Мобилни дилеми

Да си купиш преносим компютър с инсталиран GNU/Linux на него, да си го купиш при това на по-ниска цена, защото както знаем, инсталацията на Уиндоус струва пари и след това да изтриеш настроения и работещ Mepis (в случая), за да накатериш върху машинката… познайте какво – ами Уиндоус.
Не го разбирам това. Наистина, не го разбирам! Периодично се чуват оплаквания от най-различни хора, че не можели да работят с GNU/Linux, че не бил настроен, че не им откривал инсталаторът еди-какъв си хардуер, че те били тъпи и мързеливи и затова им трябвал само Уиндоус. Ами ето – хората продават лаптопи с настроен Mepis Linux, какво му е на него пък?
Аха – със свободен софтуер компютърът излиза по-евтин, а пък след това няма проблем да му се качи нелегален Уиндоус? И понеже някои хора наистина много искат да се “научат на линукс”, затова си изтриват работеща свободна система и инсталират крадена собственическа? Много са ученолюбиви и много бързо възприемат работата с компютри, затова предпочитат да им отпочиват мозъците в познатата среда на УинXP?

Наистина, когато някой ми казва, че иска да се “научи на линукс”, но си стои на уиндоуса, защото “ах, как не му работело еди-кое си” вече хич не му вярвам. Не че и преди съм вярвал, де.
Аз ползвам само GNU/Linux от… вече не мога да ги сметна, може би около 7 години. Тогава дистрибуциите на свободен софтуер нямаха графични инсталатори, нямаха и автоматично откриване на почти всичкия ти хардуер. Телевизионен тунер например съм настройвал няколко дни след работа тайно от Краси, за да я изненадам. И колкото и да е странно – справял съм се, и дори винаги ми е било интересно. И винаги съм си свършвал работата – независимо дали става дума за графика, чертежи на cad, офисни документи, музика или програмиране. Не използвам несвободен софтуер от години. Изключая инцидентни пускания на flash-плеър, но само защото приятели са искали да видя нещо на флаш в уеб. И когато съм имал видео от nvidia понякога съм ползвал техния затворен драйвер.

Оправданието “той не е достатъчно напреднал този софтуер” всъщност има друго произнасяне и то звучи горе-долу така “мързи ме и съм тъп”. Който наистина иска да навлезе в света на GNU/Linux и на свободния софтуер няма никакви обективни пречки.

4 thoughts on “Мобилни дилеми

 1. george

  не съм съгласен със всичко.

  с това, че вече почти няма оправдание съм съгласен. помня времето, когато не можеше да се подкара вътрешен модем със старите кернели, не можеше да се подкара доста време креативския звук, после пък звучеше като евтина ямаха за 10 долара. не можеше да подкараш всяка видео карта с хфрий. вече не е така, наистина.

  и все пак entertainment домашната машина, особено ако имаш хубав звук все още не е 100% поддържана от алса, поне доколкото помня. не съм гледал последните месеци но твърдо се съмнявам да успееш да си подкараш аудиджи2 и нагоре с всички екстри, които ти дава тя.

  добави и фотографията към това, и скоро линукс за домашна машина няма да си инсталирам. виж за сървър без графична среда си го обичам.

 2. turin Post author

  Да, съгласен съм – знам за различни недостатъци при работата с фотографии, най-вече по-удобното интегриране на RAW-форматите. Може би и цветовите пространства, но не знам те доколко са голям проблем. За друга работа с графика нещата са по-добре – има Blender, за който специалисти са ми казвали, че е малко бижу, нещо като значението на Gimp за растерната графика, но умножено неколкократно. Gimp е ценен софтуер, но има някои изоставания. Екипът му се забави с новите функционалности покрай мащабното пренаписване на кода за версия 2 явно. Но вече напредват и функционално.
  За модемите (и TV-тунерите също) вече не е такъв проблемът като навремето.
  Остава наистина проблемът със звука, но доколкото виждам от потребителската страна, много неща и там се развиват.

  Все едно всъщност – идеята ми не е за хора като мен и теб; ние сме на границата с маниящината и търсим перфекционизма в нещата, които ни харесват. Аз търпя компромисите на RAW-обработката под GNU/Linux например защото настолният Дебиан ми е просто една от “маниите” :)

  За по-друг тип хора ми е мисълта – този лаптоп например никога няма да види нещо по-различно от 2D-графика, най-често сигурно офисни приложения. По някое и друго филмче или проста игричка и сърфиране в мрежата. Най-сложното приложение, което му се инсталира (и най-дълго инсталираното) беше антивирусен пакет.
  Нормална настолна система без никакви претенции. На мен например не ми харесаха нещо цветовете на екрана – но собственикът му сигурно изобщо няма да забележи и хич няма да си и помисли за калибриране.

  Иначе, в много неща наистина свободният софтуер изостава функционално – прав си. И най-вече това “лъсва” в настолните среди. По-обикновени неща има и са направени добре, но всяко по-завъртяно носи риск да не е ок все още.

  Но масово изискванията към такава машинка са много, много под нивото, в което линукс-дистрибуцията може да бъде проблемна.

  (сори, че така дълго стана, но наистина бях силно възмутен от решението на собственика на лаптопа…)

 3. turin Post author

  Продължават – днес видях още един лаптоп, този път BenQ с някаква дистрибуция, която не бях чувал, Linpus. Тайванска комерсиална дистрибуция, базирана на Fedora. По подразбиране – с KDЕ. Нищо особено, обаче настроена и си работи. С едно обновление сигурно може да се мигрира към “последния вик” на Fedora.

  Да, ама не. Налива му се уиндоус. Купил си някакъв “шеф” мобилен компютър и си го купил на далавера – спестил един лиценз за WindBlows. Ако толкова е искал да е с уиндоус, да е дал там допълнително 30 или 100 или колкото са там парите за лиценза и да е начисто.

  Винаги трябва да сме тарикати, и десет лева да са, как така ще се “минем”… Вече изобщо не вярвам на статистиките, дето показват как продажбата на лаптопи с GNU/Linux се покачвала! Може в нормалния свят да е така и да е тенденция, обаче у нас почти всеки, дето си купува такъв лаптоп, го прави за да даде после да “компютърджиите” да му “инсталират операционна система”. Че той си има операционна система бе, гьон! Затова и е малко по-евтин, защото е със свободен софтуер – някои хора из Интернета са решили, че не искат тлъсти комисионни като се продава.

  Вече не ми е до това, че хората се оплакват за трудността им с GNU/Linux – който е решил да го ползва и да мигрира, все ще намери начин. Или с четене из мрежата, или с няколко часа разговор с приятел, който и ще му направи началната настройка. Яд ме е за друго – че има такива “икономисти”, дето им се свидят парите за лиценз. Ама иначе са големи “уиндоусчии”. Аман!

 4. Sugar

  Аз имам лаптоп от скоро, дойде си с Windows, ама сега реших да му кача Linpus Linux-a, който също пристигна в пакета. Стискайте палци да си прецакам системата повече от два пъти :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *