Пропаганда и провокации

Типично по тоталитарному – контрол на информацията. Пропагандата не е спиране на информацията, а нейно контролиране, нейно използване и извъртане по всякакъв удобен за статуквото начин. За какво говоря – тези дни по повод проблема с разследвания блогер Мишел се появи в публичността някаква “контролирано изтекла от МВР информация”. Цитирам Mediapool:

…От МВР изтече контролирано информация в някои медии, че Михаил Боздуганов е главният организатор на протестите…

Медиапуул се бъзикат явно с една от “националните” телевизии. В новинарската й емисия казаха точно това. Показателно за “информацията” е дори само сгрешеното име на Мишел. Значи няма официално становище (тоест има, но то казва друго), няма информация с име и чин зад нея – има “контролирано изтекла информация”. Ей, хора, това даже не е “източник пожелал анонимност” – такъв ще го разберем, макар да е анонимен, все пак някак по-човешки, по-личен изглежда, защото е изразил желание. А това тук – някаква информация, която контролирано тече. Абе имаме ние тука една дупка, тече от нея, ама ние контролираме – тече там, където искаме и каквото искаме.

Толкова за пропагандата. Всъщност не, защото контролът на информацията си е тясно обвързан с подстрекаването. Не казвам, че “източникът” на въпросната телевизия и “източниците” на появилите се напоследък заплашителните коментари в някои блогове е един и същ. Най-вероятно не е и може би някои младежи със свободно време пишат коментари от интернет-кафета в Мадрид, Испания. Но пък не е невъзможно и някой от тук да има задача да пуска коментарите през испанско прокси. Не вярвам аз на чак такава грамотност и мотивация, че и на чак такава конспирация, но пък знае ли човек…

Коментарите съдържат или заплахи за саморазправа с конкретния блогер, или приканвания към безредици, подписани от името на Мишел. Не искам да си цапам бележника като ги цитирам, пък и не е важно да оцеляват като текст.

В няколко блога вече ги има “на съхранение за поколенията”. Заедно с данните от променливите на средата – данни на браузъра, компютъра, IP-адреса и т.н.

Някой си мисли, че в Интернет е анонимен? Да, някои от нас ако пожелаят можем и да сме. Но тези, които пускат коментари от Мадрид или от местна държавна структура в Пазарджик… мне, не могат. Освен ако решим да не им публикуваме данните. ;)

Днес на протеста нека всички внимават за провокации! Не са нужни никому, освен на подстрекаващите.

 
Повече по темата от:
Пейо, Валери, Йовко, Богомил, Васил

3 thoughts on “Пропаганда и провокации

 1. Vicove.com

  Румен Петков пикае във един фонтан. Приближава се полицай и го предупреждава, че нарушава закона. Р. Петк. отговаря:

  – Това е контролирано изтичане на информация от МВР….

 2. Тихомир Димитров

  Може да прозвучи тъпо, ама искрено се радвам на това, което се случи с Мишел, защото по този начин ченгетата с манталитет от едно време получиха ценен урок. Обединиха модерната, технически напреднала и млада интелигенция срещу себе си. Покрай “сплашването” дадоха публичност на случая не само в блогосферата, но и в традиционните медии, които са с много по-голям обхват. Много хора начуиха и за протестите и за блогърите и какво е блог научиха. Един публичен протест се нужаде от пъблисити, а закостенелите кадри от МВР му го осигуриха перфектен Пи Ар. Така че, въпреки съжалението, което изпитвам към набедения Мишел, който ми е много симпатичен, се радвам, че този случай получи таква гласност. И мисля, че това е още една стъпка в правилната посока – отхвърлянето на тоталитарния начин на мислене и на старите методи за контрол. Живеем в 21 век, чшш алоу – в Европа и имаме права. И Конституция. И свобода на словото. Който контролира информацията днес контролира света. А вие отворихте вратите на публичното внимание към най-дейните разпространители на свободна информация в страната – блогърите. И не знам дали “сплашването” ви си струваше. Дали си постигнахте целта? Полицейщината и справките викам да ги оставим на миналия век. Наследството от ВСВ остаря и се превърна в пепел. Споменът за Сталин и “справките” в ДС също. Вашите методи вече не действат. И колкото повече духаш огъня и наливаш масло в него, толкова по-лошо става. В благодарение на МВР и баба ми вече знае какво е блог и кой е Мишел и защо “са го тормозили горкото момче” и, че Странджа е застрашена. А баба ми, за разлика от мене, гласува. Родителите ми също. Ама и те не знаеха нищо по въпроса, щото не следят блогосферата. Ама гледат телевизия. И вече я следят. И на следващите избори също ще гласуват. И аз ще отида да гласувам. За да назнача новите шефове, които да уволнят плашилата от службите. И ще пиша, пиша, пиша, говоря, убеждавам много по въпроса. Обществен натиск трябва. Хех.

 3. turin Post author

  Тишо, много добре си го казал. Ти умееш ;) И аз мисля тези неща. (Може би без това за гласуването, защото аз принципно ще остана против делегирането на правата надалеч. Ако направят малките, местните кметове да са изборни, а не да се назначават, тогава ще гласувам пак – иначе по-нагоре не.) Но за другото съм съгласен – и вярвам много хора мислят и те така. А след PR-а на МВР са още повече тези хора, мда…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *