bTV за полицейската цензура

В момента тече седмата минута от началото на новините на bTV. И преди малко приключи всичко по втората новина в емисията – “ГДБОП задължи интернет-потребител да не публикува информация, свързана с неофициални митинги и протести за парк “Странджа” на личния си сайт”. Или нещо подобно.

Научих за репортажа от Йовко и се настаних пред телевизора, но в две- или триминутния репортаж нямаше нищо, заради което да сменям основния си източник на информиране, именно блоговете.

Сутринта засякох края на частта от предаването “Реално” с Иван Бедров, където Тома Белев, председателят на Асоциацията на природните паркове говореше с водещия за проблемите пред парковете и адекватността на политическите реакции. Споменаха се сайтове и блогове по такъв начин, че явно са говорили за тях по-рано в предаването. В новините разбрах какво са говорили – Тома Белев споменава на водещия за проблема с Мишел, на което вторият реагира учудено и иска разяснение на проблема с цензурата на ГДБОП върху блоговете.

И това беше. Зная, че Мишел сигурно е търсен от доста журналисти и че сигурно е отказал не само контакта от bTV. Нормално – когато надушат “следата”, журналистите са “неспираеми”. Лошото е, че хем обонянието им е слабо, хем са със забавени реакции.

Единственото нещо, за което се бяха “погрижили” поне малко беше да се свържат с Нели Огнянова, която в качеството си на преподавател по право, политолог и активен блогър коментира проблема. Всъщност в цитираните обявления от страницата savestrandja.ludost.net няма призиви за нарушаване на обществения ред, нито някакви кроежи на масови безредици. Нищо, което да задейства специален орган като ГДБОП или дори изобщо полицията. Доц. Огнянова каза още, че може само да гадае дали това не е първи етап на по-масирана акция срещу блогерите. Която след това първо предупреждение може да прерастне в нещо по-голямо под мотото “Ние нали ви предупредихме!”.

Съжалявам, че често на страниците си говоря с леко презрение към конвенционалните медии (всъщност към медиите като концепция въобще), но не съм бъркал. Как може да се подготвяш за седмично предаване с гост наживо в студиото и да не запознат с най-фрапиращото в развитието на темата ти?

Не е имало време? Случката е отпреди цели два дни, а в логовете на моя сайт (и сигурно и в други блогове) има напоследък редовни посещения от компютри в bTV. Журналистическо разследване? Търсене на информация по темата, подреждане по важност за запознаване на аудиторията? Как, като не знаете нищо?

И защо да ви гледам, след като съществува Интернет? Да, един от журналистите ще каже, че съм “малко черно влечуго” или както беше там (прочетете повече за пасквила в 24часа при Marfa) – но той е идиот, и вестникът му е идиотски, така че не ме трогва.

Григор онзи ден ми каза, че гласността е лекарството, което имаме. Публичността пък е това, което може да ни остави на спокойствие да лекуваме с гласността света ни. Истинска саморегулирана публичност има само в мрежата и само блоговете като най-динамична и в същото време лична част от тази мрежа могат да движат обществените процеси в днешни дни.

Не медиите – медиите са имали роля, когато новини отдалеч са предавани или лично с файтон или трен, или по телеграф. Днес новините се предават пряко, в обща и интегрирана публичност, с не-медии. Както съм казвал и преди, хубаво е че медиите отмират и още по-хубаво е, че в новата среда на пряка публицистика всяко оставане в нормите на конвенционалната журналистика се проваля от само себе си.

Добрите журналисти могат да се развият и в блог-средата, но никога няма да го има вече тоталния приоритет и ценност на “медията”, “вестника”, “списанието” като светая светих на публицистиката и единствена врата към хората. Всеки личен блог може да бъде списван също толкова или повече добре и ценно.

Ах, да – замалко да забравя. Журналистите реагират малко мудно, нали? А знаете ли кога ще реагира МВР? Обещали са да е… утре. Може би е нормално така – първо медиите да “проучат”, после да “информират” и чак тогава – иначе полицията рискува да се изкаже неинформирана по материя, която е непроучена.

Какво ли се хабя – сигурно нищо няма да кажат. Или най-много министърът им ще каже в интервю после, че е готов да защити доблестните мъже, които са работили през десетилетия в системата (моля? кои десетилетия?…) и че всъщност е виновен самият Мишел, който сам се е привикал да се самопредупреди.

 
П.П.: Ако някой се чуди за какво става дума, може да надникне тук. Ще намери достатъчно препратки с информация.

 
П.П.П.: Още по темата от:
 
gf – Понеделник, 16 Юли 2007
yovko – bTV Новините – за optimiced.com

 
Не точно по този проблем, но пак показателно:
 
marfa – Дребни, черни, форумни влечуги :Р
bogomil – Интернет – враг на традиционната журналистика
peio – За глупавото писмо на СДВР, Блогъри в БНТ – запис

5 thoughts on “bTV за полицейската цензура

 1. Васил Колев

  Момент. “ГДБОП задължи интернет-потребител ” – ти сигурен ли си в думата задължи, т.е. че това са казали? Това е малко грубо, както и да го погледнем, и не особено вярно (самия Мишел си го казва)…

 2. turin Post author

  Ами съвсем сигурен не съм. Писах това точно веднага след репортажа, с пресен спомен и в първия ми вариант беше “принуди”. Когато приключвах последните редакции по статията, от телевизора вече се носеше резюмето на вечерната емисия и тогава в едното “синтезирано” изречение за всяка новина чух ясно “задължи”.

  Затова реших да поправя в текста си и приех, че още в самия репортаж е било “задължи”, а не “принуди”. Но пак казвам, това трябва да се провери, ако се търси достоверност. Аз съм почти сигурен, но не им следя всяка думичка.

  Иначе си прав – и Мишел не казва за принуда, а само за предупреждение. Ама медии, нали ги виждаш – търсили са “скандала” явно. То не че няма скандал, ама не е там дето го търсят…

 3. turin Post author

  Бях забравил телевизора и преди малко избръмча повторението, вечерните новини. Казват “задължи”. И в репортажа, и в резюметата в началото и края. “ГДБОП задължи интернет-потребител….”

 4. Милко Георгиев

  Ако оставим нещата така, ето до къде ще стигнем:

  “Сава Терентиев е фронтмен на групата от Сиктивкар project:a. За любопитните – на сайта на групата са предоставени за свободно разпространение mp3 файлове с три от парчетата им (линк). Сава Терентиев поддържа личен блог, но чете и чужди. На 15 февруари той прочита пост на Борис Суранов за случилото се в редакцията на вестника. Написва коментар, в който сравнява ченгетата (менты) с улични бандити (гопота). Коментарът веднага е изтрит, но така или иначе бива прочетен от сътрудници на милицията и прокуратурата е сезирана. С казуса се заема прокурорът по особено важни дела Светлана Липина. Тя вика за разпит автора на коментара и автора на поста, към който е бил направен инкриминираният коментар. Обвинението е “разпалване на социална вражда”. Сега се издирват всички постоянни читатели на блога на Суранов, за да се установи колко от тях са прочели коментара и доколко е разпалена враждата към органите на реда.”

  На заем от http://illa.wordpress.com/

  Мълчанието на Агнетата…

 5. Реалността е въпрос на гледна точка >> Личност на годината

  […]Миналата година ми донесе изненада – направи ме известна. Нещо повече, бях обявена за личност на годината! Но не бързай да ми завиждаш, защото ти, дето четеш това, и ти си личността на 2006-та! Ти, дето ползваш интернет, блогваш, пишеш по форуми, получаваш и публикуваш информация, си личност на 2006-та! По данни от “24 часа” в България с това можем да се похвалим има-няма 1500-2000 души, но какво пък, все е нещо…[…]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *