Дупката за сирене, наречена “Топлофикация”

Има една голяма дупка, която никой не знае как точно съществува, как се е появила и какво всъщност се прави в нея, но едно е ясно – леле, как само яде сирене… а, тъй де – не сирене, а пари. Дупката се казва “Топлофикация”.

След като имаше много скандали с източване на пари от парното, след като бившият шеф е в ареста вече дълги месеци и всичката вина е хвърлена на него и заместниците му, тези дни гръмна още един скандал. Имало още едно източване на пари, пак много сирене е глътнала дупката – този път някаква си заместничка на Вальо “Топлото” имала сейф в същата банка, в която той наливал от кранчето с парите и в тоя въпросния сейф при разследването намерили още пари. Сега още заместници са били махнати и подведени под отговорност, макар най-голямото изкупление явно се очаква да дойде от шефа все пак. Едно е да пуснеш пред репортерите цял отбор заместници с различно разпределена вина, а съвсем друго си е да дадеш един, когото да снимат постоянно и когото хората да мразят.

Не казвам, че не е виновен, сигурно е – то не само в парното, ами и в енергото, водоснабдяването и други подобни ситуацията е еднаква. Всичко, което е общинско или държавно и е голямо, е в някаква степен такава дупка за сирене. Истинска работа се върши сигурно само в някои малки организации, които се занимават с нещо видимо и критично. Всичко друго е безхаберие в добрия случай и крадене от общото в по-лошия. Само се огледайте в града – и градският транспорт, и фирмите за чистота (какво почтително име, като всъщност са фирми за боклука – те печелят от боклук, не от чистота), почти всичко е такова.

На този фон се появяват снощи по телевизията сегашните изпълняващи длъжността шефове на парното. И със стреснати и зачервени лица, с изписан истински ужас на тях казват “Ако хората пак започнат да не си плащат парното, ами то тогава… то просто може… да спре!”

Олеле, ужас, ще ни спрат парното! Най-голямото бедствие, монополистът ни казва: “Да, аз съм лош, да, откраднал съм ужасно много пари и явно продължавам да го правя, но ако не ми плащате… Ами ако не ми плащате, знаете ли какво може да стане? Ами може да спрем да ви искаме пари вече!” И всяка баба пред телевизора леко потръпва – я от страх, я от предусещане на студа. Не обвинявам бабите, те са си прави – нагледали са се на какво ли не в тоя живот и не стига, че сега им се подиграват с пенсиите, ами и има възможност да фалира парното. Още едно от нещата, които така и така не могат да си плащат, но пък поне знаят, че го има и че няма да се умира от студ. Аз също мога да разбера това – и на мен парното понякога ми идва като даденост, като нещо, което “не върви някак да го няма”.

Но нека помислим трезво – след като толкова много сирене изяде дупката “Топлофикация”, не е ли по-добре да оставим конкуренцията на парното да си каже цените и да опитаме как е да се отопляваме както и когато искаме, а не “централно”? Защото ако така и така някога трябва всички да платим (че и с лихвите искат, безсрамниците) на парното, защо да нямаме свободата да изберем да плащаме на други? С всичките тези умопомрачаващи харчове и преточвания в “Топлофикация”, днес съм сигурен, че много по-изгодно щеше да ми е да се отоплявам на ток. Има икономични печки, но няма икономично парно.

С две думи – че фалирайте де! Колко време ще ви чакаме? Фалирайте, за да може да се появят конкурентни оферти от различни фирми, за да могат хората да преценят дали да си вземат печка с водна риза, дали да се отоплява блокчето с газово котле, дали всеки да си вземе електрически радиатори или пък от входа да се съберат пари и да се сложат слънчеви панели на покрива. Изглежда малко нереалистично, но защо пък да не може да се направи? Защото я има “Топлофикация” и защото е монополист, явно затова…

1 thought on “Дупката за сирене, наречена “Топлофикация”

  1. Тихомир

    Държавата за пореден път доказа и показа по недвусмислен начин, че е лош стопанин. Лошите стопани обикновено губят имуществото си и фалират. Аз не виждам защо при положение, че този закон важи за всички да не важи и за Топлофикация. Монополите изкривяват пазара, а държавните монополи направо го унищожават. Ако се срути Топлофикация могат да станат само две неща – на нейно място да се появи частно дружество, на принципа на “Софийска вода” или множество малки фирми да започнат да предлагат голямо разнообразие от алтернативни методи за отопление. И двата сценария са по-изгодни за потребителя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *