Синдикиране на blogspot

Напоследък “Свободната планета” отново има проблеми с някои от блоговете, които са в blogspot. Доколкото аз знам, за да се синдикира такъв блог, трябва в настройките му да е указано да се създават xml-ите на Atom-формата. Странното е, че дори и блогове, които имат съществуващи адреси на записвания за Atom, също дават грешка в планетата и агрегаторът отказва да ги обработва. Не дава никаква грешка – единствената грешка, която виждам, е тази при валидиране на xml-а при зареждане в уеб-четец. При някои от тези адреси при зареждане на atom-адреса като уеб-страница Gecko дава грешки във форматирането. Най-често това са директно въведени специални символи, без “escaping”. Това според мен е грешка в софтуера, който обработва статиите в блога – не е грешка например човек да слага кавички в заглавието на статията си, грешка е блог-софтуерът му да не ги ескейп-ва при създаване на rss-а.

Странното е, че такива невалидни xml-и от други сайтове си се агрегират в планетата безпроблемно.

Казано накратко, ако някой знае защо блоговете от планетата, които са към blogspot не се агрегират винаги, нека сподели. Аз нямам профил в blogspot и не искам да си правя – затова нека някой с опит с тяхната услуга да каже как се настройва блог за синдикиране. За да мога и аз да предам на хората от планетата. :)

6 thoughts on “Синдикиране на blogspot

 1. Антония

  Още по-интересното е, че откакто пуснаха Blogger Beta — и Akregator-ът се чупи при опит да се отвори който и да е постинг там. Има нещо гнило…

 2. turin Post author

  Не знам, но за мен е факт, че макар Google да правят понакога страхотни неща, доста често и малко се понаакват. Не е чак като да се омажат до ушите както правят други, но някои от услугите им са просто ужасни. В този кюп слагам и blogger/blogspot.
  Сега ще проверя как е с други настолни агрегатори, тези от GNOME. Вкъщи май работеха, но пък с новата работа все нямам време за компютъра вкъщи, та може и да греша.

 3. turin Post author

  Може би в тази “Blogger Beta” трябва нещо някъде да се включи в настройките?… Странно, не ми се вярва никой от google да не ползва записвания за новини…

 4. skoklyo

  Хм, а според мен в редовия blogger въобще няма настройки за фийда, само дали постовете и коментарите в четеца да бъдат full или short. Има такова чудо като blogger pro с повече опции, ама не знам колко народ го ползва. Наистина би било хубаво някой запознат с темата да се изкаже :)

 5. Антония

  Преди време си бях направила blogger account, да тествам малко, да видя как се работи с него… Ама го изоставих с писъци :-) Малко съм поразглезена от WordPress-a, май.

 6. ieti

  Аз съм с Blogger Beta и току що пробвах да отворя постовете с Mozilla Thinderbird. Нямаше проблем – пък и четох по други блогове, че са оправяли проблеми с feed-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *