Jingle, гласът на джабер

Или GoogleTalk, когато заговорят големите.

Днес разработчиците на Psi са осъществили първия гласов разговор между два Psi джабер клиента. Възможни са и разговори с GoogleTalk, в скоро време сигурно ще се “включат в щафетата” и други клиенти. Разбира се, новината е от пощенския списък на разработчиците и кодът се разработва в момента. Няма стабилно издание на Psi с поддръжка на пренос на глас. Но пък и, като се замисля, разработката на Psi напоследък позацикли, с прословутото преминаване към QT4 и постоянното отлагане на внедряването на VoIP. Преди се чудех защо толкова всички се опъват, като се заговори за внедряване на VoIP, сега вече знам – “проговорили” са им били “големите батковци” от гугъл и всички са чакали да видят накъде ще нападне лъвът.

Дискусии за поддръжка на глас в джабер и за конкретни имплементации и стандартизирането има от много, много време. Големият проблем беше, че има много протоколи за глас, кои от кои по-функционални, по-модерни, по-харесвани от програмистите… и по-малко разпространени. Най-известните решения са основани на SIP/SIMPLE или IAX. Основната разлика е, че вторият протокол, IAX, осъществява директна свързаност с Asterisk-сървъри (името му идва от “Inter-Asterisk eXchange”), докато първите протоколи са предпочитани заради принципната им независимост от регистриращ сървър. Макар вездесъщият Asterisk да може да работи и като SIP-регистър. Всъщност Asterisk е прекрасна програма, естествено свободен софтуер, която поддържа много VoIP-протоколи и с него на практика можете да имате вкъщи лично ваша си VoIP-централа. Без да си “продавате душата” на Skype или друга подобна боза.

Изтощително дългите дискусии в джабер-списъците за VoIP-поддръжката бяха спрени отведнъж с обявлението, че джабер вече официално, чрез разширение на стандарта (JEP-0166: Jingle Signalling и JEP-0167: Jingle Audio) приема протокола Jingle. Въпросният протокол е този, който ще се използва и в GoogleTalk на гугъл. Големите батковци пуснаха и библиотека за по-лесното и стандартно внедряване на Jingle. Вече е ясно защо толкова време който заговореше за VoIP-поддръжка в джабер, все му се отговаряше “ами то още няма стандарт от джабер фондацията, то не знаем кое е по-добре, то ние имаме други приоритети…”. Други приоритети – дръжки. Всички са настръхнали за глас и видео в моментните съобщения. Не ме питайте защо, аз не искам VoIP в клиент за моментни съобщения, няма да го ползвам. Е, може би ще ми е приятно, че любимите ми клиенти ще могат и те да поддържат VoIP, но това е най-вече следствие от преекспонирането на темата. Някакъв вид “справяне със завистта” – всеки мрънка, че неговото GT или Skype правело еди-какво си и било толкова удобно. Е, вече и джабер ги може тия номера.

Проблемът не е бил, че не е можело да има поддръжка и преди. Проблемът беше, че не можаха да решат каква точно да е. Понякога големият избор може да е пречка. Ако имаше възможност да се внедри само една технология за пренос на глас, щеше да има VoIP в джабер много преди да се появи скайп или гугъл. Но пък, от друга страна, това не е и проблем. Който е имал нужда от глас и видео, е ползвал SIP-клиенти (kphone, linphone, twinkle…) или GnomeMeeting. Който не е имал нужда (като моя милост;), само е наблюдавал с интерес отстрани.

Специално за Psi неприятният, поне за мен, момент беше, че точно преди седмица-две един поляк, Marcin Zajaczkowski предложи JohnnyTalker – библиотека за внедряване на VoIP-поддръжка, основана на IAX. Според него JT можеше да даде бързо и много ефективно решение на проблема с пренос на глас и видео в джабер-света. Човекът писа директно на листите на Psi и в дълга нишка от писма защитаваше идеята си и опитваше да поддържа интереса към библиотеката. Разработчиците реагираха малко вяло и най-конкретното, което казаха беше, че това е добра идея за времето след една-две версии, когато Psi ще поддържа външни приставки. Тоест – “заповядайте на девета глуха”…

Сега вече разбирам защо всички (не само в Psi, и на други места) така говореха под сурдинка за VoIP. Чакали са Google. Честно казано, може би е нормален и честен ход, след като GoogleTalk е на практика джабер-клиент, след като поддръжката на XMMP е взета приоритетно при изработката на системата за моментни съобщения на гугъл, да се “върне жеста”, като се изчака предложението на Google за VoIP през Jabber/XMMP.

Но това, което не ми харесва в подхода на гугъл е, че спъват технологията, въпреки че принципно парадират с обратното. След като са толкова за отворени стандарти, защо чак сега (може би половин година или повече след старта на GT) обявяват поддръжката на Jingle?

И най-важното – защо все още няма по-конкретни видими стъпки за добавяне на междусървърна свързаност в GoogleTalk? Без такава свързаност GT, макар и джабер-клиент, е практически откъснат от джабер-мрежата и работи против нея. Всеки път, когато потребител се регистрира в GT, само защото не може да използва своето си джабер-име за връзка с човек с GT, това е “лошо нещо”.

После всички се възхищават на Google, на хората там, колко били “готини”, как лесно с тях се работело по код, по изчистване на стандарти и т.н. Да, вярно, че Google е комерсиална инициатива и трябва да се грижи на първо място за себе си като такава. Но да се парадира с “отвореността” към стандарти и общности и в същото време да се държи GoogleTalk откъснат от мрежата толкова дълго е лицемерие.

Защото дори и утре да включат наистина сървър-сървър връзки, вече е късно и достатъчно много хора са си направили още едно джабер-име. Познайте къде – ами на сървърите на гугъл, естествено…

Честити глас и образ на джабер! Jingle, но не камбанки, а парички в смектите на Google. Очевидно е, че макар да е технологично на високо ниво, това е компромис за джабер-общността. Дано Google не забравят това и продължават да поддържат Jabber/XMMP, макар и така лесно за тях и така трудно за общността. Явно това е начинът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *