Протестирайте си, играйте си…

Преди малко за кратко страницата на спонтанния протест за защита на парк “Странджа” изчезна. Беше заменен от стандартна тестова страница на Apache от GNU/Linux дистрибуцията CentOS. Не знаех на какви системи хостват в hit.bg, а и не ми се проверяваше. В първия момент реших, че някой е отровил DNS-ите при мен, после си казах, че може и да е deface-нал нарочно сайта за привличане на внимание.

Да, ама не – след още пет минути цялата страница е официално изтрита. Показва се подразбиращата се страница на hit.bg за грешка 404 (not found). Няма я и все едно никога не я е имало.

Дали е съвпадение, че малко преди това обичният ни кмет, дето имаме за полицай (или беше обратното, мне, май беше пожарникар, който се прави на генерал) е казал пред журналисти “Момчета, не си играйте на революционери!” по адрес на протестиращите.

Логиката е следната:

Имаме ЗАКОН. Този ЗАКОН трябва да се спазва, щото иначе – акано. Който не спазва ЗАКОНА – в кауша. Законът, който се спазва в българия е все такъв, дето има нещо общо с МВР. Защо никой не спазва законите за строителството, защо никой не спазва правилника на парламента (искам името на депутат, който е присъствал на всички заседания и не е гласувал с чужда карта!)?

Защото сме бандитска държава. Не че ние гражданите сме бандити – самата държава си е бандитска. Властта е изградена от бандити (не визирам никого конкретно, разбира се). Които могат да казват “Гражданите имат право да протестират, но само както, когато и където аз им разреша” (или нещо подобно, няма значение) и след това да спят спокойно.

Обаснението на кмета Борисов за натиска за пренасяне на протеста пред театъра:

1) Идвал някакъв немски министър точно по това време. Не било хубаво, да не сме се излагали пред германеца.

Значи гражданите са някаква измет, папчач, която ще изложи страната (или управлението й, или кой знае какво, може би самите тези граждани). Байганювците, прошляците и хулиганите, които немецът не трябва да вижда, щото кой знае какво ще си помисли! Че то при него няма протести, не – как да има, там само яко полиция навсякъде и навсякъде кметовете идват от силови структури.

2) Софиянци не трябва да бъдат наказвани с блокада. Дори и в името на най-благородна кауза кметът няма да разреши блокада на центъра на двумилионен град.

Така казва в интервюто – значи за него най-благородното нещо е да не се блокира двумилионен град. Е, всеки с принципите си.

Уточнение: Обявеният за днес протест не включваше блокада. Обявено беше само кратко, най-много половинчасово присъствие на тотоара пред “партийния дом”. Показен спонтанен протест. Нищо друго. Къде видя кметът призив за блокиране на движението?

Да, може да има провокатори, които да “завлекат” хората към блокада. Но това не е политически митинг, на който отиват случайни хора, а събиране на интернет-грамотни (в подавляващата част) защитници на българската природа. Нормалното нещо на такъв протест е всеки да следи своите реакции и реакциите на приятелите си и да се пази от провокиране. Защото знае защо е там и знае какво може да направи полицията.

Накрая:

Никой не иска да се конфронтира с полицията, сакън! Вярно, че чисто формално погледнато всяко блокиране на кръстовище следва да се премахва с полицейска принуда. Но никой не трябва да гледа на законите чисто формално!

Винаги има златна среда – хората имат право на кратък спонтанен протест, чисто човешко право. И винаги такъв протест може да бъде изтърпян, изчакан и безмълвно разрешен. В разумните му граници във времето.

В крайна сметка е важно не законът да ни формира, а ние да формираме законите. Това е добре всички властимащи да си припомнят преди лягане, защото днешните недоволни младежи са тези, които ще решават съдбата на обществото утре. Може би с нови закони, ако се запази обществената система. Може би с публични изказвания, ако се открие начин за по-силно местно самоуправление или друга анархична форма на обществен ред по места. Кой знае…

3 thoughts on “Протестирайте си, играйте си…

  1. Маркуча

    Много са бързи тия от hit.bg, брей! После ходи разправяй, че сме демократична държава без цензура.

  2. aquarius

    Ха! Открит е нов начин за сваляне на мафия от власт – като го накараш да приказва глупости по вестниците. Дерзайте :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *