Да гласувам? Не, благодаря!

Тези, които са следили страниците ми по-дълго сигурно си спомнят отношението ми към представителната демокрация, изразявано неведнъж в предишните статии. Някои от тези текстове може да са вече отново тук, а може и все още да са в огромната опашка, изчакваща публикуване след преместването на сайта ми. Но във всеки случай за мен има ясни неща – едното от тях е, че утре има избори. Българските граждани са призовани да изберат президент – това, че и позицията на президента, и самото общо гласуване са безмислени и неестествени неща, удържани нарочно, насила и въпреки всичко в статуквото е също ясно за мен, но явно не и за всички, дето участват в кампании, щабове, концерти, организации, партии, медии… И цялата тая пушилка, дето се развърта като “дойде такова време”.

Другото ясно ми нещо е, че ако изобщо отида да гласувам, то ще е за да дам някакъв протестен глас. На тези избори няма балансираща кандидатура, която да спре дори Сидеров от второто място, да не говорим пък Първанов от първото – така че изборът за някакво блокиращо гласуване пред мен не стои.

Не си въобразявам нито че от мой глас за някой от мъниците в края на класирането ще спадне процентът на Първанов, нито че ако гласувам за очертаващия се “трети”, Беронов на десницата, ще му мигне окото на сбъркания Сидеров. Какъв е изборът ми тогава? Какво избирам аз?

Моля, не казвайте, че гласуването е действие най-важно, с което заявявам позицията си на гражданин и заставам зад личната си отговорност пред обществото и дрън-дрън и алабала… Няма смисъл – особено пък настроения от типа “който не гласува сега няма право да се оплаква после” ми действат по-силно и от някое от поредните популистки изказвания от “Атака”.

Значи въпросът опира до това дали изобщо ще отида в неделя. Забележете – ден, в който почивам от работа и цяла седмица съм чакал, за да си седя дома на жежко. Защо правят изборите винаги в почивните дни? Не, наистина, сериозно – защо? Толкова ли е важно населението да се бъхти през седмицата и дори и за такова “велико” събитие като изборите ли не може да се направи изключение?

Може да се затвори за няколко дни цяла централна София около НДК заради някаква среща на НАТО (или нещо друго такова подобно), може кметът Борисов да започне с ремонтите точно, ама точно в късното лято, когато всички са се върнали от почивка и в града е пълно с коли. Може и вече две години да се размотават с проблема с боклука и в градинките още да се валят найлонови пликчета от по-миналото лято, когато щяхме и да се изпоразболеем от препълнените кофи. При условие, че още тогава казаха, че до година-две ще има завод за преработка. А минаха вече две и още не са решили дори да го правят…

Ако са такива неща – може да се блокира градът. Може, щом се затрудняват хората. Но виж, щом като им се дават такива удобства – да гласуват в празничния неделен ден в кварталните училища, това е нещо друго.

Знаете ли, че за тези избори са направени нови урни, стъклени? Всяка от тях струва 78 лева. За изборите трябват 13 500 броя, а транспортирането им до всяко кътче на милата татковина е към един милион (877 500 лева без ДДС). Общо изборите ще струват 22 милиона лева – 14 милиона за първия кръг и още 8 милиона за втория.

Социолозите са се разкудкудякали, че на тези избори протестният вот щял да бъде много голям – 9-10 процента може да отидат и да пуснат нарочно невалидна бюлетина. Естествено, всички тези прогнозисти са разтревожени за бъдещето на системата (странно защо на политиците не им пука много, като точно те трябва да се тревожат).

Аз не се тревожа за системата, по-скоро ми е неприятно, че се разпада толкова бавно. Понякога ми се живее в Швеция например, или в Дания – ние сме с темперамент, който ми е много близък, но пък там хората мислят много по-трезво за “проблемите на управлението”. Или по-точно за проблемите “от” управлението.

Казват, че хората щели да гласуват протестно, защото липсвал “одобряван лидер”. На мен не ми липсва, защото не ми и трябва. Аз няма да гласувам, защото съм против системата на представителна демокрация с общи гласувания. Всяко нещо, което е по-далеч от управлението на местната община и искат да гласуваш за него, е нещо лошо.

Може да съм малко по-краен, но поне не агитирам от чуждо име, а говоря лично. Имам гражданска позиция. И това е в нейна защита.

3 thoughts on “Да гласувам? Не, благодаря!

 1. Anonymous

  Let the turkish, gypsies and communists run the country. That is why I am voting tomorrow. I don’t want that shit. Thank you!

 2. turin Post author

  Не си разбрал нищо от това, което казвам. За твоя информация съм българин и антикомунист, но това не ми пречи да защитавам анархистична позиция. Дори ми помага – комунистите в Русия навремето са основни виновници за спъване на анархизма. Историята се занимава с такива неща – има книжки, там пише. Аз настръхвам, само като чуя за “комунизъм”, така че – моля!
  Иди, гласувай – никой не те спира. Не съм аз този, който ти предлага “that shit” – други са, на тях им благодари.
  Лошото в случая е, че целият “shit” идва винаги точно от тези, за които се гласува. Но не искам да звуча популистки – с две думи аз говоря принципно, а ти намекваш за турци, цигани и комунисти. Не го разбирам това.
  Или може би ти ще гласуваш за някой светец утре? Ако е така, сподели кой е, за да се просветим и ние…

  Не ми е приятно към статия на български език да ми се отговаря на английски. Ако си чужденец (а вярвам, че не си) и не знаеш български, тогава как си прочел изобщо статията?

 3. yovko

  Той щото е голям българин, Ясене! Затова се срамува да пише на български ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *