал поне два часа да минат.

    Да си стиснем ръцете, да минем от едната страна на барикадата и да кажем просто и ясно “преди каране не се пие нищо с алкохол”. Ако се пие, се спи. Не че няма варианти пак да се е отделил алкохолът, но най-добре е да е най-сигурно. Пък по-добро за това от обективността здраве му кажи ;)

    За спам защитите – Дончо, мрънкаш :) Майтап. Да си призная, не знам какви защити има в сайта ми, защото от много време е заплют за тотална миграция от Drupal към WordPress. Не съм го пипал да ги оправям, понеже за момента работи и следващата промяна в най-скоро време смятам да е направо миграцията, няма какво да си играя с междинки, я. В оправдание ще опитам да кажа, че малкото свободно време ползвам за ElectriClub и Lindeas (както и за подготовка за ново пускане на Urbanstyle и Bokehclub) и все не остава за децата на обущаря… :( Та извинявай, че сайтът те е затруднил! Ще вляза и ако е нещо малко, направо ще го изключа – и без това коментарите са с модерация, няма смисъл от защита… Ако не се обаждам скоро, знайте, че ме е заляла вълна от спам и не съм смогнал на триенето. ;)

  19. turin Post author

    Встрани от темата:

    Сайтът се пази от Mollom и на ден блокира между 100 и 200 спам-коментара. Ще облекча малко настройките, но по-скоро се въздържам от пълно изключване… Дончо, теб съвсем ли те блокира? Би трябвало ако те заподозре, просто да ти даде да въведеш captcha.

  20. turin Post author

    Да върна разговора към безалкохолните бири, за които най-вече идеше реч. Дончо, основното не беше вкуса им – е, той се забелязва веднага, но какво пък, стискаш зъби и пиеш – основното е, че в бирата трябва да има естествени и известни съставки. А безалкохолните са химически коктейли. Лошото на нашенските не-безалкохолни е, че прекаляват с консервантите и спирта, поне доскоро масово прекаляваха. Истинската бира всъщност има характеристиките на храна, а не на вкусна напитка за опияняване. Вода, малц и хмел. Малцът най-често е ечемичен, но често има всякакви комбинации от житни култури, царевица и подобни. Но си е малц – изпечена и карамелизирана от печенето покълнала ядка. По-скоро храна, отколкото експерименти от вида “дипломната на алхимика”. Ето това не им харесвам на безалкохолните, пък и на плодовите у нас. За синята Каменица – там нямам повече думи, едвам се пие.

  21. Дончо

    …мисля, че знам!

    Коментара написах и пробвах да постна първо от служебния iPad. Най-вероятно спам защитата е решила, че съм спамер (то аз почти съм спамер :) ) и е решила да ми предложи captcha. Да, ама като е видяла браузъра и устройството, е решила че не може по някаква причина да ми даде captcha (подозирам заради аудио-частта й) и направо ми каза “абе сори, ама си блокиран, защото си спамер”.

    Та, ако погледнеш какво става с мобилен браузър, ще е добре, може да изскочи блокиращо нещо от там. Макар че според мен iPad е несправедливо да го наричат “мобилен браузър”, това чудо е 10″ екран “много на много”… какъв мобилен, то си е по-добро от моя комп (1280х800)…

    Синя “Каменица” се пие в много краен случай! Тя има вкус на кена, в който стои. Метален, гнусен, и ако успееш да го уловиш, накрая прилича на ябълков сок със сол, вместо захар…

  22. Ани Иванова

    Вчера видях най-странното нещо, свързано с бира :) Оранжево нещо, което има 40% бира в себе си. Не 5-6% алкохол, ами напитка от плодов сок – портокал в комбинация с 40% бира. Е, това е направо шантаво.

  23. Michel

    — море море море —

    За по бира – ще мигна в началото на септември, значи. Ние няма да ходим сега на море. Имам много зор с намирането на читаво място под наем, даже се чудя дали да не пиша тук статия с конкретните изисквания и заглавие “търси да наеме”… Та нека като се върнете, таман ще кажеш мокро ли е било морето. И се пазете от слънцето! UV-кремове непременно, че в последните години актвността на Райко не е шега работа.

    — Какво място под наем търсиш (или си търсил)? Какви изисквания? Ние нямахме никакви изисквания — просто да отидем към морето и да спим където намерим.

    Ние на море като отиваме, сутрин раничко, и преди обяд сме се изнесли от плажа. Крем — поне 50-ти фактор защита от слънце (бели хора сме, пробвали сме 20-30 фактор, не става, горим здраво, тъй че 50 само върши работа; вярно, тен не хващаш, ама аз не ходя за тен на морето, ами да видя морска вода, пясък и слънчеви лъчи). През деня се крием на сянка, почиваме, разхождаме се. Следобеда пак на плаж, до вечерта, като залезе слънцето. Така се предпазваме от изгаряне и всичко е супер — почивка на плажа, плуване в морето, разходки… :)

    Та, ти какво място търсиш на морето? Ние бяхме късметлии, нямаме кола (все още), но успяхме да “откраднем” от приятел за 7 дни, напълнихме резервоара с дизел догоре, и се засилихме към морския бряг където ни видят очите! (Нашият план беше почти пълната липса на план — така е забавно!)
    — Два дни в Бургас при приятели на гости.
    — После отидохме малко на север, и спахме в село Баня (в мини къща/guesthouse/хотел, цените бяха само 10 лв на вечер), оттам ходихме на плажа на Иракли сутрин и вечер — плажът и морето там са страхотни, горещо препоръчвам! (А и голяма част от плажа е неохранявана, може да се къпеш свободно, водата е чиста, няма чадъри и шезлонги и шумни барове и “царевицаааааааа продавааааааам сааааааааамо двеееееееее левчетаааааааааа”, може да ходиш облечен или съвсем гол — както ти душа иска. И почти няма хора обикновено…)
    — След това отидохме към Варна (транзит) и още малко на север, да видим за два часа, как е курорът Константин и Елена (не бяхме ходили там от поне 4-5 години) (всъщност, може би първо отидохме към Константин и Елена и после слязохме към Иракли и село Баня… не е толкова важно). Константин и Елена се оказа, че е почти същият, само единият от двата му кея се е почти срутил в морето (за съжаление), както и повечето кейове на черноморието (те нали са “ничии” и ги оставят да се рушат).
    — Накрая се дигнахме към град Бяла, там още два дни (от Бяла ходихме към плажа на Бяла но и пак към Иракли, понеже е близко с кола). После още малко в Бяла останахме (само сменихме мястото, където спим), преместихе се в мини-хотелчето Старата Котва, 10 лв на вечер на легло, стая с климатик на втория етаж, хладилник и баня и прекрасна тераса към морето. (какво му плащаш?!) (а и хотелът беше почти празен)
    — След това оп, пак към Бургас, слязохме оттам към юга, през Черноморец (спряхме да погледаме морето и там), през Мичурин (Царево сега се казва), Ахтопол, та чак през Дяволската река и още надолу, до Синеморец стигнахме. Оттам обратно към севера, спряхме на Каваците-Дюни за 15 минути да се топнем в морето (прекрасна вода и пак психопати спасители дето те “спасяват” като си на 2 метра от брега и се плацикаш), оттам през Бургас – Петолъчката – новата магистрала през Пловдив – и късно вечерта в понеделник, обратно в София.

    Равносметка: около 8 дни почивка, 1800 изминати километра, 100-110 литра дизел, доста места посетени по черноморието, почти никакви пари за нощувки похарчени (малко за храна само и малко за глезотийки), малко плуване, малко плаж, малко разходки… И 6-и-половина-месечно щастливо бебе с нас (обожава пътешествията и разходките към морето и пътуването с кола и промените и слънцето и водата). :-)

    Та така морето тази година. Много хубаво се получи, импровизирано. Сега обратно в София, че има работа за правене…

    Мога и на теб да препоръчам такава почивка, ако имаш кола… нисък бюджет и голямо забавление.

    — бира бира бира —

    Наскоро опитах и още една безалкохолна бира — Argus. Продават я в LIDL — там има и други видове. Тази е Argus 0.5 % alc. by vol, което еквивалентът на никакъв алкохол (10 такива бири са равни на една “нормална”). На вкус се оказа нелоша — за първи път безалкохолна бира, която да не е гадна на вкус.

    Иначе аз не си падам по безалкохолните бири, повечето са отвратителни, по-добре да пия кафе или плодова бира…

    А, и наскоро опитах немска бира с лимонов сок (Radler), 2.7% алкохол. Ако щеш вярвай, Ariana Radler е 5 пъти по-вкусна! Тази имаше вкус на бира смесена с малко лимонена киселина и сапунена вода. Докато нашенският Radler се усеща и вкуса на бирата в него, и лимоновият сок, и е ароматен и изобщо — много по-хубав. :)

    А за карането и пиенето — крайностите са вредни, нали знаете? Мисля, че една бира и да караш кола след час или два, си е ОК, ако караш спокойно и внимателно. Въведат ли 0.1 промила (дано не!) за праг, ще почнат пак едни лудости, едни подкупи, “ама аз половин бира изпих преди два часа, не ми взимайте книжката”, айде нема нужда… :-) Имаме си по-сериозни неща за гонене — ей към морето като пътувахме, там на колко идиоти се нагледах дето карат в насрещното по завоите в планината, на път с по една линта във всяка посока (!!!), и ЧАК като видят че насреща кола или камион се задава (на буквално метри от тях) и тогава решават леко да дадат вдясно да се вмъкнат в тяхната си лента… и после пак настъпват газта и карат в насрещното- Пълни психопати. И нито един КАТ-аджия дето да види това или да го спре…

    Та ние тук за 0.1 промила ще говорим, дето има толкова по-опасни неща дето не се спират… а трябва.

    — среща среща среща —

    Ти си си в София вече, просто дай знак и дай да пием по бира тия дни в центъра на София или в някой парк или у нас на гости на терасата, стига се помотва, айде че детето ни ще проходи и проговори вече докато чака “срещата с бате ти Ясен” — а предния път като сме пили бира, още е било само “светлина в погледа на бъдещите му родители”, не се шегувам ей! ;-))))))

    Та тъй, стига спамих — и до скоро! :)

  24. turin Post author

    Страхотен пътепис! 1800км за 8 дни – това се казва пътуване. :) Аз, дето толкова харесвам да шофирам, не правя толкова на почивка. Най-често отиваме някъде, установяваме се там и освен малки разходки в околността не пътуваме до връщането. Е, може да е и заради горивото – бензинът е по-скъп, без газова съм, ама пък и не харесвам дизелите – много пушат и цапат. Ще си разказваме наживо. ;)

    За наема – не, не си ме разбрал, не търсим място под наем на морето или за почивка. Търсим място за живеене – от три-четири години търсим, но вече идва време да намерим, защото панелна гарсониера, при това с гадни съседи селяни (в лошия смисъл), които играят карти и се карат в малките часове, а когато през деня (и не в тихите часове) дете претича през коридора, ни вдигат скандали и тропат по тръбите на парното, понеже “били на смени и трябвало да спят”… си е много лош вариант и сме без нерви вече.

    Обмисляме и купуване с ипотека, обмисляме и построяване на наша си къща – но засега въпросът е да се изнесем на наем. Най-добре наем в къща с двор, добро разпределение на стаите като за 4-членно с две деца и с достатъчно добра инфраструктура наоколо, плюс училище и т.н. Това е. Не ставаше дума за наем на място за почивка ;) Става дума за нещо като поемане на въздух след дълго гмуркане – наложително е и отнема цялото внимание.

    Тези дни напускам работа. След дълго време на неподходящо място най-накрая смятам, че отивам на обратното и покрай цялата дандания с напускането и т.н. нямах време да се обадя. Към средата или края на месеца ще съм на линия, ще мигна лично ;) Поздрави вкъщи!

  25. Michel

    Между другото, новите дизели хич не пушат и като има колата катализатор, са толкова екологични, колкото и бензиновите мотори. Плюс това, харчат поне 10-20% по-малко на 100 километра (ние бяхме с кола 1.4D, 90 конски сили, средният ни разход на дълъг път и по време на кратките разходки падна под 6 литра на 100 км, на магистралата дори на 5.2 литра и надолу, при това карахме средно с 90-130 км в час, на моменти до 140). :)

    Аз също обичам да шофирам (голям кеф!) и този път, тъй като имахме за малко кола решихме, какво пък, да се разходим насам-натам здраво и да попътуваме! :)

    А търсенето на жилище в София е трудна работа — обаждай се, като си в София, да пием по бира…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *