Бъдещето на Galeon

Казано накратко, бъдещето на Galeon точно в момента е леко неясно. Един от най-революционните уеб-четци за линукс-системи е на кръстопът. Много хора ще се усмихнат снизходително, но за мен именно Galeon, не Epiphany, още по-малко пък омразният ми Firefox, е проектът, превърнал GNU/Линукс не просто във възможна, а в удобна и приятна среда за ровене в Интернет.

Ако приемем, че “Навигаторът” на Netscape позволи донякъде принципната използваемост на уеб-страниците в графична среда и ако Mozilla беше проектът, който трудно и бавно, но даде тласък на качествените браузъри, то именно Galeon е програмата, която започна да внася спокойствие, комфорт в браузването.

Много, много преди изобщо да се разчуе за Firefox. По времето, когато докато се зареди Mozilla човек можеше да изпие три кафета и да се подготви психически за многото й бъгове, Galeon беше лека и бърза програма. Времето, когато из линукските общности в мрежата можеше да се чуе редовно призива “Set sail with Galeon, my friend!” И хората оставяха “Навигатора” на сушата, поели през океана с галеони.

След това се заговори за “по-бърза мозила”, разбирай Firefox. При преминаването на GTK от версия 1 към версия 2 се промениха много изискванията към интерфейса на настолната среда (Gnome HIG, “Human Interface Guide”) и Galeon се оказа в леко неудобно положение. Беше изпаднал в щил, без вятър във ветрилата, но и с все по-намаляващ екипаж.

Проектът беше разделен, появи се нов дъщерен проект – “Epiphany”. Някои казват, че било за да се реши проблема с интеграцията в Gnome, други – че основни били личните разногласия между лидерите на двата вече отделни проекта. Във всеки случай резултатът е, че от доста време вече (май две версии, ако не се лъжа) Gnome има нов уеб-четец по подразбиране и това вече не е Galeon.

Онзи ден, на 22-ри беше публикувано публично писмо от разработчика на Galeon Филип Лангдейл – бъдещата разработка на Galeon има нови цели. Те са на практика изоставяне на кода на програмата и вливане в екипа на Epiphany, като последният трябва да бъде доведен до състояние да може с подходящи включени приставки да дублира функционалността на сегашния Galeon. Евентуално в бъдеще може да се работи по приставки, които да се грижат за функционалности, останали в миналото заедно със старите версии на Galeon от серията 1.2

За мен това са тъжни дни.

Galeon е една от най-качествените програми, които съм използвал. Винаги върши точно това, което искаш от нея. Отговаря на мотото си – “The web, only the web” и отговаря добре. При преминаването към серията 1.3 в началото имаше проблеми – крадене на фокус най-често, но от доста време вече са оправени и новият Galeon отново е една от най-“яките” програми в системата ми.

Неслучайно преди време взех да превеждам именно този браузър на български. И хвърлих много усилия за превода – всяко нещо съм обмислял много пъти, изпробвал съм много варианти. Преводът не е направен за ден-два, а за доста повече и причината е стремежът ми да бъде на нивото на самия Galeon.

В пощенския списък на програмата се чуват тъжни гласове като моя – макар всеобщата еуфория около Epiphany и Firefox, много хора явно ползват друго ;) Но решението на разработчиците е твърдо. Основна причина май е силната кръвозагуба при разделянето на екипа – просто малко са хората, които са останали да се грижат за Galeon. Досега се справяха, но сега вече е наложително да се направи система за динамични приставки – такава работи отскоро в Epiphany и е много по-бърза и качествена от тази на “червената лисица”. Но “галеонът” няма приставки и за да може да има, трябва да се пренапише начисто страшно много код.

А хора няма.

Аз ще продължа да използвам Galeon – само “от страх за бъдещето” се оглеждам все повече в посока на Epiphany и правя сравнения. Надявам се Galeon да не загине като проект, също така се надявам планираното сливане с другия проект да не унищожи удобството и възможностите за контрол над програмата, които даваше Galeon.

Ще поддържам и превода.

На целия екип на уеб-четеца Galeon – голямо благодаря, момчета! Уеб-ът, какъвто съм го видял, е до голяма степен оформен от посредничеството на прекрасния ви проект! Успех в новите ви плавания ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.