Пич, къде ми е пощата?

Имам силни подозрения, че в петък вечер съм загубил доста поща. Става дума за няколко часа, всъщност не – за цяла вечер и нощ, защото вечерта бях навън с приятели и като се прибрах, изобщо не ми беше до изтегляне на поща. Чак в събота преди обяд влязох, за да проверя две уговорки – едната по работа, другата лична. Имаше някаква поща, но не беше видимо повече от тази, която бях чел в петък на работа. Забелязах, че по едно време пощенският сървър на host.bg ми връщаше все грешка, а паролата не си бях сменял. И след това като изтеглих все пак всичко и прегледах, се усъмних, че може да съм източил и изтрил погрешка писмата на работа. Но не е било така – в понеделник проверих, настройките на Sylpheed-Claws са ми да не трие писмата от сървъра.

Гадна работа. Гадно е и че хостингът не поддържа IMAP, но пък то колко от хостингите поддържат? Host.bg са цвете, цвете в сравнение с некадърниците от dom.bg, но все пак някои неща не ми харесват – липсата на IMAP е едно от тях. Липсата на cron в обкръжението е друго.

Неприятното за мен не е, че съм изгубил някои от писмата от пощенски списъци. Аз и без това съм ги настроил да “изтичат” и след няколко дни такива циркулярни писма автоматично се заличават от папката на пощата ми. Пропуснал съм поредното затишие в debian-legal и поредното безмислено джафкане на тема “кой е по-по-най”-(свободен) в списъка на gNewSense. Пропуснал съм и едни неприятни писма в роден списък, в които ме обвиняват, че не се грижа за адекватността между смисъла и името на “Българска свободна планета” – добре, че прочетох тези писма чак в уеб-архива на списъка, защото щях да отговоря, а с такива обвинения е безмислено да се спори. Така че и това не е лошо. Лошото не е и това, че не съм сигурен дали точно в тази петъчна вечер не са ме потърсили за работа, а пък чакам от две места да ме потърсят, докато “задържам” трето финално предложение.

Неприятно ми е, защото съм объркал лична среща и в неделя по обяд един приятел е чакал сам, след като заради мен и третият човек не е отишъл на срещата. Не бях (и не съм все още) достъпен по телефона, защото телефонът ми е паднал в купичката с вода на котарака ми Арти.

Пълна обърквация. Обаче това са нормални неща. Не е нормално хостинг, от който досега съм бил така доволен, да ми загуби пощата и дори да нямам едно съобщение за проблема. Май не е нормално и да ги обвинявам, без изобщо да съм сигурен какво е станало. Но е сигурно едно – нямам поща, а ми е била изпратена. Тъй де, значи са две сигурните неща… :)

5 thoughts on “Пич, къде ми е пощата?

 1. Николай

  Ммм да…

  Не, че искам да ги плюя, но съм си имал доста работа с Хост БГ и честно казано на тях въобще не може да се разчита. Според мен са доста неорганизирани и цялата им работа е всъщност една обвивка и изгнила вътрешност.

  За съжаление обаче, след доста търсене установих, че те са най-добрите (най-малко лошите) на пазара на хостинг услугите в България.

  Дано да нямаш повече проблеми с тях!

 2. владо

  Всъщност мисля, че имаха cron host.bg. Поне ние го ползваме за един скрипт, който проверява всеки ден в определен час дали някой от “общността” има рожден ден и ако е така праща мейли до всички в пощенски списък…

  Колкото до въпроса за загубената поща. Защо просто не им пишеш и не питаш какво се е случило… Обикновено са бързи в отговорите си.

  Досега съм с повече от положително впечатление от хост.бг…

 3. turin Post author

  Аз съм с план “персонален” и формално не би следвало май да имам ssh изобщо, поне така пише в страниците им. Но имам достъп, макар в jail-а да има съвсем малко програми. Странното е, че имам crontab, но не се изпълняват записите в него.

  А и за това, и за пощата не ми се пише до поддръжката, защото това са нормални малки проблеми, които трябва да са решени по подразбиране – или да има обяснение някъде из страницата им, или да се прати едно писмо “стана това и това, ще извинявате”.

  Може би защото аз самият се занимавам с администриране и ми е втръснало да отделям време на малки проблеми. А това сега не е голям проблем – по-скоро леко ме тревожи, ако по принцип отношението на хостинга ще е такова. (Пак казвам, иначе са ок, особено в сравнение с dom.bg:) С две думи – искам да имам безпроблемен хостинг, а това включва и да не се занимавам да пиша до поддръжката. Тъй де, аз мога и сам да си хоствам нещата, къде ми е файдата от прехвърлянето на грижата :)

 4. Fipo

  Доколкото знам, заради проблем в колокеишъна се рестартирал сървъра който отговаря за пощата. Само това е достатъчно за чек на целия сървър. Не мога да знам колко файлове има в него за чек, след като се е чеквал 5 дни .
  Сега обещават скорошна поява на съвсем нова по-подсигурена пощенска система и дай боже с IMAP .

 5. turin Post author

  Надявам се и аз да има по-добри системи – аз този сайт преди няколко месеца се отказах да държа в Хост.бг и го преместих в един от по-евтините хостинги. Вече съжалявам за това, защото услугата е ужасна и редовно през нощта сайтът и пощата ми са недостъпни.

  Няма да казвам името на доставчика, но който е много любопитен, може да провери сега (докато все още съм при тях). Още като проверявате DNS-ите например ще видите, че двата сървъра с имена са в една и съща мрежа…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *