Планетни обновявания

Новите статии в “Свободна планета” вече наистина ще бъдат само нови. Прекалено дълго ме тормозеше въпросът защо статиите от дневници в Blogger (тези с домейн “blogspot.com”) имат ужасно неприятния “навик” да изскачат най-отгоре. Неприятно е тъкмо когато си намерил нещо интересно за четене и решиш да презаредиш страницата всичко да се скрие някъде в края заради “новини” от миналата година, да кажем.

Причината за некоректното обновяване на статии от блогове в Blogger принципно ми беше ясна отдавна, но не знаех решението. А не знаех и защо великите Blogger (съответно и Google) толкова време не оправят нещата. След като дълго време не просто планетите, а и настолните агрегатори се объркваха. Честно казано, и сега не знам. Но вече не ме и интересува. ;)

От вчера вечерта към адресите от blogspot.com има следното правило — ако има обновяване, то ще се пренебрегва и подредбата ще е задължително по дата на публикуване. Който е наясно с концепцията на Atom-формата може да заподозре, че правя нещо като “чупене на мрежата”. Е, не е чак толкова драстично, но наистина е в разрез със стандарта. Ама другото не се търпи, така че ще го преживеем. :)

Специално в спецификацията Atom има елемент “updated”, който може да се поставя какво в цялото записване, така и в отделен обект в него. Тоест може да е “обновен” както целият сайт, така и отделна статия. Дотук — добре. Но интересното е, че този елемент съдържа времето на последната промяна на цялата емисия или на отделната статия, но такава промяна, която авторът счита за значителна. Не всички редакции на текста на статията следва задължително да обновяват това поле. Нещо повече, обикновените редакции за печатни грешки или пък сгрешени препратки изобщо не трябва да обновяват датата. Този елемент е включен, за да може авторът силово да “измести” статията си в агрегатор, за да съобщи нещо ново или някаква важна промяна.

Няма нужда да казвам, че явно Blogger обновяват записа в “updated” при всяка, дори и най-малка редакция. Защо ли е така — ами да отговорят те. Поредното доказателство, че ако не струваш, не може нищо да те оправи, дори и Google да те купят…

Хубавата новина е, че планетата е доста по-приятна така. Днес опитвах подобрения в дизайна, но не са готови и ги махнах засега. В скоро време ще ги довърша, за да е по-удобна и визията. Обмислям дали си струва планетата да стане тематичен агрегатор. И съответно се вземат статии с определен етикет или категория в блоговете на участниците. Така може да се запази по-видима насочеността към свободен софтуер и свободна култура. Но пък може и да е малко по-скучно.

10 thoughts on “Планетни обновявания

 1. Евгени

  Разнообразието ми харесва. Доста неща съм научавал, все интересни, от странични записи, които не са пряко или въобще свързани със свободния код.

 2. gf

  Сега чакаме възможността за черни списъци на пишещите и ще съм 100% доволен, че с тия copy+paste писания по пет страници ми се **ава мамата да цъкам pgdn.

 3. turin Post author

  Да, явно доброто решение е някъде по средата – хем да има пълни записвания за населяващите блогове, хем да има някакъв начин за филтриране. Ако човек иска, да може да ограничи тематично или по адреси статиите.

  Знам, че в “Блогосфера” внедриха решение за контрол на адресите. И аз преди време мислех за нещо подобно на това, но не ми харесва, защото е изцяло от страна на клиента. Javascript, който наистина управлява добре съдържанието, но всичко трябва да се източи при зареждането – независимо дали го искаш или не. А както някои родни блогери имат лошия навик да вмъкват мегабайтови снимки в статиите си (които само изглеждат с нормален размер на техния сайт, но те не знаят, че е така само на техния сайт), става ужас.

  Май клоня повече към някакъв вид категоризация на планетата, която да се управлява от сървъра. Примерно пишете /software към края на адреса и влизате в същата планета, но със събрани само статии на софтуерна тематика. И така – пет-шест максимално общи категории. С навигационна лента отгоре и линк към пълния списък, “Начало”, където да се види всичко, както е сега.

  Ама как подхвърлям идеи само… Я да си мълча ;)

  Проблемът е какъв да е принципът на филтрирането по категории – дали на цели блогове или на етикети/категории от блоговете или пък всеки автор да си има избор…

  Ще видя. Всъщност за начало може и нещо като това скриптовото в другата планета да върши някаква работа ;)

 4. turin Post author

  @Евгени: Да, май си прав – трябва да остане възможността ако човек реши, да може да чете пълните емисии без филтриране. Все пак е добре да има и някакво филтриране като опция, понякога писателската мания на някои блогери наистина идва в повече ;)

 5. abator

  @turin ще съм ти много благодарен ако ми изпратиш на mail-а решението на задачата или ако го публикуваш някъде. :-)

 6. turin Post author

  Abator, разбира се – ето го решението: “ignore_in_feed: updated”. Документация има (за това, и за други подобни неща) тук. Ето отговора на въпроса ми от Sam Ruby. Не зная ти коя версия на агрегатора ползваш, но предполагам, че и за Planet има подобна настройка.

  Извадка от файла с настройки на “Българска свободна планета” за пример:

  [http://akartchinski79.blogspot.com/atom.xml]
  name = Александър Карчински
  license = Creative Commons Attribution 2.5
  license_icon = cc-by.png
  license_url = http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/deed.bg
  face = akartchinski.jpg
  ignore_in_feed: updated

  Може да си сложи и в основната секция – тогава ще пренебрегва “updated” във всички емисии. Аз реших да го сложа само в проблемните блогспот-ски емисии засега.

 7. abator

  @turin: Добре, че ме насочи, защото се бях заровил в сорса. Аз използвам Planet-2.0. Погледнах набързо документацията и не видях да има ignore_in_feed или нещо подобно. Май това удобство го има само за Venus. В такъв случай ще е по-лесно да мигрирам към Venus.
  Благодаря за оказаното съдействие. Спести ми доста време.

 8. turin Post author

  Привет, Панов! Не е нещо лично, нито пък е заради “чистота” и подобни. ;)

  Бях принуден да преместя планетата на новия адрес (http://svobodnaplaneta.com) преди всичко там да е съвсем готово. Причината беше, че сървърът на старото място постоянно сдаваше багажа и беше недосътпен. Става дума за машината на ССС, дарена на сдружението за цели на свободния софтуер и уредена от Владо Герджиков, ако си спомням добре. Та тази машинка свърши страхотна работа през годините, но понеже “Свободна планета” отдавна няма нищо общо със Сдружението за свободен софтуер (бих казал, че и никога не е имала всъщност;), а и защото е кофти сайтът да спира постоянно, реших да преместя планетата предварително.

  В момента теб и още трима-четирима ги няма в новата планета, защото съм имал някакви технически проблеми с емисиите ви. Конкретно за твоя блог трудността е в това, че не мога да отделя тематична емисия на статиите. А идеята на “Свободна планета” още от началото (и чак сега — осъществима идея) е да е тематичен агрегатор. В началото — само за свободен софтуер, но днес на новото място вече има раздели и за социално-политически теми, за музика, за филми, архитектура, готварски рецепти, фотография и т.н. Между другото, броят и заглавията на разделите (“континентите”) не е твърдо зададен, така че ако има желанеи и съдържание за нов раздел — няма проблеми ;)

  Щях да пиша лично на всеки от недобавените в новия сайт, но лека-полека по един или друг начин вие почти всички ме контактнахте. Извинявам се за забавянето на това пи писане и това обяснение! Донякъде оправдание, надявам се, ми е спирането на стария хостинг и бързата нужда от смяна на хостинга, домейна и целия сайт.

  Та Алекс, конкретно за теб — виж дали има начин, плс, да ми дадеш фийд на категория или етикет… Нещо, което да е извадка от блога ти и да е например на тема свободен софтуер, компютри и ИТ-проекти. Може повече от една емисия за в повече от един раздел на планетата. Не зная дали кодът на glog позволява такива неща… Идеята ми е да има автоматично тематично разделение на статиите. Защото ръчно категоризиране и разделяне при всяко обновяване е непосилна работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *