Първа улична фотосесия на SimpleStudio

Преди две седмици излязохме четирима из улиците на града за приятно прекарване на следобеда с фотоапарати в ръка и за “откриване на сезона” за офлайн-срещи на общностите на UrbanStyle и SimpleStudio.
През цялото време тази статия и цял куп непроявени raw-файлове стоят в очакване в компютъра ми. Все нямам време покрай новата работа да се занимая с тях. Преместването на сайта ми тук също обърка плановете малко – например все още не съм подготвил място за фотодневника си… Все някакви малки неща не ми харесват в новото ми блоглекло – най-вече дизайнът май ще “пострада” за сметка на предишния ми, който май ми допада повече…
Докато “стягам къщата”, ето какво съм писал малко след фотосесията:

—-

Вчера “открихме сезона” за снимането заедно на фотографии със свободен лиценз. Тръгнахме из улиците аз, yovko, kalvera и emicha. Идеята на Йовко за общо студио, чиито продукти да са достъпни и свободни за използване изкристализира в обявения от него наскоро проект SimpleStudio. Приятно ми е, че успявам и аз да се впиша в този екип – технически най-вече заради приемането и популяризирането на свободните лицензи в изкуството, но и заради самото снимане. А лично – заради снимането с хора, които споделат близки ми разбирания. За фотографията, за културата, за свободата и бизнеса, за нещата от живота.
Сега с нетърпение разглеждам кадрите, които като се прибрах вчера конвертирах докъм среднощ. Малко ме разочарова разликата в мониторите – вкъщи изтормозеното CRT явно е по-тъмно и повечето снимки при конвертирането съм ги преекспонирал леко. Нищо, тъкмо ще имам време да “отсея” кадрите още веднъж, ще “отлежат” още малко. Въпреки че доста от тях носят точно духа на уличното снимане – “тук и сега”-то на забързания град.

5 thoughts on “Първа улична фотосесия на SimpleStudio

 1. turin Post author

  Ще пусна снимки, даже аз преди бях пуснал във фотоблога десетина… Но тук не е съвсем готово още – да си настроя тук бърлогата и ще пусна и другите. Дори си мисля… тези дни да провокирам тези, а и други хора за още една есенна стрийт-сесия. Че може като нищо да се окаже последната възможност преди снега :)

 2. Nick Angelow

  see %subj

  А аз какво да правя, като все още фотоапаратът ми е в Германия :о(

  Но пък мои снимки има в мрежата :о)

 3. emo

  …другия път темата да е “Зимно” :)
  Но пък има време за “Есенно 2” :)

  А за дизайна… всъщност преди да коментирам, искам да питам какво значи “Arcane Lore” :)

 4. turin Post author

  @Nick: ти напоследък доста прави в стрийт-а, наистина кофти, че още си без машинка – но не пречи да се съберем на някоя такава сесия все пак. Или поне на среща след такава сесия, даже май е добре за такива “CC-улични-ентусиасти” да измислим някое място – приятно кафене на удобно място и с непретенциозни цени май ще е супер :)

  @Emo: да, зимата има свои си предизвикателства и свое си очарование. От “топлата есен” все още са останали следи, така че може и есенно да е :)

  За “Arcane Lore” – в предишния ми сайт (преди да го преместя тук и разбишкам преди няколко дни заради “доставчика” дом.бг) имах обяснение за различните неща тук. Тези дни, когато имам свободно време, мигрирам статиите. Ще изровя точно тази, за да я преместя.
  С две думи – не значи нещо особено. Не е свързано по никакъв пряк начин с разните окултни сайтчета в мрежата. По-скоро е лека заигравка с “тайнственото”, разбирано по различни начини.

  Всъщност… както обичат да казват някои мои колеги-философи… “Интересно, да, но все пак какво е всичко това на фона на вечността” :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *