Galeon 1.3.20 – фокусът на открадването

Focus stealing <-> Stealing focus…

Излезе версия 1.3.20 на уеб-четеца Galeon. С кодово име “In Soviet Russia focus steals you!”. Имам удоволствие от това и поради факта, че малко преди излизането на тази версия довърших изцяло превода на български. Е, сигурно ще излязат грешки и неточности, но поне вече съм на етапа на поправянето.

Най-новото в новата версия е дългоочакваното размазване на буболечката, която крадеше фокуса. Става дума за това, че в последните версии на новия Galeon имаше доста досадна грешка – когато страница отдолу се дозареди, тя “открадва” фокуса. В някои от версиите го крадеше изцяло, горната страница ставаше съвсем “неактивна”, в последно време го крадеше само от полетата за въвеждане – тоест ако не въвеждате нищо, сте си ок.

Много досадна грешка, но е интересно да се отбележи, че не се появява винаги. Може би заради динамиката на браузването се забелязва по-рядко. Но това я прави още по-коварна – ако човек не внимава, може да си изпрати чувствителни данни в тази друга активизирала се страница…

—-

Преди някой да избърза да каже лоши думи по адрес на проекта Galeon, имайте предвид, че въпросната грешка всъщност е в Mozilla и всеки от проектите, базирани на Gecko “решава проблема си сам”. И екипът на Galeon имаше затруднения в това отношение през последните няколко версии. След преминаването към серията 1.3.

А пък и тази грешка се проявяваше в не всички версии. Важното е, че вече всичко е ОК – тази статия я пиша през именно 1.3.20 ;)

Поздравленията отиват за екипа на Galeon, част от който е и “нашият човек” Янко Канети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *