Глупаво докладване за грешка

Отварям аз преди малко фото-галерията си, решен да отделя малко време за довършването й, и гледам, че на първата страница се мъдри снимка, дето не съм качвал. Човек, в категория “People”. Вътре има снимка на Нео и отпред пред него – “матрицата”. Отдолу – следният коментар:

“There is a bug in the admin section of “Enhanced Simple PHP Gallery” which give full access. I just post an image and prevent webmaster with this comment.”

—-

Без думи останах. Разбира се, че може да има бъг, разбира се, че явно има, щом пичът е качил снимка и т.н. Обаче никъде в сайта на ESPG няма доклад за грешка, дори и във форума им. Е, то този проект не е от най-“пъргавите”, де, но все пак…

След кратко ровене в гугъл също останах с пръст в устата. А няколко дни преди отпуската хич не ми се дебъгва php.

—-

Сега – кое е нормалното поведение. След като само “предпазваш” уеб-мастера, най-добрият начин е не да “deface”-ваш сайта му, а да се свържеш лично. Имам контакти пръснати в целия ми домейн – и в трите сайта, ако не се лъжа. Ако пък няма начин за свързване със собственика на този точно сайт, защо не се обърнат хората към разработчиците? ESPG е свободен софтуер, докладите за грешки се приемат с радост и отделни възгласи “ура”.

—-

Накрая – защо го пиша това. Не, не ме е страх, че галерията ще се прецака още. Няма значение дали някой се възползва и качи още снимки или изтрие някои от моите – аз имам цялостно резервно копие на всичките си неща и го обновявам и възстаномявам лесно. Най-малкото – всички са без SQL база от данни (М.Балабанов твърди, че е езиково правилно да се казва “база от данни” и е грешна практиката да се ползва “база данни”;) и манипулациите стават и бързо, и без специални инструменти.

А пък и галерията не е довършена – то си го пише най-отдолу на всяка страница.

Като казах защо не ми е проблем да споделя това, да кажа и конкретната причина. А тя е, че такова съобщаване на грешка е адски малоумно, особено, когато е изпратено от измислен пощенски адрес, като . Така съобщения за грешка НЕ ТРЯБВА да се изпращат.

Сега ми хрумна, че току-виж някое роботче прихванало оттук въпросния адрес и ако е истински, почне да му пуска по малко писма – я за виагра, я за евтин софтуер, я за нигерийски или руски милиарди…. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *