Не убивайте дърво за коледа

Ако искате, не мислете за това като някакъв вид защита за горите или пък противодействие на световното обезлесяване. За всеки трезвомислещ е ясно, че дори за да се забави само все по-масовото изсичане на тропическите джунгли е нужен не призив от малък блог, а осъзната и премерена международна политика. Колкото и да не ни харесват промените в климата, изчезването на цели видове животни и унищожаването на уникални гори – това не са неща във властта ни. Не и на всеки от нас поотделно. Но може би може да има значение, ако всички ние заедно се замислим какъв е в крайна сметка смисълът на тази “коледа”. И на цялата истерия около нея.

Като оставим замалко настрана религиозния момент и това, че за истински вярващите християни празнуването на Рождество Христово е едно от централните събития – във всеки друг смисъл коледните празници са просто почивни дни.

Не е нужно още една поредна година да затвърдяваме “традицията” да се отсича добре оформено иглолистно дърво. Казват, че “елхата” е младо дръвче – истината е, че повечето иглолистни видове растат на височина доста по-бавно от познатите из нашите земи широколистни. Съвсем нормално е смърчът или борчето, което искате да занесете отсечено вкъщи да е по-голямо на години от децата ви. Или от племениците ви, ако нямате свои. Сигурно поне ще е на повече години, отколкото при децата е прието и практически допустимо все още да вярват в белобрадия старец, чудесата под елхата, влизането през комина и други подобни щуротии.

Нека коледата е семейният празник, на който всички с усмивки на лицата се събират в къщите и се стоплят от студа и вятъра навън. Вечер, в която близките си разменят подаръци, но не някакви много скъпи или специални, а истински подаръци от сърце. Без значение дали са малки или големи, скъпи и редки или пък е само усмивка и топла прегръдка. Вярно, децата най-много се радват на куклите, камиончетата, компютрите и всякаквите игри. Но и за тях най-истинският и ценен подарък е близките им да са щастливи на коледа и да отделят цяла една вечер и следващите два дни за тях. Нито скъпите подаръци, нито голямата отсечена елха правят празника такъв какъвто трябва да бъде – ден, който се запомня с години. Ден, който с приятно чувство да си спомняме дълго след това, например когато планираме как ние да организираме коледата. Какви подаръци да купим, как по-бързо да се приберем, каква елха да изберем.

Ако всичко това е твърде лично и не приляга на писан текст, нека се върнем на изсичането на елхите. Не сте ли стояли очаровани пред елхата като малки, загледани в бляскащите й играчки и снега от памук? Поне веднъж сигурно сте я възприемали така, сякаш можете да й заговорите или поне сякаш и елхата вижда празника вкъщи и се радва за вас. Е да, но коледното дърво е мъртво – то е отсечено и вече е започнало да изсъхва доста преди да влезе в топлия дом. Където съхне още по-бързо и почти веднага след няколкодневния му престой започват да се ронят игличките му, неговия основен жизнен орган.

Какъв е смисълът? Магично приношение, каквото е паленето на бъдника? Дори когато младият мъж отива вдън гората, за да намери подходящо дърво за бъдник, преди да го отсече той го моли за прошка. И когато го донесе в двора, започва цял ритуал по подготовката на тази “връзка с горния свят”, това “дърво на живота” – сипва се миро, слага се в него жито, увива се в ленен плат. И накрая всичко се запалва в огнището, за да гори няколко дни – от Игнажден до Коледа. Но бъдникът е магично дърво, християнският разказ не е могъл да махне ритуалите му и дори пепелта от него има ритуален смисъл.

А какъв е смисълът на коледната елха? Нея дали я молят за прошка, когато я секат? Когато “разчистват” цели хълмове и малки горички? Спомнете си предишните години как изглеждат кофите за смет след коледа – заринати от сухи елхи, набързо опощени от лъскавите си и цветни играчки. Изхвърлени на боклука, непотребни. Толкова ли кратка е привързаността ни в днешно време? Толкова нетрайна ли е красотата? Ами магията, какво става с нея – как може едно малко дете да вярва, че това е по-специално време от годината, след като основният му символ се въргаля в боклука веднага след приключване на празничното наяждане?

Вземете си живо коледно дръвче в саксия и след празниците го засадете. Нито дърветата, нито децата заслужават другото. :)

7 thoughts on “Не убивайте дърво за коледа

 1. Marfa

  Много ми хареса ентрито:) Винаги съм искала дръвче в саксия, но много скъпо ми идват, признавам си:/ Затова пък от няколко години позлвам изкуствено дръвче. Е, все ми натякват, че не било ароматично като истинската елхичка, а после ми се подсмихват снизходително, като им казвам, че поне на моята съвест няма да тежи смъртта на едно дръвче, но какво да правя – поне съвестта ми е верно по-чиста. Аз не убивам дръвчета за Коледа вече години наред. А продават наистина много хубави изкуствени елхи, тази година видях и разкошни изкуствени борчета, направени ама съвсем като истински – с бодличките им там, с всичкото.

  Да, ароматът на живия бор го няма, но аз предпочитам живия бор наживо, в планината, на тишина и спокойствие. У дома тоя отсечен бор никак даже не е жив… А после ми е толкова мъчно като го оставям до кофата за боклук… И защо? Само, за да си накича къщата за празниците :(

 2. Мадлен

  Много ми се иска да си купя живо дръвче, което на пролет да засадя в двора ни, но не мога да намеря. Абсолютно съм “за” хората да спрат да унищожават горите ни по такъв глупав начин.

  Живея във Варна и миналата година доста търсих… На повечето места ме гледаха недоумяващо. Имате ли идея откъде да си купя?

 3. turin Post author

  Ако някой от Варна прочете тези коментари в близките дни и знае къде има дръвчета с корени или направо такива в саксия, сигурен съм – ще ти каже, ще драсне два реда в коментар тук.

  Аз не можах да намеря в София в съботата преди празника и сега сме без елха. Ще си доукрасим къщата – гирлянди по пердетата, играчки и цветни топки из стаята. Празникът е в настроението ни – датата е само повод, а с елхата си помагаме. :)

 4. Peter

  На мен също ми е тъжно.

  Затова имаме изкуствена елхичка която всяка година вадим, окичваме и когато празниците отминат наново скатаваме.

 5. Калин

  Даже ще взема да сложа връзка към тебе във Фантазия…

  Исках само да отбележа, че засаждането на елата от саксия има особености – добре е да се почака поне до март или когато почвата почне да се размразява, иначе може просто да се окаже, че сте го оставили да агонизира по-дълго… Помолих Знаещите приятели във Фантазия да хвърлят малко светлина по въпроса, и мен ме вълнува отдавна, но все не запомням какво ми обясняват (понеже и аз я карам или на пластмасова, или хептен без).

  Иначе – вариантът на Марфа и Peter си е най-сигурен.

  Грижовна Нова ви желая на всите!
  Калин, щастлив татко:)

 6. turin Post author

  Калине, мерси за думите :) Ние бяхме без никаква тази година – костваше няколкочасово обикаляне из квартала и цветарските магазини да се убедим, че живи дръвчета няма и само може да се намери настинка. Миналия път засадихме двете дръвчета в началото на април. Преживяха две години студовете зимно време и жегата през лятото. А, да – и един пожар от запалено сено, който ужасно обгори голямото, смърча. Но се посъвзе, макар и бавно. Таман не го заглеждат с мисли за сеч по коледното време :) А, да – мъничкото не оцеля, окосиха го. Точно преди да запалят сеното, от което обгоря другото.

  Щастлива нова година и на теб :)

 7. Света

  Основните предимства на изкуствени коледни елхи срещу истински елхи:
  • Срок на експлоатация около 5-8 години (при правилно пазене)
  • Конструкцията на коледна елха е произведена в съответствие с метеорологичните натоварвания (сняг, вятър, студ и т.н.)
  • Няма нужда да “бия” или да “копая” (мястото под дървото се остава в неговия оригинален вид)
  • Не е необходимо всяка година да се чудите откъде да вземете коледна елха и как тя ще се изглежда след транспортирането й.
  • Ако има силен вятър, изкуствената коледна елха запазва оригиналния си вид (клонове няма да се счупят)
  • Суровините, които използват при производството на дървета не поддържат горенето и са студоустойчиви.
  • Тежки валежи от сняг не чупят клонове, а само украсяват коледната елха.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *