Превод на digiKam. КДЕ за фото-любители.

Излязоха чисто новите ми преводи на активно разработваните нови и лъскави фотографски програми на КДЕ. Или, по-точно, “влязоха” в хранилището на разработчиците. Мой превод, под редакцията на Златко Попов. Става дума за модула на КДЕ “extragear-graphics”, който включва програмите digiKam (плюс всичките му приставки с ефекти), Showimg, Gwenview и KimDaBa.

От всичките тези много, много горещо препоръчвам на фотографското войнство програмата digiKam – прекрасна е, наистина! Ако снимате цифрово, ви е незаменим помощник, ако сте любител на лентите като мен – също ви върши прекрасна работа. Аз нямам засега цифров фотоапарат, затова не съм използвал “наживо” функциите на digiKam за управление на апарата, но всичко останало съм изпробвал в “работна” обстановка.

digiKam е цялостно решение за фотография, дори донякъде може да замести някои съвсем прости действия в the GIMP, благодарение на приставките с ефекти. Естествено, ако искате да имате пълно управление върху обработката на снимките си, the GIMP е незаменим инструмент и един от най-добрите в класа си. Но за ежедневна работа digiKam също върши работа. Освен изтегляне от апарата, обработка с различни ефекти и категоризиране, програмата предлага и бърз и интуитивен преглед на снимките. Включително и последователен преглед на цял екран и редактиране на EXIF-данните. Но най-хубавото нещо е, че digiKam не ви бърника из директориите със снимките много-много. Базата от данни на програмата е просто директорията, която сте й задали, със снимките и поддиректориите в нея. Създава един малък файл в тази директория във формат SQLite, където си пази данните за категории, етикети, индекси разни и т.н. И можете да си записвате директорията на преносим носител и да си я пренасяте – на digiKam му е нужна само тя, за да работи. Само данните. А нали именно за данните е цялата работа ;)

Другите програми са повече или по-малко познати или пък не толкова удобни инструменти. Showimg и Gwenview са четци за изображения с класическите функционалности на такъв вид програми. Прегледи, албуми и т.н.

KimDaBa е “друга хава”, тая програма ми взе съня за две нощи, толкова ужасни съобщения има. Програмата представлява база от данни за изображения. Но интерфейсът й е неинтуитивен, освен това съобщенията, които е наблъскал авторът са огромни и неясни. Дълги описателни съобщения, поместени в тромав интерфейс. Личното ми мнение е, че ако едно описание е добро, то не трябва да е нито дълго, нито трудноразбираемо. И щом като аз толкова време съм се чудил как да преведа, например “To paste you have to select an image that the past should go after.”, значи нещо не е баш както трябва. Основното в KimDaBa е графичното линейно представяне на времето на заснемане на снимките. Такова има и във F-Spot, но е много по-функционално и красиво решено.

Но за сметка на всичко това digiKam си заслужава изпробването ;) (ама каква реклама дръпнах, а;)

Имайте предвид, че модулът “extragear-graphics” и в процес на активна разработка. Ако вземете преводите, вземете и най-най-последната версия на програмата, иначе много неща ще са ви непреведени. А пък и поради бързото развитие на програмите, много от функционалностите им са само в най-новите версии. Аз харесах digiKam едва когато я обнових до версията в Experimental на Дебиан. Ако не ви се рискува с прекалено нов софтуер, изчакайте да излезе официално.

Другото е снимане, естествено ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *