Pentax и Hoya се сливат

Днес беше обявено, че е договорено сливане на Pentax и Hoya. Сливането е определено за 1 октомври 2007г. Една акция в Пентакс ще започне да се разменя за 0.158 акции в Хоя. Новата фирма ще се казва “Hoya Pentax HD Corp.” и на практика това сливане е поглъщане на производителя на фотографска техника от оптичния гигант. Hoya се оценява на 1.93 трилиона японски йени (12.35 млрд. евро), а Pentax остава далеч назад в тази класация със скромните 82 млрд. йени (526.4 мил. евро). С най-проста сметка се вижда, че парите на Hoya са около 25 пъти повече от тези на Pentax.

Pentax са известни на няколко вече поколения любители фотографи като създатели на легендарни обективи и фотоапарати. Наскоро, макар и сред последните от големите имена във фотоиндустрията, фирмата навлезе и в сектора на цифровата фотография. Освен многото и различни компактни апарачета (каквито прави вече почти всяка компания за електроника) Pentax успя да създаде първия си цифров огледално-рефлексен апарат, *istD. След успеха му следваха другите от серията *istDx – DL, DS, DL2, DS2. После следва серията KD, с двата модела от ниския клас, K100D и K110D, а съвсем наскоро – по-високият клас на K10D. За тези серии Пентакс си партнираше със Samsung, за които се носеха слухове, че може да изкупят и “завладеят” отвътре фирмата и да започнат налагане на DSLR-и с изписано само “Самсунг” вместо “Пентакс”. Може би са били само страхове, хранени от притесненията на най-верните “фенове” на марката.

Hoya от своя страна са един от най-големите доставчици на качествена оптика в света. Доставят например на малките производители на обективи висококачествени асферични лещи, които са такъв елемент в оптичната система на обективите, който влияе върху сферичната аберация в периферията. Казано най-общо, обективът и лещите му са кръгли, а проектират изображението върху равнина. От това следват много дефекти в изображението и сферичната аберация е такъв. Освен във фотографията, Hoya се е специализирала и в телекомуникациите и производството на специални оптични проводници и филтри. Също така – и в медицината, с микроскопи и всякакви прецизни оптични лабораторни инструменти и точни лазери.

На любителя фотограф Hoya е известна почти само с филтрите си за обективи, при това филтри с недобра слава. Аз лично дори знаех само за ултравиолетовите й филтри. Предполагах, че може да има пълна гама филтри, но винаги свързвах Hoya именно с евтините UV. Които пък на цифровите огледалки практически не се използват по предназначение, а само като предпазители от удар и надраскване. В голяма грешка съм бил – оказва се, че в почти всички фотографски марки има нещо от Hoya, и то нещо важно. Качествената оптика.

Съгласно споразумението отделите на двете фирми се сливат така:

  • – медицинските отдели на двете фирми заработват заедно,
  • – оптическите отдели – също,
  • – информационни технологии – сформира се от оставащото след отделянето на оптическите разработки от електро-оптическия отдел на Hoya,
  • – офталмология – сформира се от оставащото след отделянето на медицинските разработки от офталмологичния отдел на Hoya,
  • – фотографски отдел – продължава работата на отдела в Pentax за фотография,
  • – нови и други области – продължават се предишните дейности от фирмите,
  • – проучване и разработки – интегриране на двата изследователски отдела.

 

От външен поглед по всичко личи, че нещата са от хубави по-хубави. Голяма фирма с огромен бюджет, специализирана в асферичните лещи, оптичните връзки и медицинската апаратура поема “под крилото си” сравнително малката фотографска фирма “Pentax”. Заявява се желание за продължаване на фотографските разработки. За нас остава само да наблюдаваме с интерес събитията през следващата година – най вече няколко месеца преди и няколко месеца след сливането.

И да се надяваме, че всичко това ще засили конкуренцията и ще доведе до най-доброто за нас, потребителите – ниски цени и високо качество.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *