Промени в планетата и едно извинение

Преди няколко дни направих промени в блог-агрегатора “Свободна планета“. Заедно с добавянето на един-два нови адреса, което се опитвам да правя периодично, изключих няколко блога. Моя лична грешка е, че не обсъдих проблемите с авторите или поне не предупредих или уведомих отписаните.

Извинението ми отива специално към Весо Колев, който може би най-малко заслужаваше да се окаже отписан без предупреждение и без обяснение. Не че планетата е някакъв супер-важен сайт, без който блогът му не може — напротив, той е един от най-активно работещите за F/LOSS у нас — както по-“скрито” технически, така и публично пред всичките си читатели от страниците на блога си. Но важна или не, планетата е работещ сайт и такава неочаквана промяна, която засяга автори и читатели е мой личен пропуск. Не на администрацията на сървъра zver.fsa-bg.org, не и на организация или екип — за планетата отговарям аз и грешките в нея са мои грешки.

Весо, извинявай за некоректното отписване! Благодаря за бързата реакция — страниците ти са отново в планетата.

Отписани са няколко други блога, като причините са две — най-често става дума за неактивни сайтове. Много от блогерите престават да пишат и изтриват сайтовете си. Втората и основна причина за отписване от планетата е пълното запазване на авторските права. Идеята на “Свободна планета” е да промотира свободния софтуер, copyleft и отказа от някои или от всички авторски (издателски) права. Това популяризиране се прави през статиите на авторите, през съдържанието, което те създават и публикуват свободно в мрежата. Колкото и да е неприятно практически да се изключва иначе интересно, но запазено съдържание, все пак със статиите с всички права запазени има формален и принципен проблем.

В близките дни ще пиша лично на всички, които са били някак засегнати от промените. Отписването не е по лични причини, а заради основната причина да съществува точно тази планета — свободните лицензи и отказа от издателски права. Почти всички от другите отписани или са с неактивни сайтове, или не блогват активно от много време, но нека и те ме извинят за забавянето на личните писма до тях. При следващи промени в планетата ще пиша предварително.

2 thoughts on “Промени в планетата и едно извинение

 1. Веселин Колев

  И аз да се извиня, че не поглеждам дневника си като читател, а разчитам на “preview” функционалността, достъпна само на мен, като редактор. Оказва се, че само аз виждам поставения шаблон с лиценза. Проблемът е в това, че Google купиха blogspot.com и реализираха миграция, при която очевидно има разни неприятни ефекти.

  В момента частта в шаблона, отговаряща за съобщаване на лиценза е прехвърлена в чист HTML 4.01 и се надявам, че така убягва на разни скрипт интерпретатори, които причиниха предния проблем.

  Мисля, че лицензът, под който е публикувано съдържанието е максимално удобен за всички.

  Поздрави

 2. turin Post author

  Радвам се, че всичко е наред :)

  Между другото, вчера прегледах настройките на сайтовете в планетата и видях, че сред отписаните има още няколко човека, които е добре да впиша отново. Става дума за автори, които пишат за свободен софтуер и знам, че защитават близки идеи – някои от тях даже познавам лично. В близките дни ако има някакви проблеми, ще ги уточним.

  Иначе от доста време имам идеи за промени в начина, по който работи планетата, някои от неудобните неща съм споменавал тук. Ако намеря по-подходящ формат, ще започна да го въвеждам. Но това ще са промени в начина на работа на сайта, не в списъка на агрегираните блогове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *