Джетикет

Не зная дали има вече такова наложено понятие, но всеки, който е ползвал джабер повече от две-три години, би трябвало да има някакво усещане, някаква обща представа за какво иде реч. Казвам “две-три години”, може би са нужни и повече, ако човек просто е ползвал джабер за същата комуникация, която преди е правил в icq. Но може и много по-бързо да проличи проблемът, ако човек се интересува живо от провалите и успехите, от цялото развитие на джабер. На протоколите, разширенията им, сървърите, клиентите.
Във всеки случай е ясно, че именно джабер е движението, което се усеща и при собственическите “месинджъри”, макар при тях да е само далечно и “подпочвено”. Но пък то при собственическите технологии всичко е “подпочвено”… Така, както когато google направиха пощенска кутия в уеб с обем 1 гигабайт, всички други изведнъж много силно заобичаха потребителите си и така се затупаха по гърдите, че някои дори повярваха, че Y! и MSN, например, още имат от оня живец и ползването им не се е превърнало в навик. Или във “фирмена политика”. Но google не е добър пример, а пък и говоря за джабер…

Засега джабер е спокойно място със стабилно развитие и се чудя кога този баланс ще се наруши. И кой ще го направи – дали някой корпоративен доставчик на джабер-базирани услуги или самите потребители.
Доставчици има много вече – освен публичната мрежа от свободнодостъпни сървъри, има и много системи с вградена поддръжка на XMPP – най-често корпоративни системи за потребителска обратна връзка, call-центрове. Знам, че го ползват доста в големи телекоми (в чужбина, естествено), в някакви най-различни конфигурации на pub-sub възли, за които потребителите се абонират и след това биват заливани с реклами… Или кой-знае какво още.
Но това са затворени приложения, те дори не се припознават външно като джабер, за тях пише в документациите, че ползват Jabber/XMPP. Значи не се броят.

Грешките на GoogleTalk
Първият голям корпоративен доставчик на публична джабер-услуга е Google, с техния GoogleTalk. За тези, които не са се поинтересували – това си е джабер сървър. Но, както всяко нещо, пръкнало се от “големите фирми”, има добра и лоша страна. Добрата е, че все пак е джабер. Интересно, казват си някои, но добрите неща свършват дотук…
Лошото на GoogleTalk е, че заявява откритост към публичната джабер мрежа (не директно, а покрай откритостта към всички протоколи и клиенти…), но засега няма възможност за свързване между сървърите. Какво означава това? Ами аз сега като имам джабер име xmpp:turin@jabber.org, например, за да се свържа с някого от @gmail.com, трябва да си направя акаунт там. И не само това – след като имам акаунт към google, трябва да се регистрирам в сървъра на GoogleTalk.
Безсрамие… Чиста проба шантаж – елате ни вижте! Запишете се, вземете си брошура, безплатно е. Пък после, някой ден, ще можете да се свързвате и с имена от други джабер сървъри. Разбира се, че ще можете, нали сме заявили политика за взаимна свързаност! Кога ли? Ами не знаем, ама вие засега се запишете при нас. Все още сме “бета”, нали разбирате…
“Бета”… идиоти! Като сте “бета”, наберете тестери и отворете сървъра само за тях. Аз така разбирам тия етапи… “алфа” е вътрешно тестване, “бета” е за външни тестери. Не за публична употреба.
Някои казаха, че може би Google “изчакват”, защото разработват някаква супер-яка система, която ще защити публичната мрежа от SPIM (SPam in Instant Messages), който щял да я залее, ако Google се били включели. Дрън-дрън та пляс! Нищо не разработват, ако искаха да има защита – да помагат при оформянето текстовете на JEP-разширенията. Има вече спецификации срещу SPIM в джабер, текстовете са готови донякъде. Да помогнат за тях, пък после екипите на свободните сървърни проекти ще напишат софтуера.
Те Google какво си мислят – че са най-великите и само те могат да пишат софтуер?… Блях…

Грешките на потребителите
Да си дойдем на думата – нали все пак статията е за “джетикета“.
Другият проблем на джабер-мрежата са новите потребители. Но няма начин, “it comes with the territory”. Потребителите правят много грешки, но това си е нормално – всички грешим, а пък всички сме потребители.

Не се регистрирайте излишно! Една сметка ви стига.
Някои от грешките са технически за мрежата, например водят до излишно натоварване на сървърите. Аз имам няколко сметки в няколко сървъра, но винаги ползвам редовно само тези в два от тях – в jabber.org и в българския jabber.minus273.org. Другите ми сметки са тестови – когато имам време да работя по мой джабер-софтуер ползвам тях, за да не преча на хората в списъка ми с постоянно “премигване”. Съответно и всички знаят само две мои джабер-имена. Транспортери нямам регистрирани там, нито някакви други записвания. За транспортери съм пуснал мой си сървър и той ме свързва със собственическите протоколи, когато имам нужда. Така поне малко пестя от трафика на публичните сървъри.
Няма нужда да регистрирате свое джабер-име във всеки сървър, който забележите! Това не е ловна територия, няма смисъл да напикавате храстчетата! Най-малкото е абсурдно невъзможна задача, защото винаги има място за още един сървър – както и при електронната поща – не можете да “запазите” името си навсякъде. И определено не е нужно, а пречи на Интернет!

Друг тип грешки са поведенчески. Много хора идват в джабер от icq, yahoo и, не дай си боже, от msn. Въпросният msn-messenger е чудо на чудесата, някаква уникална грешка на природата. Наскоро ми се наложи за кратко да го ползвам за служебни разговори и останах сащисан. Бях говорил през него преди 5-10 години някъде и не знаех, че се е изродил съвсем. Но то пък не е толкова стрранно ;)
Проблемите на мигриращите приятели са основно в комуникацията с местното население. Ако вие сте отскоро в света на джабер, позволете ми да ви дам няколко съвсем кратки и добронамерени съвета!

Попълнете визитката си!
Първо, ама най-най-първото нещо, което трябва да направите, е да въведете данни във визитката си. Всички клиенти поддържат в някаква степен стандарта за джабер-визитки. Не е задължително да пишете всичко, напишете само това, което прецените, но нека то е нещо, по което могат да ви разпознаят. Не, не ЕГН и дата на раждане (макар да може, ако ви влече;). Става дума за следното…
Например вие се казвате Иван. Регистрирате си име в джабер и по стар чатърски навик решавате то да е “van4oto”. Искате след това записване за състояние от, да речем, мен. Какво получавам аз? Получавам заявка от van4oto, с акаунт към сървъра jabber.ru… Първият ми въпрос е “кой, да му се не види, е това?”
Или въведете данни във визитката, по които приятелите да ви разпознават, или напишете след заявката за записване едно кратко “здрасти, аз съм еди-кой си;)!” Пазенето на личните данни не е оправдание – вие си раздавате данните почти всеки ден на непознати (които били регистрирани по закона за ала-бала…), дори в някои фирми, банки и т.н. си оставяте временно документа за самоличност. А не искате да си напишете името или прякора за пред приятели! Лошо, Седларов…

Това е най-забележителното за мен от размърдването в джабер-средите засега. Ще пиша пак, интересно е и има още ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *