Грешки в Kazehakase

Най-удобният ми уеб-четец от доста време насам, Kazehakase, беше изместен на втори и дори трети план през последните седмици – налага ми се да ползвам на работа Epiphany и Konqueror за преглед на уеб-страници. Казвам “налага ми се” и наистина това е неудобство за мен, защото почти всичката ми нужна информация е в отметките именно на Kazehakase. Бързите полета за търсене също бяха настроени по удобен ми начин, дори поведението по подразбиране за отваряне на всеки изписан адрес в нов прозорец много ми липсва в другите браузъри. Най-удобното ми нещо – при вмъкване на текст да се отваря нова страница със съответния адрес го няма – в Kazehakase мога да маркирам нещо с мишката и после със среден бутон някъде в отворения прозорец на програмата да заредя нова страница с избрания текст. И ако не е уеб-адрес, съдържанието му преминава през филтрите на отметката за търсене – най-често това означава, че търся в Google само с едно маркиране и натискане на средния бутон.

А сега всичко е трудно. Epiphany е прекрасна програма, да – но не е Kazehakase. Ужасно беше да мигрирам поне част от отметките си, за да имам достъп до сайтовете, които посещавам. Навикът да си оставям отметки в отделна папка за неща, които са ми се сторили интересни, но още не съм прочел, сега е неприложим – в Epiphany просто нещата не работят така. Всяко нещо или има етикети, или е в основния списък. А пряка миграция на отметките между двата браузъра е безумна…

Konqueror пък ползвам понякога, когато пиша текст на кирилица в уеб-форми. Не зная защо, но последните версии на Gecko-браузърите (всичките – Firefox, Epiphany, Kazehakase…) при изпращане на форма с кирилица понякога нещо объркват кодирането на някои символи и тук-там из текста се паявяват “ромбчета”. Нещо с поддръжката на Уникод сигурно, не знам. Но е много досадно. Konqueror ползва друга рендваща машина, KHTML, и няма такъв проблем. Но пък е ужасно да зареждаш три различни браузъра, за да свършиш едно нещо. При това бразъри от различни настолни среди, ползващи различни графични библиотеки.

Проблемът с Kazehakase е най-вече в това, че от известно време повечето уеб-форми не работят. Отваряш нещо с бутон “submit”, пишеш си данни в полетата и като натиснеш бутона – нищо не става. Понякога тези форми сработват без съдържание в полетата – при празна форма бутонът за изпращане работи. Но за какво ми е например всеки път да стигам до страница за грешно име или парола? :)

Мислех, че аз нещо бъркам, докато днес използвах “умната отметка” за търсене – “b:kazehakase” ме отведе в страницата на Дебиан за бъговете в пакета Kazehakase. Видях, че има докладвана такава грешка и Явор Доганов също я е потвърдил в отговор. Странното за мен е, че навсякъде в Дебиан най-високата версия на програмата е 0.3.9-1.1, а на официалния сайт вече има 0.4.1, от 30-ти септември.

Каквото и да е, дано се оправи скоро. Тези дни може да взема да си компилирам от кода направо. И без това точно този пакет винаги влиза след всички други браузъри при обновяване версията на Firefox… Не се трае с неудобни инструменти :)

3 thoughts on “Грешки в Kazehakase

 1. Явор Доганов

  Още по-зловеща беше #380466, успяхме да я дебъгнем накрая и Майк Хоми я оправи. Отговорника на пакета в Дебиан не е особено ответлив, което е една от причините да е в това състояние. Аз не се отказвам, де.

 2. turin Post author

  Всичко това е жалко, защото програмата наистина е добра – най-малкото е по-различна от другите уеб-четци и запълва потребителска ниша. Може би трябва малко повече внимание от страна на Дебиан… Или направо да взема най-накрая решението за пълна смяна на дистрибуцията. Не че ме тресе треската “да опитам всяко ново дистро”, а просто напоследък Дебиан ми отеснява някак… колкото и много пакети иначе да има. Някак принципно взе да ми “пресъхва”. Но това е отделна тема :)

 3. turin Post author

  Преди малко отделих десетина минути за компилиране на версия 0.4.2 от изходния код. Разбира се, работи прекрасно и изобщо ги няма въпросните проблеми на по-старата версия в Дебиан.

  Не зная каква е точно причината да няма нов пакет в Дебиан – не видях да има докладвани бъгове за новата версия, най-вероятно просто става дума за мързелив отговорник на пакета. Още една от причините да се замисля дали да не мигрирам към дистрибуция, която се основава на Portage-система или директно на изходен код. Работил съм по малко както с Gentoo, така и с LFS (Linux From Scratch).

  Не поглеждам към rpm-базираните Fedora, SuSE, RedHat и т.н., защото не искам друга пакетна система с много зависимости – ако ги искам, ще си стоя на Дебиан.

  Все пак толкова години работа на домашната машина и администриране на сървърите във вече три места си има значение – към Дебиан имам привързаност, която е извън границите на чисто техническото. Това е дистрибуцията, която ме “отгледа”, образно казано. Пак чрез Дебиан открих и възприех мироглед, в който свободният софтуер е ценност.

  Лошото е, че в Дебиан напоследък текат различни процеси, които като че ли могат да пренебрегнат основното значение на свободата и нейното гарантиране може да не им е цел. Може дебианската инерция да ги асимилира, но все пак обарованието от едновремешния Дебиан малко потъмнява напоследък.

  Едно е сигурно – това некадърно отношение към Kazehakase може да коства на проекта моята “дебианщина” някой ден…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *