Таксиметров етикет

Тази сутрин по радиото чух, че до края на годината (или до есента, не помня) всички 25 хиляди таксиметрови шофьори трябвало да завършат специален курс по етика. Измислили го в новоучредена браншова организация на всички таксиметрови фирми, големи и не чак толкова големи, от столицата и не толкова от там.

Целта е да се стигне положение, в което шофьорът първи ще казва “добър ден” или съответно “добро утро” и “добър вечер”. Няма да е позволено да се кара колата с облекло гащета и потник, ще има специални изисквания за музиката, разговорите по радиостанцията, разговорите с клиентите и пушенето.

Всичко е насочено към това поведението на шофьора да е точно такова, каквото е удобно и полезно за клиента. Сещам се как са ми разказвали, че за да стане човек шофьор на такси в Лондон първо няколко години кара скутер с подробна карта на града, докато запомни всяка улица и всеки номер. И след това системата е такава, че трябва да пази престижа на професията. И да се държи добре с клиентите. Които винаги са прави, разбира се.

Представяте ли си да стане така и у нас, тези проекти за етичен кодекс на таксиджиите да се осъществят? И да е наистина отговорна, трудна и ценена работа. Тъй де, издействаха си толкова много привилегии, дори КАТ почти не ги спира – крайно време е да се променят. Да са пример за добро и съобразено шофиране, пример и за учтивост на пътя и в колата.

Може пък да стане. Дано!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *