Сбогом Gaim, здравей Pidgin!

Gaim е многопротоколен клиент за моментни съобщения. Първначално името е било “GTK+ AOL Instant Messenger” – всъщност корените на тази програма, която днес от доста хора се използва като jabber-клиент са оплетени с протокола за съобщения на “Америка онлайн”. Сега става ясно и защо Gaim винаги е бил неподходящият избор за джабер-клиент. Неподходящ избор и за програма за моментни съобщения изобщо.

Защо неподходящ? Ами винаги при Gaim е жертвана функционалност в името на поддръжка на повече протоколи. Вярно, доста време това беше удобна програма за icq – когато беше почти невъзможно човек да убеди приятел, че наистина не иска, не иска и не иска да ползва icq при наличието на свободната и по-развита алтернатива Jabber/XMPP. Дълго време точно разработчиците на Gaim първи правеха хаковете из icq-библиотеката си, за да е съвместима с поредната тайна и внезапна промяна в протокола на icq. Други екипи (например сещам се за този на Miranda) разчитаха да ползват поправения icq-плъгин точно от екипа на Gaim.

Gaim изпусна възможността да стане програмаТА за съобщения в GNU/Linux среда и се залиса по постоянно хакване на собственическите протоколи. В същото време джабер-сървърите вече поддържаха транспортери и всички разпространени собственически протоколи за моментни съобщения можеха да се “прекарват” през джабер-сървъри. Съответно на потребителя му трябва наистина добър – стандартен, поддържан и работещ джабер-клиент. А приставката на многопротоколния Gaim никога не достигна истинско уважение сред ползващите предимно и само jabber.

Проблемът с името е легален – AOL дълго време са водили тайни преговори с екипа на Gaim. Причината в началото е била в първото име на проекта, което съдържа запазена търговска марка на компанията. След това, при преименуването на Gaim проблемът е останал, понеже AOL като големи хитреци са регистрирали “AIM” за означаване на своя си клиент за моментни съобщения. “Gaim” прилича прекалено много на “AIM” и явно от гиганта са притискали дълго време разработчиците със заплахи за скъп процес. Накрая, по съвет на правните си консултанти, разработчиците решават да прекръстят проекта отново и да “избягат” от нападките на медийния гигант.

Новото име на програмата е “Pidgin“, библиотеката се преименува от “libgaim” на “libpurple”, а конзолният текстов клиент от “gaim-text” става “Finch”. Страхотна логика и говорящи имена, нали?… За всичко това е подписано и споразумение с AOL и спираното от правни спорове излизане на новата версия 2.0 на програмата вече е обявено. Само че под друго име – Pidgin.

Всъщност името “Pidgin” съдържа донякъде скрит смисъл – думата pidgin (пиджин) означава междуетнически контактен език. Това е такъв език, който се формира много бързо при нуждата говорещи на два или повече езика различни групи хора да общуват. Най-често – за търговия или при колонизиране. Намекът явно е за многопротоколността на програмата – Pidgin “говори” няколко езика, поддържа няколко затворени собственически протокола. Хитро.

Нямам големи симпатии към многопротоколните клиенти, а и Gaim от доста време вече не ми вършеше работа за инцидентно свързване при нужда с icq без шлюз на джабер. Явно два месеца да се изостави хакването на icq-протокола е достатъчно, за да спре да работи приставката.

Има развитие в разработката на Gossip и Gajim, очаква се и новата верися на Psi. Дано по-скоро екипите внедрят и поддръжка за пренос на глас и видео. Гугъл нали затова “натиснаха” общността за своята библиотека “jingle” преди време. А Gaim, Pidgin и подобните им – интересни са, да. Но определено пропиляха отдавна шанса си да са водещи в технологията за моментни съобщения.

7 thoughts on “Сбогом Gaim, здравей Pidgin!

 1. Йовко Йовков

  Защо според тебе GAIM или както вече се казва PIDGIN да не е подходящ за Jabber? Какво според теб му липсва? Аз успявам доста добре да се оправя с него. Например – добре си му работят приставките за осъществяване на конферентен разговор, позволява удобно търсене на потребители…

 2. turin Post author

  Йовко, помня че дълго време му липсваха доста неща – сега вече не помня, да приемем, че съм казал че е неподходящ заради впечатленията ми. Може би си заслужава да се провери съвместимостта на Gaim с XMPP и с разширенията на протокола. И това да се сравни с развитието на джабер-клиентите. Но ми е непосилно, а и нямам интерес. Абе нека всеки ползва каквото му е удобно – все пак Gaim е свободен софтуер, така че е ок. ;)

  Да позная ли, че Gaim ти е удобен, защото ползваш и icq? Това е основната разлика – просто тази програма още от едно време си се пише като многопротоколен клиент и единствената причина да има добра поддръжка на XMPP е, че стана популярна, когато започна да се популяризира и джабер. Затова се написаха различните приставки. Но остава винаги и другият въпрос – трябва ли толкова задължително да има многопротоколни клиенти? При условие, че единственият свободен, отворен и т.н. протокол е точно Jabber/XMPP? Да, има “тежест” от дългите списъци с приятели в icq, yim, aim и msn, но аз не говорех за това неудобство, а принципно.

  Имаше и технически, или по-скоро интерфейсни неудобства с Gaim, но съм ги забравил – отдавна не го ползвам, пусках го наскоро заради icq (и той не можа да се свърже, за разлика от джабер-транспортера ми;).

 3. turin Post author

  Cybercrackerbg, вярно че не са пуснали още 2.0 – аз като писах статията в сайта им пишеше отгоре “2.0”, затова съм се объркал. Сега са го сменили с “1.5.0” – явно предишното е било грешка.

  Надявам се скоро да пуснат двойката. Иначе тя отдавна е в хранилищата на дистрибуциите, вярно в бета-версии. (Сега видях, че при мен е инсталирана 2.0beta6.)

 4. Dimitar Yankov

  Аз пък съм си доволен от Gaim. С Ubuntu съм и го ползвам като ICQ клиент. От няколко подобни той най-ми допадна. Ползвам само Skype и Gaim по принцип.

 5. Anonimen

  turin как може да пишеш статия без да си наясно дали GAIM е бета версия или не и да пишеш неща дето не си ги тествал. Аз от близо година и нещо всеки ден си ползвам GAIM и след това PIDGIN и съм супер доволен от него.

 6. turin Post author

  Статията е отпреди точно половин година. Когато я писах, бяха пуснали съобщение, че издават 2.0, което същия ден махнаха и отложиха издаването с няколко дни или седмица. Самата първа версия на 2.0 имаше бъгове, като най-видимият и описан на много места из мрежата е този с изтриването на джабър-визитката.

  След това оправиха нещата и сега Pidgin е удобна програма и за jabber. Удобна с уговорката, че няма нищо по-специално от възможностите на Jabber/XMPP, а е повече общ клиент за съобщения. Така че нещата съм ги тествал, макар и без да ползвам за себе си точно GAIM.

  Какво по-точно не ти харесва от написаното? Че в миналото GAIM имаше много изоставане с внедряването на jabber, защото на няколко пъти трябваше спешно да хакват протокола на ICQ, който тогава постоянно се менеше? Или това ми наблюдение, че многопротоколните клиенти по принцип не се стремят за по-пълно внедряване на особените технологии на отделните протоколи, а гледат да са “общи”, и “еднакви”? Например имало ли е в GAIM реализирани през XMPP пренос на глас или пък споделени табла за писане (каквито например има в Coccinella, който си е джабър-клиент?). GAIM/Pidgin става за разговори, но не е нищо по-особено.

  Може ти да харесваш GAIM/Pidgin, но е грубо да пишеш такива коментари, особено пък анонимно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *