ФОТО-КУЛТ пристрастеност

От доста време следя движенията във фотографската общност в Интернет, поне тези нейни движения, които мога да видя. Не ходя на сбирките “наживо”, не съм и ходил никога. То аз на ежеседмичните събирания на “моите хора линуксчиите” (поздрави на всички “от квартала”;) от много време не ходя, камо ли нещо друго.

А ми се е приходило напоследък на бирена среща с линуксчии… не е истина. Но все в порядке, системите работят нормално ;) Ще започна да отделям време и за това. Просто трябва, защото напоследък започвам сериозно да намразвам компютрите и ГНУ/Линукс. Не, не мога повече да намразя Уиндоз, за това не става дума изобщо. Въпросът е, че покрай неволите в службата ми и все по-бледите перспективи за професионалното ми развитие самата причина да започна да работя като системен администратор, близостта ми до идеите на свободния софтуер и до Линукс, до ГНУ, до Дебиан… някак остана на заден план.

А трябва “да си върна позициите” там – тъпо е човек да намразва. Но пък и е тъпо човек да прави от хобито си професия, знаейки вероятността да го намрази. Ама в България нямаме чак голям избор – намираш работа, работиш я – пиеш млеко; не я работиш – не пиеш.

—-

Фотографията, за нея идеше реч. Ако не знаете, да ви кажа – от двата най-развити сайта, в които можете да откриете критика за фотографиите си, изобщо където можете да опитате да се развиете (каквото и да значи това… където и да сте “се завили”) – ФОТО-КУЛТ и ФотоФорум, по-популярен е вторият. Първият е пръв по време пък. “Форумците” се отцепват от “Култ”-а по странни за мен причини (разбирай, че следите в мрежата са позатрити за това разделение…), но “Форумът” е по-комерсиално насоченият, с повече “профита”, правят повече конкурси, имат изложби.

Е, то тези неща не са лоши сами по себе си…

Всъщност на мен ми харесва най-много това, че доста от “можещите” фотографи имат профили и в двата сайта и не робуват на измисленото разделение ;)

—-

Може би е глупаво, но точно “култовото” отношение на потребителите на “Култ” към насочеността на сайта ми харесва повече от разхвърляността на “Форума”. А пък и във втория има толкова много повече потребители, толкова много повече безмислени коментари… как да кажа… абе има ШУМ.

Знам, че може да прозвуча сектантски, но не това е целта. Искам да изразя пристрастие. Да кажа накъде страстта ми се стреми. Та нали това е, за което art is all about.

А пристрастията сами по себе си са прекрасни. Лошо е друго – когато от тази страст се вършат грешки. Престъпления – престъпват се границите на страстта. Затова се казва “престъпление от…” – навява усещане за движение от нещо определено към нещо друго. Да тръгнеш от страстта си и да излезеш навън, с оръжие в ръка.

А аз само споделям страстта си. Бездействено ;) Или просто бъбря преди заспиване ;)

Нека това е поздрав преди лягане към всички, дето са изкушени от “фотото”! И нека утре поне наум направим всички по един гениален кадър! ;)

Лека нощ и сънувайте цветно! Или черно-бяло, но поне в ISO 400 :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *