Дългоочакваният Drupal 5

Drupal е страхотна система, за пореден път се очаровам от мащабите с които може да се разширява и специализира. Още преди изобщо да помисля да мигрирам сайта си от Blosxom на Drupal, ми бяха интересни предимствата на изцяло свободно лицензирания Друпал пред популярния все още тогава Movable Type.

Малко след като мигрирах тези страници към Drupal, се появи дълго очакваната първа пробна версия от серията 5. Тази първа “бета” сложих на сайта на един мой фотографски проект, който е далеч от завършването си, но с 5.0beta1 направо “грейна”. Много са новите неща във версия 5 в сравнение с предишните 4.6 и 4.7 и определено заслужават отделна статия – не са само външни и козметични, променени май са доста от функциите. Предполагам, че голяма част от кода, който съм писал досега за различни сайтове и все за 4.6 или 4.7 няма да работи без редактиране и пренаписване. Това, разбира се, не е лошо – 4.7 накрая изоставаше от желанията на друпал-общността и доста от нещата се правеха с “мръсни хакове” в шаблоните и модулите.

След ентусиазма на всички около 5.0beta1 излезе и 5.0beta2, както и нова концепция за номериране версиите на модули и шаблони – вече само по номера на версията човек ще може да се ориентира за кое издание на CMS-а е писан даден модул. Още едно от козметичните решения, но е наистина удобно – модулите за 4.7 бяха станали толкова много, че следенето им понякога можеше да е проблем. Следващото, което е логично да очакваме в този вид “козметика” е да се направи някаква еднотипна система за следене на версиите на модулите, с която лесно да стават обновленията и поправките на бъгове. Нещо като apt-get за Drupal – има тук-там в коментарите на сайта такива предложения и проекти.

За мен, за сайта ми най-ентусиазиращото е появата на човек, който е решил да поддържа модул за фотоблогове. “Photoblog” е вече в списъка на допълнителните модули за 5.0. И макар да не е толкова трудно и сам да си направя изглед за фотоблог, като ползвам модула “Views”, който така и така вече работи на сайта ми, все пак е друго да се ползва готовото решение. Причината не е в някакъв мързел или пък в предоверяване на разработчика. Макар в отворена общност като тази на Drupal контролът на качеството на модулите да е лесен – най-малкото ако има някакъв проблем, лесно ще мога да го забележа или аз да го съобщя. Причината е, че фотоблогът е много бързо и различно развиваща се концепция за сайт. Аз днес може да имам обща представа за фотоблога си, но защо да отказвам помощ от хората, които следят този модул? И от самия му разработчик? Тоест може да има функционалности и идеи за разположението, които иначе сам няма да открия. А дали ще ползвам мой си код или модула на разработчика, в крайна сметка все ще направя фотоблога си да изглежда по начин, който ми допада.

Лошото е, че модулът “Photoblog” е написан за версия 5.0, а аз тук ползвам предишната – 4.7. Пряко обновяване до 5.0 би минало без проблем, както казах версия 5.0 е удивително стабилна за пробна версия. Проблемът е, че за Arcane lore съм ползвал доста допълнителни модули, а и мой си код, които не зная дали ще проработят на версия 5.0 без проблеми. Значи трябва да изчакам, докато поне основните от тези допълнителни модули излязат във версии за 5.0 и след това да прегледам и кода си.

Това е хубаво, защото междувременно ще си имам сайт и ще продължавам да си го ползвам – да пиша статии, да качвам галерии с рецепти например… Лошото е, че отлагам възстановяването на фотоблога си, а той взе да ми липсва много. Ама много. Ако пък го направя сега по мой си начин с мой си код, след време, когато така и така минавам към 5.0 ще трябва да го мъча пак.

Смахната работа. Но е приятно! Drupal 5.0 е страхотен! Не че няма други добри свободни CMS-и, но не ща да слушам за тях поне известно време :)

2 thoughts on “Дългоочакваният Drupal 5

  1. abator

    Заинтригува ме :-) От известно време се двоумя между Drupal и Joomla, но все не ми остава време да ги изтествам и да видя кое ми допада повече. Май ще започна с Drupal.

  2. turin Post author

    Разбира се, най-добре е да прецениш сам кое ти допада повече, като пробваш и двете. Аз лично харесвам повече Drupal, допада ми това, че общността е компактна и интегрирана – показателно е примерно че основният сайт е един и всичко е подредено в него, за разлика от сайтовете на Mambo/Joomla-общността, които са много и човек може да се загуби, докато търси нещо и по пътя пресява нещата, които не са със свободен лиценз. Докато в сайта drupal.org всичко е под свободен лиценз.

    Не подценявам Joomla, просто не можах да свикна и да се науча да работя с нея. Казвали са ми, че е по-лесна за разучаване от Drupal, но все се запъвах. У нас като че ли “феновете” на Joomla са повече, ако това ти е критерий. Познавам хора, които могат да правят чудеса с джумла – един от най-добрите ми приятели и другарче в blogroll-а ми, Калин a.k.a. majo е такъв манияк на джумла.

    Абе както се казва в една глупава реклама… “всичко е от значение” ;) Но най-важното е сам да си решиш коя система ти допада ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *