Planet FSA, кодировката…

Вчера следобяд променях настройките на уеб-сървъра, обслужващ Свободна планета. Заради моя грешка от тогава до преди малко страницата на агрегатора се е доставяла с грешна подразбираща се кодова таблица.

Агрегаторът на Свободна планета е кодиран в Уникод, а се зареждаше с таблицата CP-1251. Това не е голям проблем за по-опитните в проблема с кодовите таблици; една смяна на таблицата на уеб-четеца показва всичко ОК.

Но е досадно. Извинявайте всички, които използвате Свободната планета! Доста хора я използват и като отправна точка към дневниците на хора от общността, но дори и да не чете човек целите статии в агрегатора, счупената кодировка е досадно нещо.

Още веднъж — извинения! ;) Имам навика да хвърлям поглед на нещата, за които отговарям, но вчера следобяд и тази сутрин бях се заинатил да довърша една инсталация на Gentoo в съседен дял на компютъра ми. И се бях разкапал от чакане за източване и компилиране на няколкото неща, които щяха да ми дадат в ръцете любимия mc (Midnight Commander).

—-

С планетата има още два големи проблема.

Единият е, че има блогове, които не се показват коректно. Единият е на Калоян, който идва явно със счупена кодировка. Другият е на Силвина — не разбирам защо, но файлът от Blogspot ту се анализира от системата правилно и текстът се появява, ту нещо се обърква и виждаме само заглавието на статията на Силвина.

По проблема с коректното визуализиране на блоговете ще поработя, обещавам. ;)

Другият голям проблем е, че понякога feed-овете на агрегатора са със статии, отбелязани като обновени, без самите статии да са променяни в оригинала си. Дано и за това намеря решение.

—-

Някрая, за пореден път да напомня, че търся уеблоговете на членовете на ССС. Ако някой има блог и иска да се включи в онлайн-тайфата, да ми драсне ред! ;)

А, и също така ако на някого му харесва да бъде част от тази “сборна формация” и иска да стане част от нея, да не се бави, ами да подаде документи за членство в ССС! ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *