Планета Венера

Днес смених софтуера, който задвижва “Свободна планета” и “Планета GNOME“. Всъщност “смяна” е силно казано, защото проектът Venus e направен на базата на добре познатия Planet. Sam Ruby е много енергичен ентусиаст явно — след като дълго време агрегаторът Planet се развива мудно, все няма време за работа по него, все се налага хората да търсят допълнения и кръпки от други сайтове, Сам просто е запретнал ръкави и е написал Venus. Предполагам, че това ще е и новата разработвана версия на самия Planet, защото в последните седмици се чуват из блогове и в пощенския списък на Planet мнения, че двете хранилища трябва да се слеят. Или ако е невъзможно да се слеят, защото Venus е доста основно преработена версия и не съвсем съвместима на ниво код – то тогава просто кодът на Сам да се копира в корена на хранилището на Planet.

“Венера” ползва много по-малко памет, поне по данни от други сайтове — аз не съм правил тестове. Надявам се това да облекчи хостинга на сървъра “Звер”. Преди по едно време агрегаторите бяха тормозили доста машината.

Конкретната причина да мигрирам софтуера е, че в доста от статиите на населяващите планетите се публикуват много големи снимки. Venus, за разлика от Planet, поддържа допълнителни филтри на съдържанието и се надявам когато имам повече време да направя така, че много големите и тежки изображения да се преоразмеряват и кешират в по-малък размер. Сега има ограничение за максимален размер на показването и затова снимките не излизат извън статиите. Но това ограничение е изкуствено, то е в CSS-а — самата снимка пак си се зарежда. А ако отделната снимка е половин или един мегабайт и читателят има бавна връзка е неудобно. Ако пък тези снимки в едно издание на планетата са повечко, тогава е истински PITA.

Друго филтриране, което ще направя на по-далечен етап е заместване на някои вградени обекти с уведомителна картинка. Става дума за тези вградени обекти, които изискват Flash. Те са най-разпространените, особено у нас — аз не съм виждал някой да вгражда SVG в блога си например, а и честно казано сам не зная как се прави ;) Причината за такова филтриране е, че все още няма свободни приставки за Flash, а и двете планети са ориентирани към свободния софтуер все пак.

Остава само да имам време за хакване на python. Надявам се в почивните дни да се намери. Дано нямате проблеми с ползването на сайтовете междувременно. И отново — ако имате препоръки, забележки, мнения — кажете :)

3 thoughts on “Планета Венера

 1. Пейо

  Ако вече си я сменил – поздравления. Аз не усещам никаква разлика, което трябва да е на добро.

  Новият софтуер как се справя с проблемите с часовете?

 2. turin Post author

  Писах след като я смених. Външният вид е съшият като преди, а и филтрите, за които говоря не са пуснати още. Предполагам, че ще трябва да понапиша нещо на python, защото почти няма готови филтри. Поне няма такива, дето да вършат работа в случая.

  За часовете не зная още – засега не е имало избутваня на статии при обновяването, но пък то е и рано още :) Видях две статии, които се “вмъкнаха” под най-горната, но може хората просто да са редактирали няколко пъти статията преди да я публикуват и да им е останало първоначалното време, тоест такова малко в миналото.

 3. turin Post author

  Имам подозрение, че Venus изпраща trackbacks, което ми се вижда много странно – май не съм виждал другаде. Не ми се струва логично да е добре, защото планетните статии не се пазят в архив и обратното свързване губи смисъла си – като изтече статията, единият край на връзката изчезва.

  Ако някой почне да получава много trackbacks от планетата, моля за извинения! Не съм сигурен дали наистина се пращат, но ако някой има представа дали има смисъл от тях, нека каже.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *