Музициране под Линукс

Тези дни започнах лека-полека да окомплектовам домашно студио за звукообработка. Софтуерно и, естествено, под Линукс ;) Радвам се много да споделя, че се получава. И то много добре ;)

Програмите, които преди бях пробвал, изключвайки далечния ми опит с WindBlows, бяха Audacity и програмите за управление на aRts, звуковия сървър на KDE.

—-

Audacity е лъскав проект, с красив интерфейс, отскоро преведен и на български (благодарение на Михаил Балабанов; между другото, превеждат се дори новините на сайта – забележително;) и с доста възможности, но все пак програмата “изпада” в категорията на редакторите на звук. Малко трудно се прави музика с Audacity, макар да се подържа многопистовост и да се интегрират лесно допълнения с ефекти, като LADSPA-допълненията.

Винаги ми е напомняла на една малка windblows-програмка, GoldWave. Наистина страхотна програмка, изтърпяла е преди години големи издевателства от моя милост, подкрепен и окуражаван от Делян (Дикс). В родилното на GoldWave видяха бял свят доста “парчета”, включтелно “постресналото” малък кръг от приятели “Ehmeresh” ;) Не я ползвам вече – първо, наистина прост редактор на звук си е, и второ (и по-важно) затворен код е, “ugly binary”.

Та макар да има страхотни възможности и да е непретенциозна програмка (ех, GoldWave;), Audacity винаги е била за мен резервен вариант и съм си казвал, че ако наистина не успея да намеря подходящ софтуер, то ще ползвам нея, пък “какво да се прави”…

—-

За aRts мога да кажа малко – повечето потребители на KDE са чували за него и почти сигурно го ползват. Най-малкото, поне им са познати записите в KDE-менюто на aRts Control и aRts Builder. Ако се бях спрял на обкръжението на aRts, трябваше да използвам система за обработка на звук като BRAHMS. Видя ми се “не-за-мен”, пък и прекалено много изпъква работата с MIDI, а на мен най-много ми трябва обработка на аналогово аудио. Затова отавих Brahms за някой друг път, не за по-сериозна работа. Въпреки че се води “синтезатор в реално време”, и aRts отиде при Audacity, дори с по-нисък приоритет от нея – не за друго, а просто не е за… “аналогови музиканти”. А моята идея е да имам кабел, инструмент, слушалки и другото да е софтуер – знам, че става с процесор, педали, мишпулт и т.н., но аз искам студио в Линукс-а ми.

—-

Това, което открих и всъщност което от доста време вече вях решил да пробвам при възможност, се казва JACK.

Jack Audio Connection Kit (JACK) е звуков сървър, написан отначалото с цел бързодействие и едновременно изпълнение на всички свързани звукови клиенти. Тоест възможнсост за такова изпълнение ;) Клиентите могат да работят като отделни процеси или вътре в самия сървър, като негови plugins. Стартира се приложението, на определен етап (автоматично или ръчно, както ти душа иска) се регистрира в JACK сървъра и той отговаря за реалната обработка на съответните входове и изходи на това приложение.

—-

Списък на програмите, използващи JACK има тук.

Това, което първоначално ме насочи към JACK сървъра беше една от тези програми – Ardour. При търсенето в мрежата на подходящ свободен софтуер за аудиообработка попаднах на нея и реших, че Ardour ще е едната от тестваните програми. След това и след обширно търсене в мрежата, четене на ревюта и статии и периодично преравяне на официалното дърво на Дебиан (Sid) стигнах до заключението, че ми трябват: студийна програма с много писти, миксер, ефекти, възможност както за аналогов вход, така и за нотиране… евентуално дръм-машина и метроном. Другото нещо, което ми трябваше, е китарен процесор с ефекти в реално време. Тоест някаква програма за ефекти в реално време – добавянето на инструмента е подробност; може да е и флейта, да речем.

—-

Списъкът, който си направих и който усилено изпробвам сега вечер след работа е:

JACK сървър

qjackctl – KDE приложение за управление на сървъра

Rosegarden – “тежката артилерия” – многопистовост, ефекти, нотация, MIDI…

Ecamegapedal – процесор с ефекти в реално време, иделен китарен процесор

JACK-rack – отново процесор, този път GTK2-базиран

Hydrogen – дръм-машина

И някои неща, които не са JACK съвместими, но не намерих еквиваленти:

GNU GTick – метроном

GtkGuiTune – тунер за китара

Остават за по-нататъшно изучаване някои интересни JACK-проекта:

Ardour – http://ardour.org

JAMin – http://jamin.sourceforge.net

—-

Всичко това го има в Дебиан Sid.

Темата ще е с продължение, ще пиша за развоя на събитията :)

—-

Дано тази статия бъде полезна за тези, които се замислят за подобно Линукс домашно студио. А на всички – интересна. На мен поне ми е :) иха-иха :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *