Списък за обслужване на колата

Понеже колата не е все още обслужена, заради недостиг на пари, а вече се появиха някои дребни проблеми, направих си кратък списък на нещата за оправяне и обслужване. Рошко се държи прекрасно, единственият проблем с него е придърпване, което се появи преди около половин месец някъде и оттогава се усилва. Има случаи, в които не мога да се отърва от люшкането на колата и трябва с мръсна газ на по-ниска предавка да вдигна обороти, за да спре. Не е добре нито за нас вътре в колата, нито за хората наоколо да се форсира постоянно, да се въртят гуми и да се тресе колата из града.

От това тресене може да има последствия и по други системи на колата, защото понякога тласъците са силни и резки. Преди да съм развалил скоростна кутия или съединител, трябва да оправя това придърпване. Според мен е от запалването. Или делко, или кабели, най-вероятно и двете. Може и свещи. Мислех, че може да е от катализатор, от съединител, от лошо гориво или от бензинова помпа. Но като преценявам нещата, съм почти сигурен, че е от запалването. Дано съм прав, защото това са и най-лесните за поправяне неща.

Все пак реших да си направя груба сметка на нещата, които принципно трябва да сменя и/или поправя в близко време.

Масло 10W40 (5л.) — 50лв., маслен филтър — 9-15лв., горивен филтър — 9-25лв., въздушен филтър — 15лв., ангренажен ремък — 30-70лв., ролка на ремъка — 50лв. Антифризът също е за смяна, така и така ако ще пазарувам — червен, около 20 лв. Някои казват, че когато се сменя ангренажен ремък, добре е да се смени и водната помпа, ако колата е вече на много километри. 195 хил. са доста много, а не зная дали е сменяна преди. Все пак се чудя. За ангренажа ще трябва в сервиз май, значи още 50-70лв. отгоре за труда.

По двигателя общо — 230-310лв. В сервиз само за ремъка и ролката.

Комплект предни дискови вентилирани спирачки (дискове и накладки, х2бр.) — 180-200лв., накладки на задни барабанни спирачки (2бр.) — 60лв. Предните са за смяна, че почти са си заминали, но задните са поизпечени само, та може без смяна, само с шкурка малко.

По спирачките общо — 180-260лв. Може да мине и без сервиз.

Филтър на купето — 15-25лв. След смяната му е добре да се почисти вентилационната система. Има едни спрейове, които се пръскат във всички тръби и решетки и вътре отмиват налепите. От тия налепи има 1) лоша миризма и 2) опасност от зарази. Все пак може да не е чистена от производството, кой знае каква микрофлора има вътре… Ще открият огъня, после колелото и ще искат те да карат колата ;) Цена на почистващия спрей — 30лв.

По вентилацията — 50-тина лева. И един освежител след това. Без сервиз.

Освен това искам да сменя свещи, кабели и делко. Това придърпване е ужасно. Вчера пак ходихме в града до строителна борса тук и пак имаше подскачане. Ще се разбие нещо по окачване и скорости направо. Делкото е яко омазнено, май единият кабел е леко сцепен. Мисля, че може да е от там, защото при придърпването оборотите не падат, а напротив — оборотомерът си скача заедно с колата. Тоест не е от съединител, а е от самия двигател. Като че ли на моменти и при обороти над 1200 и малко под 2000 колата работи на един цилиндър.

Първата ми работа ще е като мога да отворя и почистя делкото. Ако е напукано или обгоряло яко, най-добре е смяна. Дистрибуторна капачка — 15лв., палец на дистрибуторната капачка — 10лв., кабели на свещите — 60лв., свещи NGK BKR6E или съответни подобни (4бр.) — 25-30лв.

По запалването — 110-120лв. Без сервиз. Ако нямам инструменти, поне ключ за свещи — 5лв.

Дотук — 570-750лв. Зависи какви части намеря и на какви цени.

И колата е наред. Ако се оправи това придърпване, което мен ме тревожи най-много. Даже спирачките не са ми такава грижа, каквато е придърпването на ниски обороти. На няколко пъти наскоро се налагаше да спирам рязко, един път тук и два-три пъти в София и спирачките държаха. Стигнах до претрисането на ABS-а. Досега не съм имал критичен проблем със спирачките, а и аз карам повече на ниски обороти и високи предавки, това ми позволява бързо да спирам с двигателя и снижаване на предавките.

Но когато колата се тресе цялата, все едно е на един цилиндър, е ужасно и дори това спиране с двигател е проблемно, особено в града. Непременно трябва да го оправя, дано е от свещи-кабели-делко. Затова те са ми приоритет.

Значи бих разпределил нещата така:

Първо свещи, кабели и делко. Почистване и евентуално смяна на нещо от тях, ако е нужно.

Второ ангренаж. Вече е на над 70 хил. км. и малко ме е страх така, да не говорим, че може да са ме излъгали и да е сменян още по-отдавна.

Трето спирачки. Вярно, че засега неглижирам проблема с тях, но е добре да са таман, защото са важна част, определено. И е добре да не стигам изобщо до проблем с тях. С придърпване може да се кара, макар и трудно, но без спирачки не може.

Четвърто — масла, филтри и всичко останало. Накрая има козметики за занимавка, като сваляне на излишната газова бутилка, оправяне машинката за централното на петата врата, малко постягане на тапицерия, една малка ръждичка, по-голяма антена, измиване и почистване отвътре, ремонт на клаксон, смазване на пантите и обтегачите на вратите, защото леко се разскърцаха при лош път, купуване на един тас, че съм с три… ;) Но това са все дребни и странични неща.

570-750 лева наведнъж е сума, която може само да ми докара кошмари нощем. Над моментните ми възможности е, а да “спестявам” за обслужване на колата кой знае дали ще мога. Затова ще съм доволен, ако успея да оправя придърпването (тоест може би делко) и после да сменя ангренажен ремък. Другото — лека-полека.

4 thoughts on “Списък за обслужване на колата

  1. turin Post author

    Смяната на агренажен ремък (cambelt) и обтяжна ролка (cambelt tensioner) не изглежда въобще сложна. Само трябва много да се внимава, за да няма разместване и разминаване. Даже бих бил по-спокоен, ако аз сам си го сменя — иначе трябва да намеря майстор, който наистина мисли и си гледа в ръцете, докато работи.

    Ето подробно видео за процедурата точно за моя двигател (Rover K series). [link] Двигателят в клипа е свален и завъртян за по-добра прегледност на ръководството, иначе смяната се прави без да се вади двигател въобще. Ако имах гараж и динамометричен ключ, може би нямаше да се замислям изобщо за сервиз за смяна на ангренажа. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *