Преглед на RAW под GNU/Linux

Една статия на george ме накара отново да потърся програма за GNU/Linux, която да зарежда за преглед raw-файлове на снимки. Става дума не за програма за проявяване, не и за програма за редактиране. Проявяването става много удобно с UFRaw (ю-еф-роу, шеговит намек за ю-еф-оу) – като отделна програма или като приставка за The GIMP. Който иска да не се занимава с многото настройки в UFRaw, може да използва приставката gimp-dcraw. И двете програми всъщност са интерфейс към dcraw – проектът се развива стабилно и поддържа много фотоапарати. Същинското редактиране пък на изображенията е ясно, че става в The GIMP.

И все пак това са програми за проявяване и редактиране, но не и за преглед на файловете.

В raw-файловете освен суровите данни от матрицата почти винаги има и jpeg-вариант на снимката. Дори в някои формати има няколко jpeg-а в различни мащаби. Например когато от фотоапарата си преглеждате снимките, те най-често не се конвертират на момента, а се използва jpeg от raw-файла. Разбира се, не съм сигурен коя камера как работи и дали във всички формати има по няколко jpeg-варианти. Но е ясно, че някакъв jpeg винаги съществува – иначе например прегледът в апаратите би бил доста по-бавен. За PEF-формата на Pentax например се говореше, че съдържа три jpeg-варианта на изображението в различни мащаби. Това лесно може да се провери с командата “exiv2 -et IMGPxxxx.PEF”. При мен се извлича само един jpeg с размери 160 на 120 точки. Но това е умаленото копие, което е описано и в EXIF-а на снимката, иначе в PEF-файла има записани три варианта – 240×160, 640×480, и 3008×2000. Има написана дори малка програмка, която извлича jpeg-вариантите от PEF – pef2jpeg.

Значи не би трябвало да е проблем да се добави поддръжка на някой от големите “прелиствачи” на снимки, например F-Spot или GQview, а също и поддръжка в Nautilus… Странно ми е, защото работата по dcraw е била и продължава да е огромна, свързана е с хакване на всеки нов собственически формат за raw, а нещо толкова по-лесно в сравнение с нея, като преглед на jpeg-вариантите в raw-файловете не е направено.

Преди да ме убеждавате за инсталирам уиндоус да си кажа, че няма да го направя :) Поддръжката за графична работа под GNU/Linux се подобрява непрекъснато – добро доказателство е например един нов проект за raw-проявяване – RawStudio. Макар интерфейсът му да не е впечатляващ, това е програма, която започва работата на dcraw от начало и е започната преди има-няма три месеца. Друг е въпросът доколко е добре да се пише поддръжка за raw начисто, при положение, че го има работещ dcraw.

Все си мисля, че включването на този преглед на raw е нещо лесно и дори може и потребителят да си го отключи и да е описано в някое уики как се прави. Потърсих информация из мрежата и видях споменаване на програма, която така и не бях разбрал какво прави и все съм я махал – Gtkam. Използването й е доволно просто – връзвате апарата си към компютъра и стартирате Gtkam. Той би трябвало да може да ви открие сам модела на апарата и да се свърже с него. След това можете да разглеждате снимките в картата.

За мен това не е решение, защото не ми позволява да прелиствам снимките на твърдия ми диск. Не е практично апаратът да стои с часове включен, само и само да мога да си търся снимките в него. А пък и картата трябва да е голяма, това са си големи файлове ;) Освен това лично на мен не ми върши работа, защото за разлика от dcraw тази програма не ми разпознава апарата. Има разни Pentax-и, но все сапунерки.

Все си мисля, че F-Spot трябва да има или ако няма, то да придобие в скоро време такава функционалност :)

6 thoughts on “Преглед на RAW под GNU/Linux

 1. george

  ами ясене реално най-добрия поне от тия които съм опитвал роу конвертори е несъмнено новия dpp на канон. който освен целия инструментариум за обработка (голяма част от който ползвам по принцип във шопа) отваря файла в 16бита на канал и го препраща в шопа за последваща обработка като 65 мегабайтов тиф (от около 6 мегабайтов компресиран роу). :)

  чудеса прави тоя софтуер да знаеш. ще направя тия дни малко скрийнове да видиш.

 2. turin Post author

  Всъщност F-Spot си поддържа RAW. Но той пак не е решението за преглед на снимки. F-Spot е по-скоро програма за албуми, галерии – такива неща. Не е програмата, която пускаш за малко, намираш си с нея снимката и затваряш.
  Най-малкото F-Spot е доста тежичка, особено в сравнение с чисти програми за преглед, каквито са GQview, GThumb или EyeOfGnome.

 3. turin Post author

  Има изпратено в bugzilla желание за включване на raw-поддръжка в GThumb. Засега май няма развитие, но пък явно в новата разработвана версия на GQview (“родителският” проект на GThumb) има вече поддръжка за преглед точно на вградените в raw-файловете jpeg-варианти.
  Интересно…

 4. yovko

  Моята болка е цветните пространства и за жалост решението на този проблем е политическо, а не техническо. Засега няма изгледи някой FOSS проект да излиза извън рамката на sRGB, което (каква ирония) е повлияно от Windows… За поддръжка поне на AdobeRGB и/или ProPhoto RGB дори не се говори за жалост…

 5. Ivan Genchev

  След темата при Георги една позната ми препоръча XnView.

  Пробвах я на Федора5 и проработи с моите Минолта 7Д файлове. Задълбочено не съм я тествал, но реших да споделя: повече очи по-добре виждат.

 6. Dimitar Pashev

  Попаднах на интерсна статия в linux.com http://www.linux.com/archive/feature/61501

  Много добри впечателния имам от RawTherapee: http://www.rawtherapee.com/ — засега съм най-доволен от нея. КДЕ Digikam също не е лоша. Но явно още е бета. Много проста и лесна за работа програма е и RawStudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *