Излезе Debian Etch

Новината е съвсем прясна, от преди малко – след 21 месеца разработка версия 4.0 (наричана Etch) на проекта Дебиан е официално публикувана. Честито, дебианци!

Дебиан е проект за свободна операционна система, който поддържа общо 11 различни процесорни архитуктури и включва практически всичко от света на свободния софтуер – от малки скриптове през езикови компилатори, среди за разработка, игри и цялостни настолни среди като KDE, GNOME и Xfce. Всъщност Дебиан е цял един отделен свят и като потребител на тази операционна система вече може би около десет години (честно, не помня кога реших, че моята дистрибуция е Дебиан, толкова време мина) мога с ръка на сърцето да кажа, че за мен това е най-успешният софтуерен и социален проект.

Може да има по-добри чисто софтуерни проекти, може да има и по-добре работещи социални мрежи. Макар да се съмнявам и в това, все пак възможно е. Но проектът Дебиан и в частност Debian GNU/Linux като най-мащабната му част съчетава най-напредничавите неща от двата свята – свободния софтуер и социалната организираност с разпределена власт.

Брандън Робинсън на лекцията си на OpenFest ’06 описа вътрешната дебианска организираност като някаква уникална работеща анархия. Известно е, че чисто социалните анархистични проекти винаги са се проваляли – или са изчезвали, или силово са трансформирани в противоположността си, диктатурите. Фактът, че проектът Дебиан не е начинание за пренареждане на “тук-и-сега” социалното е неговият шанс. Във виртуалното всичко е възможно – дори и Дебиан като концепция и принципи да съществува. Нещо повече – да продължава да бъде едновременно най-принципната и най-гъвкавата общност в света на свободния софтуер.

Дебиан 4.0 Etch идва с познатия вече от тестовите версии графичен инсталатор и по подразбиране се инсталира с настроени шифрирани дялове на диска. За работеща система е достатъчен само един инсталационен диск, но пълната дистрибуция е съставена от 21 CD-диска или 3 DVD-та. Освен чрез инсталационни дискове, както и при предишните версии можете да инсталирате Дебиан и с всякакви други медии – мини-дискове, usb-памети, а също така и през мрежата. Разбира се, невъзможно и непрактично е да се инсталират програмите от всичките 21 диска – някои са с повтарящи се функционалности, други конфликтират помежду си. Но има избор. За пореден път Дебиан защитава мотото си “универсална операционна система”.

Много от най-новите версии на програмите не успяха да влязат в стабилното издание 4.0 и някои може да се учудят, че например GNOME е във версия 2.14 (като вече съществува следващата версия 2.18). Обяснението е много просто – официалното, стабилно издание на Дебиан винаги съдържа подробно изпитани и поправени версии на програмите. Нарича се “стабилно” не само защото програмите са по-обстойно прегледани и по-стабилни в работата си, а и защото не се променя, остава “стабилно” като съдържание. Много хора се притесняват да използват активно другите версии на проекта – testing и unstable. Когато съм имал нужда от по-нова версия на дадена програма, аз без притеснение съм обновявал системата си до unstable, а дори имам и записи за хранилището experimental. Да, всяко такова покачване на версията на програма извън официалното издание трябва да се прави внимателно. Трябва и човек да знае какво прави. И най-вече да не се страхува от малко писане на команден ред, ако нещо дребно се обърка. Но аз лично не съм имал истински проблеми с моя Дебиан, въпреки всички обновявания от unstable и experimental. Дори от доста време подразбиращата се версия на изданието за моя компютър е unstable.

Но все пак е ентусиазиращо да знаем, че започва основната работа по следващата официална версия. Изданието 4.0 Etch съвпада и с обявяването на резултата от гласуването за ръководител на Дебиан. Всяка година разработчиците в прокта избират свой ръководител. Мандатът е точно едногодишен и ролята е по-скоро представителна и организационна, не чак толкова техническа или програмистка. Ръководителят на Дебиан е търсеното лице за въпроси относно развитието на проекта, той е желан гост на конференции и събеседник за интервюта.

Новият DPL е Sam Hocevar (sho). Досегашният ръководител на проекта, Брандън Робинсън, имаше лекции в двата дни на родния OpenFest.

Честито на дебианци! И на всички – Христос възкресе!

3 thoughts on “Излезе Debian Etch

 1. emicha

  Востина воскресе!
  Много здраве, щастие, късмет и успехи! ;)

  П.С. Замислям се да си инсталирам Debian отново… :)

 2. turin Post author

  Емо, не се замисляй заради новината – Дебиан всъщност е в постоянна разработвана версия. Това с официалните издания е малко като ритуал – е, вярно, все пак официалното издание е повод за замразяване и за изчистване на бъговете в една фиксирана “снимка” на версиите на програмите.

  Но иначе – аз съм използвал stable издание само навремето, когато си инсталирах за първи път домашната си машина. След това даже и сървъри на работа съм инсталирал направо от testing. Има една “хитрина” – след пускането на stable изданието изведнъж в новия testing “нахлуват” всички неща, задържани в unstable през времето от замразяването до рилийза.

  Така че единствено оправдано в някаква степен е човек да не използва testing само месец-два след официално издание. След това основната работа по активно дебъгване, разработка и поддръжка се пренася в testing.

  Това значи само че можеш да инсталираш Debian testing по всяко едно време. Без да хабиш дискове за записване на пълната версия. Направо с мрежова инсталация – и после само обновявания. Чарът на Дебиан е и в редовните обновявания.

 3. turin Post author

  А за поздравите за религиозния празник – да не го приеме някой на нож; не влагам никаква свръх-религиозна агитация в този поздрав ;)

  В религиозните концепции има много неща – включително и много неща могат да се изпишат, но в статия за Дебиан не е най-доброто място. (Пък и не съм аз човекът;)

  Поздрави за празнично настроение! Мен лично много ми харесва да ям козунаци! Тая работа с яйцата – боядисване, чукане, мацане на пръстите и нагъване на яйчешко… не ми е чак стихия. Интересно е, да – но има състезателен момент, който не зависи от човека, а е някак случаен.

  Затова козунаците са супер! И печеното месце също. Наздраве на всички – и освен нова официална версия, честит на дебианци и нов DPL.

  Преди малко в списъка debian-curiosa мина това:


  From IRC – #nzadsl on undernet
  23:55 <@mattb> sarge update, etch release and new DPL within 12 hours
  23:55 <@mattb> are we sure it’s not still april 1?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *