Велошествие в София

Във вторник, 15 май в София ще се съберат велосипедисти, скейтъри и всякакви други колесни немоторни фенове. Идеята за велосипедно шествие не е от тази година – доколкото зная, тази година ще е деветото поредно. Тайфата ще тръгне от паметника на съветската армия и най-вероятно после ще мине през Попа, алеите пред НДК, Витошка, Света Неделя и жълтите плочки по Царя. Може да не е точно това маршрутът, но кого го интересува всъщност – освен сухарите бюрократи в общината?

“Критична маса” (en/bg) става традиционна за София – това е прекрасна новина на фона на безумното моторно движение в града. Град, в който е нормално да се отнема предимство, в който таксиджиите и шофьорите на маршрутки са неуязвими за произшествията, които предизвикват и неуловими за иначе строгия контрол на автотранспорта. За който контрол е нормално по всяко време на деня отделни централни улици да се затварят заради огромния вече брой автомобили със специален режим, возещи всякакви парвенюта от парламента и министерствата. Град, в който има, в интерес на истината, велосипедни алеи – но всички те са очертани или в градинката пред НДК, или по Витошка – две места, които и без това са си забранени за автомобили.

Мисля, че не е нужно да познавате организаторите или да сте с голяма компания – просто в хубавия майски следобед нека излезем с байкове за разходка из централните улици. Пак ще има шофьори-каскадьори, пак карането на колело в центъра ще е малко геройство. Но поне на някого някъде може да му присветне, че в тоя град има и велосипедисти. И да задържи тази мисъл за по-дълго време от една предизборна кампания.

4 thoughts on “Велошествие в София

 1. Милен

  Така е, мамка му, София е задръстена от коли. Аз ше отида с колело на работа и за съжаления нама да мога да се включа в шествието. Но пък е хубаво да няма градски транспорт. Тъкмо няма да се бутам в навалицата и да ме отъркват дебели лелки!!

 2. Michel

  Отивам на работа с колело, връщам се с колело, така че защо да не участвам и аз след работа? ;-)

  А Crytical Mass не е постоянна проява все още в София, за съжаление :(

  Веднъж годишно не е достатъчно. А и се прокламира като митинг – а CM не е митинг, а събиране на колоездачи които карат заедно…

  Все пак, ще участваме, по-добре такава проява вместо никаква! :)

  :)

 3. turin Post author

  Michel, така е – CM не е постоянна проява за София, прав си. Но понеже и това шествие все пак е нещо, макар и капка в морето – а и нали трябваше някъде да дяна ентусиазма си, затова така писах ;) Някой ден може да изградим градската нагласа за точно такова общо каране, заедно излизане на платната, каквото го има по света. Днес все още е дивашко по улиците – аз например ще се радвам, ако утре всичко мине без произшествия. Като знам какви са безсмъртни някои шофьори…

  Милене, то шествието е обявено за шест часа следобяда, в извънработно време. Е, то зависи ти на какви часове работиш, де – аз да кажа само :)

  18 часа (шест часа следобяд), пред паметника. 15-ти май, вторник.

 4. Aleksandar Todorov

  Искам всяка събота да се организираме. Гадните коли не ни трябват в града.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *