Бранден Робинсън на OpenFest 2006

Новината на деня, поне за мен – Бранден Робинсън (Branden Robinson) ще участва в техническата конференция на фестивала OpenFest. Йовко пише за това и от статията му личи ентусиазмът от все пак явно успешно проведената подготовка за тазгодишния OpenFest. Покрай сътресенията в сдружение “Свободен софтуер” миналата година не бяха малко хората, които се опасявахме, че фестивалът може да не се проведе. Не че сдружението е единственият организатор, не че и около фестивала не са останали хора, които да го организират – просто след практическото разбиване на ССС от вътрешните му проблеми и последвалите напускания е естествено да е останало такова притеснение.
Много ми е приятно, че организаторите не са се повлияли от атмосферата в последните месеци на сдружението и са продължили напред без един от формалните партньори, но с мотивиран екип от хора. И резултатът е налице – тази година фестивалът ще се проведе в залите на втория етаж на Военния клуб на 4 и 5 ноември. Две дни празник с технически лекции и обсъждания (OpenTech), презентации на свободно изкуство (OpenArt) и лекции за бизнеса, свободата и връзката между тях (OpenBiz).
Както стана вече традиционно (за трета година) редом с OpenFest ще се проведе и годишната конференция на BSD.

След като първият OpenFest беше точно на рождения ми ден и тогава на шега казвах на Йовко и другите като се срещахме “благодаря, благодаря”, а вторият беше изместен в октомври, доколкото помня, тазгодишният вече се установява в началото на ноември. Дано датата да успява да бъде сравнително постоянна, за да го започнят хората. Да знаят – дойде ли “циганско лято”, значи трябва да се ходи на OpenFest :)

Миналата година пропуснах да вляза в залата в Интер Експо Център и след като въртях педалите на колелото от другия край на София се върнах обратно. Може би неприятното усещане от разбиването на общността на ССС на две ми попречи да се настроя празнично, като за фестивал. Но тази година съм там – не само заради основния участник Бранден Робинсън (доскоро заемал годишния пост “ръководител на проекта Дебиан”), а и за да усетя от вкуса на срещата със съмишленици, с хора с близки интереси и убеждения, с приятели от общността. За да имам поне два дни празник в мрачните есенни дни между едно връщане от работа в петък и едно отиване на работа в понеделник.

Ще се видим там :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *