Светът на “Канал 1”

По “Канал 1” върви някаква малоумна реклама на самата телевизия. Не че почти всички останали реклами не са също недомислени, но тази ме хвърли в уплах и размисъл.

Започва с шум от телефонен модем. Може би някои не го помните, това е едно “джжж-тънг-тънг-джжж”, което вярно беше много близко на всеки ползвал Интернет допреди няколко години, но днес е недоразумение. Особено в реклама, която продължава с изглед на екрана на (аз не зная, май нещо, което трябва да е) Уиндоус. С прозорче за dial-up свързване. И след това някъде се изписва адресът на уеб-страницата на телевизията и се стига до слогана на рекламата, който е “Добре дошли в нашия свят!”.

Да, сигурно светът на рекламата е много горещо място и сигурно в рекламните отдели кипи “динамична и стимулираща среда с високи изисквания, работа в екип и възможност за професионално израстване”. Но това не е оправдание да ни пускат по телевизорите вкъщи глупости.

“Светът”, за който говорят е в историята вече от няколко години. Дори и в малките градове сигурно рядко се използва dial-up. И макар навремето да беше много “яко” и “хакерско” – сещам се че още нямаше мобилни телефони с полифонични мелодии или записани звуци и с приятел си говорихме колко ще е яко ако може мобилният да звъни с шума на модема. Но това е отдавна – днес ако доставчикът ми предоставя услуга на нивото на dial-up през аналоговите линии на БТК, няма да го търпя и ден.

Та значи “добре дошли в нашия свят”, а? Чудя се дали да се чувствам обиден или само прецакан. Добре дошли в света от 1990-тте – то “Канал 1” така и не са излезли от него и днес.

5 thoughts on “Светът на “Канал 1”

 1. Юнуз

  Ако това е възмущение просто от една телевизия, не си струва. BBC, Euronews, France24… Има нормални начини човек да следи важните неща по този свят. Да, жалко е, че това се прави с нашите пари, но подобни глупости има къде ли не, едва ли парите за “обществената” телевизия са най-възмутителното разхищение в тази държава. Казвам всичко това с идеята, че е просто уморително да се протестира срещу всяко подобно нещо по отделно. Има нещо принципно криво в разбирането ни за публичност, което нормално се отразява на всичко наоколо.

 2. turin Post author

  Не те разбирам. Всеки протестира както сам реши. Аз даже не го мислех това като “протест”, но щом казваш. Когато някой прави глупости, аз не протестирам, защо да протестирам? Просто игнорирам глупостта.

  Въпросната телевизия прави гафове – споделям в сайта си, че прави глупости и обяснявам какви точно са. Защо реши, че протестирам за такава подробност? Просто “Канал 1” трябва още повече да поработи, за да си върне уважението и интереса ми.

  Аз протестирам за по-важни неща. Това не е протест, това сега е като да кажеш “внимание, лайно” на хората зад теб. ;)

  А това за кривото в разбирането за публичност е интересно. Не зная какво точно влагаш, но си заслужава разговора за “изправянето” ;)

 3. Даниел Панев

  Ама хич не си прав и заблуждаваш читателите си.
  Звукът на модема не беше “джжж-тънг-тънг-джжж”, ами “джжжът-тънг-тънг-тънг-джжжът”

 4. nname

  най-якото е, че тези малоумници в БНТ се издържат от теб и твоите данъци.

  супер зле са им всички предавания, даже върнаха “Каналето” на екран

 5. turin Post author

  Хахаха, Панев, прав си – забравих, че е “джът”, а не “джж” :D Бравос че забеляза, ти си специалистът все пак ;)

  Кофти е наистина, че това е обществената телевизия и се издържа от държавата, тоест от данъците ни. Но аз не се противя – просто опитвам да не гледам телевизия. Най-много някой Sci-Fi канал и определено спирам звука на рекламите. Най-малкото да не свиква синът ми.

  Ако имаше ценна телевизия редом с обществената ни – тогава щях да се възмущавам и да протестирам. Но няма такава. И аз определено мисля, че този тип медия върви за щастие към края си. Днешните телевизии са просто “so 80s”…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *