Отново на свободна практика

В понеделник напуснах работа отново и отново съм на свободна практика. Какво означава това за ИТ-специалистите – много и различни неща. В моя случай значи, че най-вече ще правя уеб-проекти “на парче”. Имам и други идеи за работене, но те ще почакат, докато ги доизмисля, подготвя и разработя. Междувременно ще пиша сайтове на PHP. “Пиейчпи-писател”, както казваха колегите във вече старата ми работа. Не се оплаквам – все някой трябва да върши и това, а пък аз имам търпимост към такъв вид работа. Имам и доста за учене и развиване, така че няма да е скучно. Ще си спазвам и един принцип, който наскоро опитах да пренебрегна. Става дума за това продуктът на работенето ми да е (или да се основава на) свободен софтуер. Ако това е невъзможно, то поне да не е “лош” продукт, да не ограничава хората, които го ползват. Досега при мен най-видимо е било това със свободността – най-добре съм се чувствал, когато съм работил със и по F/LOSS.

Да кажа нещо и за работата ми – не напуснах заради друго предложение или заради лоши условия. Напротив, в CNsys всичко беше намясто, условията са добри и в смисъла на работна среда, и в смисъла на заплащане. Колегите ми бяха готини в отношенията и прецизни в работата. Доста хора, които съм срещал отдавна или познавам задочно от “линукс-средите” се оказаха събрани там.

Но не можах да се приспособя към целодневна работа по нещо, което въпреки всички интересни аспекти в него, все пак не е, както се казва, “стихията ми”. Предпочетох да напусна пред това да ми става все по-трудно да мобилизирам интереса и ентусиазма си и така да лъжа както себе си, така и фирмата. Моята позиция трябваше да бъде на внедряване на системи за управление на бизнеса в ИТ-отдели. Това означаваше доста четене през този месец на различни статии по въпроса, както и няколко обучителни сборника и една от книгите от ITIL, “Service Delivery”. Интересни неща, но попадаха все някъде посредата между компютърджийското и философското в мен – твърде повтарящи се и нерефлективни, за да ги възприема философски и достатъчно далечни от GNU и свободния софтуер, за да не ги възприемам компютърджийски. Въпреки така прекъснатия ми опит за доближаване до ITIL смятам това за интересна област и май ще продължа да чета статии по такива теми. Още повече, че въпросът за ИТ-управлението е много тясно обвързан с разбирането за качеството – а там имам интереси, пък и си е типично философски въпрос.

Предстоят ми и някои покупки, определено 1 гигабайт RAM и или нов монитор, или лаптоп на изплащане. Трябва да внимавам да не харча излишно, но пък и да не купувам боклуци – става дума за инструментите ми за работа. Доста се интересувах от преносими машинки напоследък и явно имам два варианта – или да взема нещо евтино и старо, но колкото да ми върши работа засега, или нов ThinkPad. А те са скъпички.

Започнах отново и да снимам. Нищо особено засега, но пък имам цял куп снимки за редактиране от фоторазходките, така че ще наваксвам полека. Днес отидох да говоря за една поръчка и на връщане през центъра изпонащраках руската църква. И преди съм снимал там, мястото е много готино особено с късна светлина или пък със сняг – градинката зад църквата се пълни с отблясъци и сенки. Е, нямам някакви супер-снимки, но за мен е важно, че ми дойде отвътре да извадя апарата от чантата, която иначе на работа всеки ден носех, но не ползвах. И че поснимах и ми беше приятно.

10 thoughts on “Отново на свободна практика

 1. Вени Марковски

  Прати ми някакви координати на електронната поща, за да се чуем по телефона.

 2. yovko

  Ех, как ти завиждам!! :-) Стискам палци и се нядявам скоро да те потърся!

 3. turin Post author

  @Александър Панов: Сашо, на линия съм почти постоянно през деня – съобщения в джабер прочитам най-много с час-два закъснение. Към телефона си се отнасям доста по-несериозно, отколкото към джабера ;)

 4. turin Post author

  Мерси на всички за пожеланията и за подкрепата! Стъпката е важна, ще се постарая да я стъпвам както трябва. Успехи и на вас!

 5. Юнуз

  Ето — още едно от предимствата на директната публичност :-) Като гледам май ще завалят предложения. Но нали се сещаш, че трябва и с мен да се видиш и да си поговорим ;-)

 6. Биляна

  Изедници, видяхте свободен Ясен и веднага го награбихте с работа ;)) никой не предложи да го види на по бира ;)))

  Успех, Яска, май ще си по-натоварен и по-мотивиран от преди, което е доказателство, че в България комфортът в работата често е свързан с неприсъствие на мениджърски екип, а не обратното… :) странно… мислех че това им е работата :)

 7. turin Post author

  @Юнуз: Така е, директната публичност е незаменима. Има още какво да се желае, защото се оказва много по-често предлагането на работа в офис за постоянно. Но вярвам, че и това ще се променя тепърва :) Ще ти мигна в джабер да се видим – от блога ти знам, че точно сега си в Лондон, Париж, Гибралтар или наоколо… Тъкмо ще разправяш после :)

  @Биляна: А така, сериозна приказка :) Трябва и с теб да се видим, че май повече от година не сме сядали край маса на по питие. А мениджърите – и аз не зная каква им е работата (сега да не се обиди някой мениджър, само се закачам:).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *