TV7 – репортаж за торентите

Не съм гледал TV7, нямам впечатления от програмата им, но съм изненадан приятно от това. Тази телевизия ми е някъде далече от най-често използваните номера на дистанционното, но ако наистина по повече теми и в повече случаи предаванията са така премерени и представителни, ще започна да ги гледам. Дори и да нямат всеки ден по пет сериала и три документални филма, или по няколко шоу-програми и теле-викторини, дори и да не излъчват музикални конкурси и да нямат “reality”-та.

Във въпросния репортаж с коментар в новините на TV7 са представени и двете страни на проблема с ГДБОП. Може би дори малко е наблегнато на това, което се премълчава от другите медии – именно, че действията на полицейската служба са неправилни, нарушават правата на потребителите и дори се намеква, че в процеса има замесени силни икономически интереси. На фона на пълното безхаберие на другите телевизии такъв репортаж възстановява поне малко баланса, като все пак успява да остане вътрешно балансиран и обективен.

Много рядко давам тук връзки към несвободно съдържание. Форматът, в който YouTube излъчват е несвободен и затворен, неведнъж съм писал против него. Но в случая съдържанието наистина си заслужава дори временно само включване на приставката за flash. Приятно ми е, че има и обективна журналистика – нищо, че трябва дълго да се търси, нищо че е непопулярна и нищо, че няма гаранция да е постоянна където се намери. Важното е, че отвреме навреме тук-там се правят репортажи, които спасяват името на журналистиката. Лично аз ще се радвам, ако хора с принципно отношение към обективността и представителността на медията първи започнат професионалното пренасяне на новините в мрежата.

Това е нещо като “хора, пишете вече блогове, телевизиите не струват”. Но иначе – видеото е готино, вижте го и вие :)

(връзката към видеото намерих първо при Жоро Чорбаджийски)

4 thoughts on “TV7 – репортаж за торентите

 1. yovko

  TV7 е модерна телевизия, с доста различен, експериментиращ на моменти, стил и аз лично също от скоро, но все по-често се спирам на тях. Най-малкото като техничар ми направи приятно впечатление, че се пробват да излъчват в истински 16:9 формат, а винаги се кефя на тези, които носят новото.

 2. Васил Бадев

  За да се ползва Youtube не е задължително наличието на Flash player. Аз ползвам този скрипт за Greasemonkey за да гледам клиповете с plugin-a на mplayer за Mozilla. А ако реша че искам да си сваля нещо си включвам и скрипта посочен от Деян Стойков тук. Единственият проблем е че понякога звука и картината се разминават.

 3. Димитър

  Сега изгледах интервюто с Елиан Гешев което даде за TV Evropa. И там има интересни неща. Може да си го свалиш от арената.

 4. turin Post author

  Не съм гледал още това интервю, но четох появилите се из блогсферата препечатки на думи на Елиан Гешев:

  Cybercrackerbg – Елиан Гешев проговори

  Семки и бонбонки – Интервю на “суперпирата” Елиан Гешев – payforfree

  Първоначално май интервюто е от тук: Експрес.Бг – Елиан Гешев: Не може 1 милион души в България да са престъпници!

  Интересен текст. Аз лично подкрепям всичко това най-вече заради ефекта, който би трябвало да донесе. А именно – преосмисляне на концепцията за авторските права и постепенното нейно отмиране. Това, което не ми харесва в подобни случаи е, че всъщност хората, които са в центъра на събитията и тези, които повдигат и промотират проблема не заявяват и не показват категорично отхвърляне на авторските (издателските) права.

  Това е като да ползваш GNU/Linux, защото са ти конфискували Уиндоуса. А не защото свободният софтуер е по-добър и дава свободи.

  Тоест за мен много по-ценно е движението за свободен софтуер – най-малкото защото тръгва от принципни позиции и гради тактиката си на убеждаване и промотиране на решения на базата на тези принципни позиции. Не ми допада, когато шумът се вдига първоначално от някаква акциденция, без ясна зависимост и без ясни принципи и след това, в хода на кампанията се намират истински ценните тези.

  Получава се така малко объркване на цел и средство.

  Но аз все пак подкрепям кампанията на Zamunda.net и подобните им, най-малкото защото сме от една страна на барикадата и във възмущението от неправилното действие на ГДБОП.

  Много пъти съм казвал, че в страната ни има огромен излишък от власт – човек трябва да е наистина сляп, за да не очаква някой ден хората да започнат да роптаят против потъпкването на гражданското. Е – случи се. Всичко това е като огромна пещ с разтопен метал, която прелива – властта, полицията, армията трябва да се ползват с мяра, а не да има излишък.

  Ако изобщо се ползват, де :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *