Хит-маркет – лошо фотостудио

Преди малко прегледах съдържанието на диска, дето ми дадоха от “фото”-то в “Хит” маркет в Люлин. Допреди малко бях силно разочарован, сега вече съм отчаян и бесен едновременно…

Преди да продължа – не използвайте фото-то в “Хит”-маркет Люлин! Фото-то се води от веригата Фуджи – “Fujifilm Digital PRO Photo Center”. Други такива студиа, от тази същата верига са тези в другия “Хит”, в квартал Младост, на “Витоша” и на “Черни връх”. Има и по метростанциите “Фуджи”-та, те се водят “Foto Fantasy”, но там не съм стъпвал и не зная нищо. А, има “PRO Photo” и във Варна явно. Всичко това е информация от лъскавата картонена торбичка, в която ми дадоха проявената и сканирана лента.

За да не ми се ядоса някой фотаджия – това, което пиша тук е само за фото-то в Хит-маркет в Люлин. Нищо не зная за тези на другите адреси, но честно казано, след като видях резултата от “Хит”-а, хич няма кракът да ми стъпи във въпросните “Про” и “Фентъзи”… Фентъзи, блях – бедна ви е фантазията какви некадърници са. Та по темата…

Това са 100%-ови отрязъци от сканирани негативи. Вляво – от “Хит”-маркет, вдясно – от “Агфа” на “Ломско шосе”.

сега – Fujifilm PRO Photo
преди – AGFA “Фототехника”
Fuji Superia 200iso, ръчен фокус отблизо при кратка експозиция и “от ръка”, фокусът е върху клончето. Сканирано на 1840х1232 във фото-то на “Хит”-маркет. Fuji Superia 100iso, автоматичен фокус от разстояние около два метра. Фокусът е върху лицето. Сканирано на 2400х1600 във фото-то “Агфа” в началото на “Ломско шосе”.

Отидох във въпросния магазин по препоръка на потребител на сайта “фото форум”. Там, във форумите на “форума” някой попита за сканирането и аз казах каквото знам за едно-две студия. Казах, че най-добре и най-качествено са свършвали работата във “AGFA”-та в началото на “Ломско шосе”. Там сканирането на една лента е 2 лева и резултатът е 2400х1600 точки (3.84 MP). Човекът във форума твърдеше, че в “Хит” сканират за 3 лева, лентата става за 30 минути и резултатът е 2240×3360 точки (7.53 МР). Над седем мегапиксела си звучи малко невероятно в българско фото… Не че не е възможно, просто у нас всеки гледа да те прекара, но аз повярвах и реших да отида да проверя на място. Носех една Fuji Superia 200 iso и една Fomapan Action 400 iso. Знаех, че черно-бялата “Фома” е за ръчно проявяване, но какво пък, ако стане – стане. Като докарват 7 меги в скан на негативи, може и ръчно да проявяват. Така си мислех тази сутрин.

—-

Цялата процедура ми отне четири часа. “Хит” в Люлин се намира всъщност в равното поле между Люлин и Обеля, на юг е Люлин, на север – Обеля. Два магазина са залепени един за друг – “Хит” и “Практикер” и се простират на запад от “Модерно предградие” и гробищата на “Бакърена фабрика”.

Има някакви измислени табелки “пътувайте с нас до Хит-маркет”, пръснати из околните квартали, които твърдят, че минавал някакъв рейс по няколко пъти на ден сутрин и следобяд. Е, аз не го видях и не вярвам да е минал, освен ако наистина не е бил при табелката в 12:44 и бързо-бързо да се е изнесъл. Бях там в 12:45 и чаках доста, а това в София рейс да дойде навреме – и да видя, няма да го повярвам. От кръстовището “Орион” до магазина трамбовах пешком. Далечко е, половин час нормален ход не ви мърда, но за 7 мегапиксела съм готов и на геройства.

Самият магазин е нещо неописуемо – сигурно има и по-големи халета в долината под Витоша, но толкова празен магазин с толкова много стоки не бях виждал. Наложи се на два пъти една кака с униформа и радиостанция да ме упътва. А пък уж съм висшист… То не бяха коридори между безброй щандове с храни, вина и чинии, то не бяха батерии и химикалки. Тук-там някой заблуден като мен. Като нищо някой, подлъгал се по 7-те мегапиксела. ;)

—-

Още преди да се впусна в разглеждане на магазина (и съответно пазаруване на пияни вишни, натурален шоколад, котешка, сто броя чаени свещи… все стоки от първа необходимост;) бях дал лентите във фото-то.

За суперия-та няма проблеми, тя си е на машинен процес С-41. За фома-та казах, че това е лента с ръчно проявяване, така че ако (ако!!) могат, моля да я проявят и да я сканират и нея. Ако не – здраве да е. Момичето каза да намина след 30 минути и ми даде бележка. Викам си “брей, човекът от форума прав се оказа за минутите, сигурно и 7-те мегапиксела са близо” ;)

След като направих обиколка на магазина и пих едно кафе с бисквитена торта в кафенето, бях готов да си прибера моето от фото-то. Даже оставих на момичетата повечко време – около 40-50 минути, че то 7 мегапиксела бавно се сканират, то това да не е мандра. А пък и ако са две ленти – още повече.

Взех си пакетчето с лентите, едно от момичетата каза “две ленти, да, ето ги – 6 лева общо”, аз доволен се бръкнах дълбоко в портфейла и доволен платих. Взех си фото-чантата с апарата от гардероба и излязох навън. Чак на пейка в паркинга се зачудих дали е станала фома-та и погледнах в плика по-подробно. Касетката на Fomapan си беше вътре. Не са я проявили явно, иначе големи магьосници трябва да са, та да проявяват неизваден от касетката филм.

—-

Малко се ядосах, че ми взеха 6 лева за една лента, пък във форума се твърдеше, че на лента излиза 3 лева. Но хайде, халал да са им, нали поне едната лента си е на 7 МР… Извадих от джоба лентата, която бях купил вътре в супера покрай шоколадите, Konica 100 iso и я заредих във вече празния фотоапарат. Бях треснал последния кадър точно преди да наближа прехваления супермаркет “Хит”, хареса ми една гледка от моста към старите къщи на “Модерно предградие”, а пък и нали трябваше да освободя лентата за 7-те меги. Включих апарата, той започна да си навива новата лента във вътрешната ролка и аз се заблеях, замислен за разликата между 6 и 3 лева. И изведнъж апаратът спря да жужи, погледнах екрана – беше на 25, затворът щракна и броячът спря на 24. Къса лента. А съвсем ясно си спомням, че взех лента точно под етикета за ленти с 36 кадъра. Егати денят…

А още повече се ядосах, когато отворих съдържанието на диска преди малко – наистина всички кадри, но във файлове със средна големина 750 КВ. И размери на изображението… (внимание)… 1840х1232 точки. 2.27 мегапиксела.

Вярно е, че в самото фото не са ми казвали, че сканират на въпросната висока резолюция. Но също така е и вярно, че след “добър ден” попитах веднага на каква резолюция, за колко време и за колко пари сканират. На директния въпрос успяха само да кажат, че стават много хубави и то за 30 минути само.

—-

Довечера ще оформя страници в уики-то ми тук за ревю-та на различните студия и ще се опитвам да поддържам информацията актуална. Но тези от “Хит” още отсега печелят няколко черни точки и имат много да наваксват. Засега наистина най-добре са ми сканирали лентите във въпросната “Агфа”. Не съм проверявал другаде, но предполагам, че и в другите фото-та от веригата е такова качеството.

Иначе марката “Fujifilm” я уважавам, но ако е написана върху кутийка на филм. Ако е на транспарант на улицата, вече я заобикалям.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *