Паниката “птичи грип”

Надига се поредната медийна вълна – този път в центъра на истерията е т.нар. “птичи грип” в двете си разновидности – “avian influenza” и “avian influenza A”.

Значи първо да поемем дълбоко въздух и да изкрещим по посока на най-близката медия едно “СПОКОЙНО!”. Птичият грип е отдавна позната болест, освен това се предава изключително и почти винаги само между птици. Обикновеният птичи грип дори не е опасен за дивите птици – много от тях са заразоносители, но дори не се разболяват. Понякога от този вид грип могат да се разболеят домашните птици и в някои случаи е смъртоносен за тях.

Вторият вид птичи грип, причиненият от вируса H5N1, е открит за първи път през 1961 година в Южна Африка. Както първата разновидност на вируса, и тази по принцип не засяга хората – не се предава на човек и не го разболява.

Тогава къде е проблемът, ще кажете. Ами проблемът е в това, че са регистрирани отделни случаи на заразяване на хора с птичи грип. Заразяването с първия вид на вируса е напълно безобидно и болестта протича като най-обикновена инфлуенца. Без изследвания на кръвта никой няма и да разбере дали е боледувал от обикновен или от птичи грип. Ще киха, ще подсмърча и болестта ще мине за 7 дни с лекарства и за седмица без лекарства.

Отделните случаи на заразяване на хора с втория вид птичи грип са проблемните. През 1997г. е било засечено първото заразяване на човек с птичи грип вид А в Хонг Конг. Оттогава досега е имало доста случаи на заразяване. Починали са хора от вируса H5N1, но не можах да намеря категорични данни колко на брой са – дали са 18 или 60. По оценка на американския здравен департамент рискът за щатите и Европа от разпространение на опасния вид А на птичия грип е минимален.

Да не говорим за “пандемия”. Просто на някои зажаднели за сензации журналисти фактите са им тесни и залагат на въображение. Или пък са гледали прекалено много хорор-трилъри като подрастващи.

Какво правят властите в страните, където е открит вирус в домашни птици? Ами събират животните и ги изгарят живи. Евентуално има схема за обезпечаване на собствениците, но едва ли всички стопани са доволни. Постоянно дават по новините, не може да сте пропуснали – хора в защитни облекла събират живите птици в кофи за боклук и найлонови чували, които натрупват в ями, сипват отгоре бенз и драсват клечката.

Клада. Жертвоприношение в най-гледаното време. Е, благодаря ви – след всичките репортажи за войни, показни убийства в центъра на София и какво ли още не – сега и това. Понякога е утешително човек да си каже “добре, че нямам деца, защото щяха да гледат телевизия”.

След това идва краткото замисляне и поправката “някой ден може да имам… дали още ще има телевизия?”…

С две думи – вирусът на птичия грип и в двете му разновидности се унищожава при топлинна обработка. Можете да ядете птиче месо спокойно, стига да не е сурово. Заразата се пренася, но се пренася с кръв, слюнка или изпражнения на заразена птица. Нямате намерение да консумирате такива неща, нали?

Не, не се пренася по въздуха.

Освен ако не си завирате лицето пред кихаща кокошка. Ако изобщо кихат кокошките.

Спокойно!

В пъти по-опасно е да ходите по тротоара в голям град. Или да живеете в същия град, разчитайки на милостта на “Топлофикация” най-накрая да се сети да пусне проклетото парно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *